Egy leszerelt Fidesz-pártkatona gondolatai és tervei egy racionálisan működő országról

Tomanovics Gergely

Tomanovics Gergely

KAMUFAKTOR 2018: A nagy kamupárt-mustra (7. rész, 61-70)

2018. február 17. - Tomanovics Gergely

Megpróbáltam a http://www.valasztas.hu/jeloltek-listak oldal alapján feltérképezni, milyen pártok közül választhatunk 2018. április 8-án, mennyi közülük az egyértelműen kamu bizniszpárt. Értékelési szempontok az első részben, kommentlehetőség a Facebook-poszt alatt, ha valamelyik pártnak nem tetszenek a róla leírtak, az első rész bevezetőjében szintén leírtam a kapcsolatfelvételi lehetőségeket.

61. NETPÁRT

Első benyomások: 6/10 pont. A név és a logó már sejteti, a saját weboldal főoldala pedig megerősíti és egyértelművé teszi, hogy egy progresszív, modern gondolkodású, fiatalos szervezetről van szó, akik egy hatékony, digitális demokráciában hisznek. Az nem egyértelmű, hogy van-e köze ehhez a 2004-ben megszűnt SZDSZ-es kezdeményezéshez, amit szintén Netpártnak hívtak, egy Wikipedia-szócikk a párt történetével segítene ezen.

Facebook-jelenlét: 3/10 pont. Fura, hogy a facebook.com/netpart oldalt közel 35 000 ember kedveli, miközben alig 2 hetes az oldal - valószínűleg vásárolt lájkokról lehet szó, ezért is minimális a közösségi aktivitás az oldalon. A megosztások saját cikkek a netpart.hu-ról, más tartalom egyelőre nincs.

YouTube-jelenlét: 0/10 pont.

Saját weboldal: 7/10 pont. A netpart.hu nyitólap teteje kicsit szét van csúszva, egyébként összességében rendben van az oldal, csak a párt tisztségviselőit bemutató menüpontot hiányolom.

KAMUFAKTOR: 60%

 

62. OPRE ROMA - CIGÁNY DEMOKRATA NÉPPÁRT

Első benyomások: 3/10 pont. Egy szörnyen igénytelen weboldal és egy hasonlóan borzasztó Facebook-oldal mellett van pár cikk a Google első találatai között, amikből kiderül, hogy cigány autonóm tartomány ötletével kampányolnak, ezzel kapcsolatban már egy népszavazási kezdeményezésük is volt. 

Facebook-jelenlét: 5/10 pont. A hivatalos oldal ronda, mint a bűn (ez önmagában 2 pontot érne) viszont van egy pár esemény és rengeteg videó, a főoldal mellett pedig van ifjúsági tagozat, női tagozat oldal, tematikus oldal az alapjövedelem-programnak és külön Opre Roma TV oldal a videóknak, amik gyenge-közepes minőségűek, de legalább vízszintesek :)

YouTube-jelenlét: -5/10 pont. Random képek random zenével, ezek a videók kimerítik YouTube-szennyezés fogalmát, címük és tartalmuk semmiféle összefüggést nem mutat.

Saját weboldal: 2/10 pont. Az ingyenes tárhelyen működő oldal ízléstelen és semmi logikát nem tükröz a felépítése: a program a nyitólapon olvasható ömlesztve, a "rólunk" menüpont sajtófigyelőt takar, a "csapatunk" pedig csak két név fotóval.

KAMUFAKTOR: 95%

 

63. ORIGÓ PÁRT

Első benyomások: 2/10. A szerencsétlen névválasztásnak köszönhetően bármely párttal foglalkozó Origo cikkeket dob fel a Google, nem jobb a helyzet, ha idézőjelbe rakod a nevüket, mert akkor a szokásos kamupártos cikkeket kapod. Facebook-oldal legalább van, és ezen kiemelt helyen megtalálható a párt célkitűzése: a beteg gyerekek segítése (hogy ezt miért pártként képzelik megvalósítani, az rejtély).

Facebook-jelenlét: 4/10 pont. Grafikailag rettenetesen gyengék a saját posztok, szerencsére ezekből van kevesebb, a többi ismert hírportál cikke rövid megjegyzéssel megosztva. Van viszont csoport és válaszolnak a kommentekre.

YouTube-jelenlét: 0/10 pont.

Saját weboldal: 0/10 pont.

KAMUFAKTOR: 85%

 

64. OXIGÉN PÁRT

KAMUFAKTOR: KOMMENTÁR NÉLKÜL 100%

 

65. ÖSSZEFOGÁS PÁRT

Első benyomások: 6/10 pont. Féltem, hogy a túl általános név miatt nem fogok érdemi találatot kapni, de szerencsére odafigyeltek erre, van részletes Wikipedia-szócikkk minden szükséges információval.

Facebook-jelenlét: 2/10 pont. 2015-ben aktív volt az oldal (még valami nyereményjáték is volt, de az nem működik) de azóta halott. 

YouTube-jelenlét: 1/10 pont. 2014-ben akadt valami ismerősük, akinek van egy belépőszintű tükörreflexes fényképezőgépe, egy csomó statisztával leforgatták ezt a kampányfilmet, ami a széthúzás ellen szól. Az ötlet önmagában nem lenne annyira rossz, de a kivitelezés...

Saját weboldal: 3/10 pont. Változó, hogy egyes- vagy többes szám első személyben írnak a pártról, így nem tudni, hogy ez valódi párt, vagy az oldalon sokszor említett Szepessy Zsolt magánakciója. 

KAMUFAKTOR: 70%

 

66. PÁRBESZÉD (MAGYARORSZÁGÉRT) PÁRT

Első benyomások: 8/10 pont. A párt története jól dokumentált a Wikipedián, baloldali ideológiája is hamar kideríthető. 

Facebook-jelenlét: 9/10 pont. A kommentekre válaszoláson kívül (ami egy "Párbeszéd" nevű szervezettől nem túl előnyös) minden megvan, ami szükséges egy élő Facebook-oldalhoz.

YouTube-jelenlét: 5/10 pont. Rengeteg videót töltenek fel a csatornára, próbálkoznak animációval is, de kicsit béna az egész, nem igazán tudják kiaknázni a YouTube-ban rejlő lehetőségeket.

Saját weboldal: 8/10 pont. A főoldalt leszámítva (ami kicsit rendezetlen) majdnem olyan jó az oldal, mint az eddig etalonnak tartott Momentumé, a csapatunk menüpont a leginformatívabb az eddigi 66 párt közül, és a párt által képviselt fontos ügyeket is könnyű megtalálni.

KAMUFAKTOR: 25%

 

67. PLATÓN PÁRT

Első benyomások: 6/10 pont. A legelső benyomás, hogy ők a teherautó hátsó részén keresik a szerelmet, vagyis a platón párt. :) Bocs, rettenetesen kezd lefárasztani ez az egész... A Platón Pártról az első Google-kereséssel annyi derül ki, hogy az erény-terv a fő programuk (nem derül ki, hogy a gyakorlatban ez mit jelent) és hogy álláskereső oldalakon toboroztak egyéni képviselőjelölteket. Wikipedia-oldaluk elvileg volt, de túl reklámízű lett, ezért törlődött.

Facebook-jelenlét: 6/10 pont. Grafikailag nem túl erősek, de elég nagy közösségi aktivitás jellemzi az oldalt, válaszolnak is minden kommentre. Van 3 csoportjuk is, de mindháromban 10 alatti a tagok száma, nem promózzák ezeket rendesen.

YouTube-jelenlét: 3/10 pont. Vannak saját anyagok, amikben magyarázzák ezt a bizonyos erény dolgot, például farkasüvöltéssel, Jedi lovag Széchenyivel, birkanyírással, és még újévi köszöntőjük is ezzel nyit. Elég fura az egész jelenség, nem csoda, hogy 50 körül stagnál a videók nézettsége.

Saját weboldal: 2/10 pont. Egyetlen brutálisan hosszú oldal az egész, a menüpontok végiggörgetnek a megfelelő szakaszig (eléggé bántja a szemet) és egy csomó minden még fel sincs töltve.

KAMUFAKTOR: 57,5%

 

68. REND ÉS ELSZÁMOLTATÁS PÁRT - REND PÁRT

Első benyomások: 3/10 pont. A Rend és Elszámoltatás nevet nem igazán használják, így erre keresve főleg a már unalomig ismert kamupártos cikkeket lehet megtalálni, Rend Pártra már egy kicsit több találat van. Első ránézésre a párt egyetlen és legfontosabb célja a halálbüntetés visszaállítása.

Facebook-jelenlét: 2/10 pont. Van egy üres oldaluk 37 000 lájkkal (érdekesség: egy ismerősöm is lájkolja, tehát valószínűleg megvásároltak egy régebben működő vicces vagy akármilyen oldalt, és kiürítették, hogy egy alkalmas időpontban más tartalommal elinduljon. Én is jártam már úgy, hogy egy olyan oldal posztja jelent meg a hírfolyamomban, amit biztosan nem lájkoltam, ez lehetett a trükk). Van egy másik üres oldal is, ezen link egy Halálbüntetés csoportra, ez viszonylag aktív, ahogy a kapcsolódó Halálbüntetés oldal is: 80 000 ember kedveli.

YouTube-jelenlét: 0/10 pont.

Saját weboldal: 3/10 pont. Van külön "hírek", "bűnügyek" és "halálbüntetés" menüpont, de a pártról nem derül ki semmi, szépnek se igazán mondható az oldal.

KAMUFAKTOR: 80%

 

69. SPORTOS ÉS EGÉSZSÉGES MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT - SEM

Első benyomás: 5/10 pont. A név kellőképpen kifejező, Wikipedia szerint 2014 óta létező párt, ami Platónékhoz hasonlóan félmillió Forinttal próbál jelölteket toborozni. 

Facebook-jelenlét: 5/10 pont. Mérsékelt közösségi aktivitás, vannak saját videók (amiken látszik, hogy valamennyit dolgoztak velük, de unalmasak) 

YouTube-jelenlét: 2/10 pont. Ugyanaz a pár unalmas videó, ami a Facebookon is fent van.

Saját weboldal: 5/10 pont. Tucat Wordpress, de legalább a jelöltekről részletes információ van.

KAMUFAKTOR: 57,5%

 

70. SZEGÉNY EMBEREK MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT - SZEM PÁRT

Első benyomás: 1/10 pont. Céljuk a demokrácia helyreállítása, derül ki a VAOL 3 évvel ezelőtti cikkéből (ez a Google első találata) és fellelhető egy 2014-es videó is ugyanettől a hírportáltól, ennél több semmi, a Facebook keresője a "szem párt" keresésre csupa olyan találatot ad, amiben a "szempár" szót valaki rosszul (külön) írta :)

szem_part.PNG

 

KAMUFAKTOR: 97,5%

 

KOMMENTLEHETŐSÉG A FACEBOOKON


KAMUFAKTOR 2018 - A NAGY KAMUPÁRT-MUSTRA

1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész | 5. rész | 6. rész | 7. rész | 8. rész | 9. rész


Ajánlott bejegyzés: évértékelő, 2017 - ki vagyok, honnan jöttem, merre tartok és mit is akarok

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tomanovicsgergely.blog.hu/api/trackback/id/tr4913676694
süti beállítások módosítása