Egy leszerelt Fidesz-pártkatona gondolatai és tervei egy racionálisan működő országról

Tomanovics Gergely

Tomanovics Gergely

KAMUFAKTOR 2018: A nagy kamupárt-mustra (9. rész, 81-)

2018. február 17. - Tomanovics Gergely

Megpróbáltam a http://www.valasztas.hu/jeloltek-listak oldal alapján feltérképezni, milyen pártok közül választhatunk 2018. április 8-án, mennyi közülük az egyértelműen kamu bizniszpárt. Értékelési szempontok az első részben, kommentlehetőség a Facebook-poszt alatt, ha valamelyik pártnak nem tetszenek a róla leírtak, az első rész bevezetőjében szintén leírtam a kapcsolatfelvételi lehetőségeket.

 

81. VÉGSŐ ESÉLY PÁRT - VEP

Első benyomások: 3/10 pont. A párt bemutatkozásából annyi derül ki, hogy egy baráti társaságból alakultak párttá, és sokmindenben különböznek más pártoktól, például több a nő. Hogy még ezen kívül miben különböznek, és egyáltalán mi a céljuk az általános közhelyeken kívül, az rejtély.

Facebook-jelenlét: 2/10 pont. Egyelőre 200 alatt a kedvelők száma, hiába kérik szépen, hogy osszák meg a posztot, sajnos nem vált ki túl sok érdeklődést a dolog. A grafikai kivitelezés egyébként gyalázatosan béna, és még lájkolják is a saját posztjaikat :D :D :D 

YouTube-jelenlét: 0/10 pont.

Saját weboldal: 2/10 pont. A nyitólapon egyetlen cikk van arról, hogy uzsoráskodnak a faktoring cégek, a program még nincs feltöltve, a párt vezetőiről van rövid információ, de nem viszik túlzásba.

KAMUFAKTOR: 82,5%

FRISSÍTÉS: A Végső Esély párt volt az első, amely reagált a megjelentekre. A láthatóan családi vállalkozásként működő biznisz elnökségi tagjai egymástól valószínűleg függetlenül akarnak beperelni, egyikük 80, másikuk 200 millió Forintra, ezért a 82,5% kamufaktor mellé 5% viccpártfaktort is jóváírok. :)

FRISSÍTÉS 2: Ha saját szerveren futna a blog, itt lenne két mentett képernyőkép arról, hogy mit írtak pontosan. Sajnos bemószeroltak a blog.hu-nál, ők meg nyilván nem akarnak egy nem saját blog miatt jogi hercehurcát, úgyogy kénytelen vagyok innen törölni az üzeneteket :( Ez legyen a legnagyobb győzelme a Végső Esély Pártnak 2018-ban.

 

82. ZÖLDEK PÁRTJA

Első benyomások: 4/10. Weboldaluk szerint 2006-ban alakultak, oda friss hír utoljára 2015-ben került fel, a zoldekpartja.blog.hu-ra (ahol meglehetősen eklektikus a tartalom) 2016-ban. Facebook-oldaluk aktív.

Facebook-jelenlét: 3/10 pont. Rendszeresen frissül az oldal, és van 60 000 kedvelője, de a közösségi aktivitás alapján ez a szám nem valós, és a tartalom is meglehetősen... Izé. Egy biztos, hogy a bevándorlás kérdésében a Fidesz-féle vonalat propagálják. Van az oldalon pár régebbi videó, kicsit bénácska, de legalább próbálkoznak...

zoldek_partja.PNG

YouTube-jelenlét: 1/10 pont. Néhány videó van: évekkel ezelőtti TV-felvétel, meg egy saját anyag hang nélkül, illetve a már a Facebookon linkelt Kovács Lili.

Saját weboldal: 5/10. Rajta van, ami kell, a program részletes és tematikusan tagolt, a "kik vagyunk" menüpontból hiányolom a párt vezetőinek bemutatkozását.

KAMUFAKTOR: 67,5%

 KOMMENTLEHETŐSÉG A FACEBOOKON


Jelenleg (2018. február 17. 21:21) ennyi a jogerősen bejegyzett párt, az alábbiak várakoznak még - ha eldőlt, hogy valamelyik bekerül-e, azokkal frissítem a posztot)

MAGYAR AUTÓSOKÉRT PÁRT - MAP

NEMZETI EGYSÉGBEN MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT - N.E.M. PÁRT

NEMZETI ÉRTÉKELVŰ PÁRT - NÉP

TISZTA ENERGIÁVAL MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT - TEMPO PÁRT

MAGYAR DEMOKRÁCIÁÉRT ÉS HAZÁÉRT PÁRT - MDHP

MEGTARTÁS A JÖVŐ ÉLHETŐ MAGYARORSZÁGÁRT

SZABADSÁG NÉPE PÁRT - SZNP

Sajnos az EGYIKRE SEM PÁRT nyilvántartásba vételét elutasították, pedig nekik szurkoltam. :)

Frissítés, 2018. február 21: a poszt megírása óta az alábbi pártok jelentették be, hogy indulnak, ezek közül többet nem jogerősen nyilvántartásba is vettek már:

ELLENZÉKI PÁRT

MAGYAR DEMOKRÁCIÁÉRT ÉS HAZÁÉRT PÁRT - MDHP

ÖSSZEFOGÁS A CIVILEKÉRT PÁRT - OCP

MEGTARTÁS A JÖVŐ ÉLHETŐ MAGYARORSZÁGÁÉRT

SZABADSÁG NÉPE PÁRT - SZNP

EGYÜTT A MAGYAR KISEBBSÉGEKÉRT ÉS HÁTRÁNYOS HELYZETŰEKÉRT PÁRT - EMKHHP

EURÓPAI FÜGGETLEN-CENTRUM PÁRT - FCP


 

És ahogy ígértem:

most, hogy végigszenvedtem ezt a brutális listát (a rescuetime.com mérése szerint nettó 8 órába telt megírni ezt a bejegyzést) ideje, hogy előálljak egy konstruktív javaslatcsomaggal arról, hogy milyen is az általam elképzelt tökéletes párt. A tökéletes nyilván saját, szubjektív megítélésem szerint értendő, ha valaki lát fantáziát a projektben, nagy örömmel venném, ha segítene tökéletesíteni, mert eltökélt célom azt, hogy 2022-re ebből igazi, reális alternatívát kínáló párt legyen - az viszont csak akkor fog menni, ha már most elkezdjük KÖZÖSEN építeni, hogy ha majd 2022-ben ír valaki egy ilyen összefoglaló bejegyzést, akkor kb ez szerepeljen róla a kritikában.

FIGYELEM: bár a linkelt felületek működnek, de jelenleg még nem abban az állapotban, ahogy a kritika jellemzi őket - ez a 2022-es tervezett állapotról szól.

RACIONALISTA PÁRT - RP

Első benyomások: 10/10 pont. A 2018-as kampányban még csak fiktív gondolatkísérletként létező párt 2010-től eredeztethető története részletesen dokumentált a Wikipedián, a saját weboldalán, videókon és a Facebookon is. Öndefiníciója szerint nem szeretne a jobboldal-baloldal skatulyák egyikébe se kerülni, de tudatosan kerüli az ezzel kapcsolatos langyos "ideológiamentes" közhelyeket: ideológiai alapja a szekuláris humanizmus és a Gnosziokrácia (a görög gnosi, vagyis tudás szóból) ami egy tudásalapú, felvilágosult közéletért való munkát takar. "Radikális középút" - ahogy írják.

Facebook-jelenlét: 10/10 pont. Rengeteg kisebb-nagyobb oldalból álló hálózattal dolgoznak. Kiemelendő ezek közül a Racionalista Párt saját oldala, Tomanovics Gergely és X, Y, Z pártkoordinátorok saját személyes-közéleti oldalai (sajnos az időgépből nem látom tisztán, hogy kik ők), emellett minden egyéni képviselőjelölt saját oldallal rendelkezik, amelyeken rendszeresen beszámolnak az adott területen végzett munkáról. Aktív és népszerű a Közösségi Közszolgálati Média oldal (ez a párt által legfontosabbnak tartott szórakoztató-ismeretterjesztő anyagoknak van fenntartva, itt más online alkotók is felületet kapnak) és az ezekhez tartozó csoportok: a Racionalista Kávéház általános klubcsoport, a Közösségi Médiaklub névre hallgató kreatív alkotói fórum, és még több kisebb-nagyobb csoport.

YouTube-jelenlét: 10/10 pont. A Racionalista Párt csatornáján a párt közösségi életéről, akcióiról készített saját felvételek és a Közösségi Közszolgálati Médiához gyártott sajátgyártású anyagok láthatók logikusan playlist-ekbe rendezve, Tomanovics Gergely csatornáján pedig főként az ő saját vlogja és a Közösségi Közszolgálati Médiával kapcsolatos kulisszatitkok, "hogyan készült" belsős videók és élő közvetítések láthatók.

Jelenlét azon a közösségi oldalon, ami 2018-ban még nem létezett, de 2022-ben brutálisan népszerű: 10/10 pont, ezt is elsők között kezdték használni.

Saját weboldalak: 10/10 pont. A pártoldal informatív, a tematikus oldalakról és a párthoz szorosabban vagy lazábban kapcsolódó személyek blogjairól is ide gyűjtik a tartalmat.

Nemzetközi jelenlét: 10/10 pont. Bár már 2017-ben is létezett angol nyelvű European Rationalist Party oldal, igazán 2020-21 környékén kezdtek el erre is ráerősíteni, a Közösségi Közszolgálati Média legtöbb anyaga angol szinkront is kap, és az eredetileg leginkább külföldi magyarokat vonzó európai csoportok egy össz-európai fórummá kezdenek válni.

KAMUFAKTOR: 100%, legalábbis jelenleg. Egy ekkora volumenű projektet ugyanis egyedül, azzal a néhány önkéntessel aki már most benne van, nem fogunk tudni úgy elindítani, hogy a várt hatást elérje. Ez ugyanis, amit ebben a sorozatban kritizáltam (és amire most alternatívát fogalmaztam meg) csak a marketing, ami ma a legfontosabb a politikában, de azért kell más is.

Azt remélem ezektől az írásoktól és főleg a K1 videóitól, hogy egy kicsit több emberhez eljuttatják a Racionalista Párt üzenetét, és akkor talán többen leszünk. Ha nem, hát nem - én megpróbáltam. Akkor úgy megyek vissza Hollandiába, hogy bár mindent megpróbáltam, de én ebbe az országba egyszerűen nem kellek, itt nekem értelmes közösség és értelmes élet nem jár. Még mindig szeretnék hinni abban, hogy ez nem így van...

Kritizálnál, javaslatod van, esetleg segítenél? Hurrá, keress itt, és beszéljük meg: https://www.facebook.com/TomanovicsGergely/

Patreon támogatás, ha "csak" pénzzel tudsz hozzájárulni, cserébe benézhetsz a kulisszák mögé, hogy milyen komoly munka zajlik a háttérben: https://www.patreon.com/KADAVIS (ez csak az egyik készülő anyag a Közösségi Közszolgálati Média portfóliójából)


KAMUFAKTOR 2018 - A NAGY KAMUPÁRT-MUSTRA

1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész | 5. rész | 6. rész | 7. rész | 8. rész | 9. rész


Ajánlott bejegyzés: évértékelő, 2017 - ki vagyok, honnan jöttem, merre tartok és mit is akarok

A bejegyzés trackback címe:

https://tomanovicsgergely.blog.hu/api/trackback/id/tr3413677528
süti beállítások módosítása