Egy leszerelt Fidesz-pártkatona gondolatai és tervei egy racionálisan működő országról

Tomanovics Gergely

Tomanovics Gergely

KAMUFAKTOR 2018: A nagy kamupárt-mustra (2. rész, 11-20)

2018. február 17. - Tomanovics Gergely

Megpróbáltam a http://www.valasztas.hu/jeloltek-listak oldal alapján feltérképezni, milyen pártok közül választhatunk 2018. április 8-án, mennyi közülük az egyértelműen kamu bizniszpárt. Értékelési szempontok az első részben, kommentlehetőség a Facebook-poszt alatt, ha valamelyik pártnak nem tetszenek a róla leírtak, az első rész bevezetőjében szintén leírtam a kapcsolatfelvételi lehetőségeket.

 

11. DOLGOZÓK MAGYARORSZÁGI PÁRTJA

Első benyomások: 2/10 pont. Egy Facebook-oldalt és a szokásos kamupártos cikkeket találja a Google. A név alapján valami Rákosista-kommunista típusú vonalat képviselhet (lásd: Magyar Dolgozók Pártja) de ez nem derül ki sehonnan.

Facebook-jelenlét: 3/10 pont. Grafikus körökben ezt hívják vizuális környezetszennyezésnek :) Csoport nincs, a 3-ból egy pont jár azért, hogy válaszolnak a kommentekre, ha 2016-ban (két választás között félúton) is posztoltak volna, akkor 5 pont lenne. De nem posztoltak.

YouTube jelenlét: 0/10 pont. Rákosi Mátyásról, ÁVÓs terrorról és hasonlókról lehet videókat találni a párt nem tl szerencsés névválasztásának köszönhetően.

Saját weboldal: 0/10 pont. Nem találtam ilyet, a Facebookon sincs linkelve.

KAMUFAKTOR: 87,5%

 

12. EGYÜTT - A KORSZAKVÁLTÓK PÁRTJA

Juhász Péter pártját valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. Bármit is gondolj róluk, a közösségi felületeket aktívan és ügyesen használják (rendszeresek az élő videók például) és biztos komolyan gondolják a politikát - KAMUFAKTOR: 10-15%

 

13. ELÉGEDETLENEK PÁRTJA - EP

Első benyomások: 5/10 pont. Saját weboldal és Facebook van (bár mindkettő kimeríti a már említett vizuális környezetszennyezés fogalmát), Wikipedia nincs, és nem derül ki, hogy mi lenne az, amivel elégedettek lennének.

Facebook-jelenlét: 5/10 pont. Van saját oldal jellemzően máshonnan átvett posztokkal, közösségi aktivitás nem nagyon, kommentekre nem válaszolnak, az 5-ből 2 pont azért, mert 2016-ban is posztoltak.

YouTube-jelenlét: 3/10 pont. Van saját csatorna, de csak két saját videó van rajta, azok is 2014-ben kerültek fel. "Az én döntésem" című videó egész korrekt iparosmunka az operatőr és a vágó részéről, de mondanivalója nem sok van.

Saját weboldal: 3/10 pont. Elég nehéz volt kideríteni, hogy mikor kerültek fel a hírek (2014-ben) és bár a program elég részletes, de a képviselőjelöltekről és a párt mögött álló emberekről nem derül ki semmi, csak hogy Tóth Istvánnak hívják a párt alapítóját, akiben 2013-ban fogalmazódott meg, hogy valamit tenni kéne - hogy mi ez a valami, azt homály fedi.

KAMUFAKTOR: 60%. A 8-as sorszámú versenyzőhöz hasonlóan kamupárt, aki legalább a látszatra ad, és a kampánypénzt nem lenyúlja egy az egyben, hanem legalább a videóst megfizeti belőle (lehet, hogy egy videós ismerőst akartak ezzel támogatni?)

14. ELÉGEDETT MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM - EMMO

Első benyomások: 5/10 pont. Facebook és saját weboldal van, a logó és a sötétkék-világoskék arculat komolyságot sugall.

Facebook-jelenlét: 3/10 pont. Korrekten megszerkesztett saját tartalom teszi ki az oldal nagy részét. Közösségi aktivitás nem nagyon van, a pozitív értékeléseket megköszönik, valószínűleg a kommentekre is válaszolnának, ha lennének - ezért megelőlegezem nekik a 3 pontot.

YouTube-jelenlét: -2/10 pont. Szerencse, hogy a Facebookra feltöltött rettenetes bemutatkozó után nem erőltették tovább ezt a videó dolgot :) 

Saját weboldal: 2/10 pont. A kinézet viszonylag korrekt, kár, hogy épp átalakítás alatt az oldal.

KAMUFAKTOR: 80%, valószínűleg az előző elégedetlen videós egyik grafikus haverja csinálta, hogy mindkettőjüknek jusson egy kis pénz :)

15. ÉLHETŐBB, BOLDOG MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT

Első benyomások: 1/10 pont. A szokásos kamupárt-cikkeken és a bejegyzési határozaton kívül semmit nem találni róluk, az 1 pontot azért kapják, mert vicces, ahova be van jegyezve a párt: valahol itt van a központjuk az 1500 lakosú tolna megyei Kölesd községhez tartozó Borjádon (lehet, hogy a jobboldali kis házikó egy hatalmas földalatti komplexum bejárata, és ez ad helyt a párt székházának?)

borjad.PNG

YouTube, Facebook, Saját weboldal: 0/30 pont.

KAMUFAKTOR: 97,5%, de csak a vicces nevű Borjád és a bunker miatt.

 

16. EMBER AZ EMBEREKÉRT PÁRT - EEP

Első benyomások: -10/10 pont, Fideszes kamupártnak tűnik: Facebook-oldalán a Fideszt dícsérő és az ellenzéket/liberalizmust kritizáló posztok váltakoznak, néha továbbosztanak például a Kiskegyed által a Mindenegybenblog nevű közismert álhíroldalról átvett rákkutatós kamuhírt, amiért most szépen bevések -9999 pontot csak úgy. (A Kiskegyed egyébként mikor lett hivatalosan is fake news oldal, és miért nem ül még börtönben a teljes szerkesztőség?)

A párt egyébként egy 16. kerületi lakótelep földszinti lakásába van bejegyezve.

KAMUFAKTOR: 9999% "Orbán egy GECI" különdíj

Ilyenkor érzem amúgy baleknak magam, amiért nem jegyeztettük be valódi pártként a Racionalista Pártot, aminek nem csak valós és komoly programja van, de a Közösségi Közszolgálati Médiával tömegeket leszünk képes megszólítani, és annyi pénzből, amennyi a pártoknak jár, valóban hasznos és értékes tartalmakat tudnánk előállítani nagy mennyiségben. Azt gondoltam, hogy egyrészt jót tesz a hitelességnek az, hogy nem valódi párt, másrészt bízom benne, hogy hosszútávon kifizetődőbb közösségi finanszírozásra alapozni, mint az adófizetők pénzéből garázdálkodni - ha segítenél, hogy ez az érzés megerősödjön, nézz rá erre, és támogasd, ha van lehetőséged: https://www.patreon.com/KADAVIS

 

17. ÉRTÜNK ÉRTETEK - A HITELES PÁRT

Első benyomások: 3/10 pont. A Google által megtalált első cikk szerint egy volt jobbikos alapította a pártot, jelenleg 13-an készülnek megváltani a világot. Facebook oldaluk alapján a "hiteles" nem a szavahihetőségre, hanem a devizahitelekre utal.

Facebook-jelenlét: 3/10 pont. A kommentekre a maguk érdekes stílusukban válaszolnak, élő videót is alkalmaznak, igaz, függőleges formátumban, ami miatt ez nem ér pontot, tanulják csak meg szépen, hogy a videó az még mindig vízszintes, és az is marad :)

zsido_part.PNG

YouTube-jelenlét: 3/10 pont. Nem túl izgalmas a saját csatorna, de van, folyamatosan frissül sajátgyártású anyagokkal, amelyek az elfogadható minimum-színvonalat megütik.

Saját weboldal: 7/10 pont. Végre egy olyan saját oldal, amin meg lehet ismerni a párt vezetőit, mindhármuknak van saját Facebook-oldala linkelve, és a program is témákra bontva olvasható el.

KAMUFAKTOR: 60%

 

18. EURÓPAI CIGÁNYOK DEMOKRATIKUS PÁRTJA - ECDP

Első benyomás: 0/10 pont. Csak a szokásos: kamupártokról szóló hírek, valamint a bejegyzési határozat, nem ragozom.

KAMUFAKTOR: 100%

 

19. EURÓPAI ROMA KERESZTÉNYEK JOBBLÉTÉÉRT DEMOKRATIKUS PÁRT - EU.ROM

Első benyomás: 1/10 pont. Az első Google-találatok közötti 444-cikk szerint 2014-ben is próbálkoztak, választási csalás gyanújába keveredtek. Az EU.ROM névválasztás nem túl szerencsés, a Google erre a Xiaomi telefonokra való európai Android-szoftverrel (ROM) kapcsolatos fejlesztői fórumokat találja meg. :) EU ROM Párt-ra keresve se sokkal jobb a helyzet, mindössze egy átlátszó.hu-s oknyomozó cikk bukkan elő, ami nem segít sokat a bizalom kialakításában.

Facebook-jelenlét: 2/10 pont. Az első találat egy magánszemély-oldal, nem könnyű megtalálni a tényleges Facebook-oldalukat, Vicces a Guszti Live Show "Laszlo Cica Tejfel és Attila Kathy Lakatos társaságában" de nem adok rá pontot (szintén függőleges videó, MIKOR TANULJÁK MÁR MEG AZ EMBEREK, HOGY NEM VIDEÓZUNK FÜGGŐLEGESEN!!!!) de magáról a pártról semmi nem derül ki, pedig állítólag ez 5 párt szövetsége (ötszörös pénzért?)

YouTube-jelenlét: 0/10 pont. Saját YouTube-csatorna nincs, rájuk keresve pár vidéki tévé felvételét lehet megtalálni itt-ott, meg ezt. és ezt a sajtótályékoztatót (sic!) :)

Saját weboldal: 0/10 pont. Nem találtam ilyet.

KAMUFAKTOR: 94%, erősen hajlok arra, hogy ez az egész a Jobbik projektje a cigányokkal kapcsolatos előítéletek erősítéséért (meg némi kampányfinanszírozásért persze)

 

20. FIATALOK ÉS IDŐSEK TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓJA PÁRT - FITIP

Első benyomás: 0/10, csak a szokásos: se a rövid, se a teljes név nem hoz érdemi találatot.

KAMUFAKTOR: 100%

 

KOMMENTLEHETŐSÉG A FACEBOOKON 


KAMUFAKTOR 2018 - A NAGY KAMUPÁRT-MUSTRA

1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész | 5. rész | 6. rész | 7. rész | 8. rész | 9. rész


Ajánlott bejegyzés: évértékelő, 2017 - ki vagyok, honnan jöttem, merre tartok és mit is akarok

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tomanovicsgergely.blog.hu/api/trackback/id/tr4513673602
süti beállítások módosítása