Egy leszerelt Fidesz-pártkatona gondolatai és tervei egy racionálisan működő országról

Tomanovics Gergely

Tomanovics Gergely

KAMUFAKTOR 2018: A nagy kamupárt-mustra (8. rész, 71-80)

2018. február 17. - Tomanovics Gergely

Megpróbáltam a http://www.valasztas.hu/jeloltek-listak oldal alapján feltérképezni, milyen pártok közül választhatunk 2018. április 8-án, mennyi közülük az egyértelműen kamu bizniszpárt. Értékelési szempontok az első részben, kommentlehetőség a Facebook-poszt alatt, ha valamelyik pártnak nem tetszenek a róla leírtak, az első rész bevezetőjében szintén leírtam a kapcsolatfelvételi lehetőségeket.

 

71. SZEGÉNYEKÉRT PÁRT - SZP

Első benyomások: 2/10 pont. Elvileg 2014-ben alakultak és szociális demagógiával kampányolnak, érdemi mondanivalójuk nincs, a kormányt sem kritizálják. Weboldalukon külön "migrációs politikánk" menüpontban böfögik vissza szinte szóról-szóra a Fidesz migránsellenes gyűlöletpolitikáját (már csak a Stop Soros hiányzik belőle) ez gyanúra ad okot, hogy Fideszes kamupártról van szó.

Facebook-jelenlét: 1/10 pont. Most mit mondjak azokról, akik a saját posztjaikat lájkolják? :) Az oldal január végén indult, azóta 123 kedvelést sikerült összekaparni.

szegenyekert_part.png

YouTube-jelenlét: 0/10 pont.

Saját weboldal: 2/10 pont. A simplesite.com ingyenes szerkesztőjével készült egyszerű oldal, információtartalma se túl sok.

KAMUFAKTOR: 87,5%

 

72. SZÍNES MAGYARORSZÁG PÁRT - SZIMAP

Első benyomások: 4/10 pont. "egy magyarországi párt. 2015 -ben jegyezték be, politikai párt" - tudtam meg a Wikipediáról, ennél több nem derül ki. 

Facebook-jelenlét: 3/10 pont. Van egy Színes a Szegény Emberek Pártja (Sic!) oldal és egy Színes Magyarország Párt csoport is, aminek fejlécképéből kiderül, hogy ők a Lattmann-féle új(?) FKGP-vel közösen indulnak. Van egyébként minden megyéhez egy csoportjuk, ezt az egyet jól csinálják. A saját képes posztok grafikailag szörnyűek, az élő videó függőleges, ez pedig WTF.

YouTube-jelenlét: -5/10 pont. SZEMRÁK.

Saját weboldal: 3/10 pont. Gagyi ingyenes online szerkesztővel készült, a nyitólap üres, a fejléc alatt van 3 fehér alapon fehér szöveggel írt menüpont (erre véletlenül jöttem rá, amikor az egeret arrafelé mozgatva sárga lett) a program részletes, a párt képviselőiről semmi infó, csak képek névvel. 

KAMUFAKTOR: 87,5%

 

73. SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRT - SZDP

Első benyomások: 1/10 pont. Ha ez a Wikipedia-szócikk róluk szól, akkor egy igazán komoly múltra visszatekintő pártról van szó, ehhez képest 0 információ áll rendelkezésre arról, hogy ma mit csinálnak, és kik állnak mögötte. A valasztas.hu-n SZDP rövidítéssel vannak jelen, a Wikipedián MSZDP szerepel, Facebookon mindkettővel van egy-egy oldal (SZDP, MSZDP) és mindkettőn 1890 van megjelölve az indulás éveként, weboldal csak MSZDP.hu domainen létezik (3 pontot érő kacat) úgyhogy egyelőre passz, kerekítve 90% kamunak jó lesz, aztán majd jelzik, ha van valami problémájuk az értékeléssel. Komolyan kezdem unni az ilyen pártokat, akikről ennyire nehéz kideríteni, hogy a pénzen kívül mi a búbánatos anyjukpicsáját akarnak.

KAMUFAKTOR: 90%

 

74. SZÖVETSÉG A SZENT KORONA ORSZÁGÁÉRT KONZERVATÍV PÁRT - SZASZKO

Első benyomások: 3/10 pont. Egy borzasztó és egy kicsivel kevésbé borzasztó weboldalt találtam, utóbbiról kiderül a párt céljai: "Ősi Alkotmányos Jogok és Kötelezettségek törvényes elismertetése és azoknak a Magyar Alkotmányba való felvételére törekvés, az önzetlen összefogás, egymás megértése, segítése és támogatása, a feltétlen igazságosság és erkölcsiség megteremtése, az Ősi Történelmi, társadalmi hagyományok megóvása, továbbélésének biztosítása" tehát valami hagyományőrző csoportról lehet szó, a jövővel kapcsolatos tervekről nem esik szó az oldalon, az elnökségről is csak annyit tudni, hogy egyúttal a Trianon Társaság Országos Politikai Alelnöke is.

KAMUFAKTOR: 92,5%

 

75. TENNI AKARÁS MOZGALOM
76. TENNI AKARÓK MAGYARORSZÁGI PÁRTJA

KAMUFAKTOR: YODA MESTER UTÁN SZABADON 100%

 

77. ÚJ MAGYAR FRONT MOZGALOM PÁRT - ÚMF

Első benyomás: 5/10 pont. Öndefiníciójuk szerint csak kényszerből lettek párt, mert csak pártok vehetnek részt a választáson (azt vajon tudták, hogy a kerékpárúton csak kerékpárral lehet közlekedni?) de egyébként "nem párt politizál, hanem nemzet politizál!" (SIC! MIVAN?) és a megosztottság ellen dolgoznak, de közben a kereszténységről papolnak, és intézkedési tervük első lépése A Szent Korona tan újrafelfedezése, ami rákeresve valami bizarr vallásos-ezoterikus katyvasznak tűnik némi hazafias cukormázzal nyakonöntve.

Facebook-jelenlét: 4/10 pont. Nem túl sűrűn posztolnak, vannak idézetek a magyarságról és Buddhától, események csak a weboldalról posztolva (nem FB-eseményként), közösségi aktivitás minimális.

YouTube-jelenlét: 2/10 pont. 8 hónappal ezelőtt feltöltötték egy előadásuk felvételét, legalább szétdarabolták, de nem igazán viszik túlzásba.

Saját weboldal: 4/10 pont. A program (intézkedési terv) egyben, de szakaszonként jelölve olvasható el, így viszonylag áttekinthető. Rengeteg menüpont van, de a párt mögött álló személyekről semmi nem derül ki.

KAMUFAKTOR: 62,5%

 

 78. ÜTŐKÉPES DEMOKRATÁK A VÁLTOZÁSÉRT NÉPPÁRT - ÜDV

Első benyomások: -10/10 pont. Azt hittem, az eddigi 70+ párt honlapjait nézegetve már végigjártam a demokratikus pokol legmélyebb bugyrait, és nem nagyon fog tudni senki újat mutatni. Tévedtem.

EZ BASSZAMEG PUSZTÍTÓAN GYOMORFORGATÓAN OKÁDÁS. És ez egy bejegyzett párt, ami kampánypénzre is jogosult. Nem akarom elhinni az egészet... Arra is ez az első eset, hogy a videóval a függőlegessége a legkisebb gond.

6 KÉP, KIZÁRÓLAG SAJÁT FELELŐSSÉGRE KATTINTGASD VÉGIG

 

KAMUFAKTOR: [HIBA - A RENDSZER TÚLTERHELŐDÖTT]

 

79. VÁLLALKOZÓK SZÖVETSÉGE A REFORMOKÉRT - VSZ

Első benyomás: 4/10 pont. 2010 óta léteznek pártként, mégis meglehetősen kevés anyagot lehet találni róluk.

Facebook-jelenlét: 3/10 pont. Rendszeresen posztolnak (2016-ban nem annyira rendszeresen) de főleg mások tartalmait, kritizálják az ellenzéket és a Fideszt is, de semmi konstruktív vagy érdekes tartalom.

YouTube-jelenlét: 0/10 pont.

Saját weboldal: 2/10 pont. Bár sokminden van az oldalon, de párt-tevékenységükről semmi.

KAMUFAKTOR: 77,5%

 

80. VÁLTOZÁST AKARÓ SZAVAZÓK PÁRTJA - VÁLASZ

Ez nehéz lesz. Katona Andreát (a párt elnökék) személyesen is ismerem. Megkeresett tavaly nyáron, néhányszor néhány órát beszélgettünk, és olyan embernek ismertem meg, akivel több dologban hasonlóan gondolkodunk, mint bárkivel, akivel az elmúlt pár évben Magyarországon összefutottunk. Látom rajta, hogy őszinte szívvel és kemény munkával dolgozik a VÁLASZ projekten, ezért bár itt a kamufaktort szigorúan az objektív szempontok alapján érvényesítem, de egyáltalán nem nevezném kamupártnak, inkább egy olyannak, ami tudja, hogy mit akar, csak kevés a lehetőségük, ezért kényszerültek bele olyan rossz kompromiszumba, mint például a FKGP és Lattmann.

Egyébként pont a VÁLASZ az, ami miatt azzal kezdtem az írást, hogy elképzelhetőnek tartom: a most kamunak tűnő pártok mögött valójában komoly szándék és tenni akarás van, csak még nem jutottak oda, hogy ebből látszódjon is valami.

Első benyomás (ha nem ismerném) 7/10 pont. Van saját oldal, Wikipedia és Facebook is, világosan kiderül, hogy ki a párt alapítója, és milyen irányt képvisel. 

Facebook-jelenlét: 6/10 pont. Van oldal, van csoport, sőt, vannak tematikus csoportok, például eutanáziáról, abortuszról, állatrendőrségről - ezek alapján már körvonalazódhat a párt programja és párbeszédkészsége azoknak is, akik csak rákeresnek. Videó és élő nincs, a kommentekre Andrea a saját profiljával szokott válaszolni.

YouTube-jelenlét: 0/10 pont. 

Saját weboldal: 7/10 pont. A nyitólap nem a legszebb és a színválasztás sem szerencsés, a tipográfia is lehetne szellősebb, de az oldalon nagyjából minden megtalálható (a párt vezetőségi tagjairól több információ is elférne) és Katona Andrea saját blogot is vezet az oldalon.

ÖSSZESÍTVE: 50%

Egyébként a Válasz története mutatja meg azt, hogy milyen nehéz ma annak, aki tényleg tenni szeretne valamit az országért, és néha magam is elgondolkodom azon, hogy érdemes-e még áldozatokat vállalni? Hiszen ha tenni próbálsz valamit, akkor rád sütik a bélyeget, hogy ezzel nem fogsz elérni semmit, ha meg semmit nem csinálsz, akkor az a baj. Ha van egy részletesen kidolgozott stratégiád (mint nekem a Racionalista Párté) azt senki nem fogja elolvasni és komolyan venni. Ebben a Fidesz bizony jobb, mert ő értékeli azt, aki tettekkel is szolgálná a céljaikat (lásd: a saját történetem)

 KOMMENTLEHETŐSÉG A FACEBOOKON


KAMUFAKTOR 2018 - A NAGY KAMUPÁRT-MUSTRA

1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész | 5. rész | 6. rész | 7. rész | 8. rész | 9. rész


Ajánlott bejegyzés: évértékelő, 2017 - ki vagyok, honnan jöttem, merre tartok és mit is akarok

A bejegyzés trackback címe:

https://tomanovicsgergely.blog.hu/api/trackback/id/tr7313677004
süti beállítások módosítása