Egy leszerelt Fidesz-pártkatona gondolatai és tervei egy racionálisan működő országról

Tomanovics Gergely

Tomanovics Gergely

KAMUFAKTOR 2018: A nagy kamupárt-mustra (5. rész, 41-50)

2018. február 17. - Tomanovics Gergely

Megpróbáltam a http://www.valasztas.hu/jeloltek-listak oldal alapján feltérképezni, milyen pártok közül választhatunk 2018. április 8-án, mennyi közülük az egyértelműen kamu bizniszpárt. Értékelési szempontok az első részben, kommentlehetőség a Facebook-poszt alatt, ha valamelyik pártnak nem tetszenek a róla leírtak, az első rész bevezetőjében szintén leírtam a kapcsolatfelvételi lehetőségeket.

 

41. MAGYAR IGAZSÁG ÉS ÉLET PÁRTJA - MIÉP

Első benyomás (azon túl, hogy "jé, ez még létezik?") 7/10 pont. Wikipedia szócikk a Google első találata, ami kellőképpen részletes. Van Facebook, saját weboldal, illetve nagy hírportálok közelmúltbeli cikkei igazolják, hogy a párt létezik, és aktív.

Facebook-jelenlét: 7/10 pont. Rendszeresen frissül saját tartalmakkal, minden kommentre válaszolnak, és van két csoport is (az egyik a MIÉP Internetkommandó névre hallgat, ebbe kíváncsiságból be is léptem) :) Videóban nem valami erősek, a sajátgyártású anyagok jellemzően ízlésficamos képek-szöveg-székelyhimnusz struktúrára épülnek, videónak nevezni ezeket erős lenne - ha erre jobban odafigyelnének, és ha lennének élő adások is, akkor a maximális 10 pont járna a Facebookra.

YouTube-jelenlét: 1/10 pont. Ez most valami vicc?

ÉS EZ?????

Más pártnak adtam már negatív pontot YouTube-szennyezésért, ezért a kettőért a MIÉP is megérdemelné, de szerencsére vannak más anyagok is, és rendszeresen frissül a YouTube-csatorna. A videók minősége esetleges, a címük nem fejezi ki a tartalmukat, amiért érdemes lenne rájuk kattintani, a próbálkozás egy pontnál többet nem ér. A weboldalon találtam még egy YouTube-csatornát, ami Álmos Király TV névre hallgat, de a YouTube-on Ellenőrzés Nélkül néven fut, erre folyamatosan kerül fel ömlesztve mindenféle vágatlan tartalom, amikből belenézve egy szót nem értek, de hát biztos nem vagyok elég magyar ehhez.

Saját weboldal: 1/10 pont. A miepinfo.hu kezdetleges, igénytelen, kesze-kusza, tömény mennyiségű szöveg alatta egymillió videóval a nyitólapon, a menüpontok egy részében ugyanez, másik része nem működik, a "továbbiak" menüpont mögé rejtett "a miép céljai" című oldal egy szkennelt füzet képként feltöltve, katasztrófa az egész.

KAMUFAKTOR: 60%

 

42. AZ ÉLET, A VILÁGMINDENSÉG, MEG MINDEN
MAGYAR KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT - MKKP

Első benyomás: 8/10 pont. Nehéz a Kétfarkúról elfogulatlanul nyilatkozni (hiszen a mai politikai palettáról őket tartom az egyetlen vállalható és értelmes csapatnak, a kampányban lehetőségeimhez mérten segítem is őket, és teljes mellszélességgel állok mellettük) úgyhogy megpróbálom teljesen objektíven a szempontrendszer alapján. Két pontot azért vonok le tőlük, mert az első benyomás sokaknak az, hogy ez ilyen komolytalan hülyeség, ami viccet űz a demokráciából, de őszintén: egyrészt ma Magyarországon a politika olyan, mint egy rossz vicc, hát csináljunk belőle JÓ viccet. Másrészt az összes párt közül az MKKP a legkomolyabb, csak ezt sokan nem tudják. Komolyság alatt gondolok például a Rózsa Sándor Népi Kampánypénz Tékozló Alapra, melynek keretében a pártoknak járó kampánytámogatást szétosztják értelmesnek és hasznosnak ítélt projektek között (és ez itt most a reklám helye: a Közösségi Közszolgálati Média koncepciójával pályáztam én is, itt lehet szavazni, két kattintás az egész, köszi) :)

Facebook-jelenlét: 10/10 pont. Mindenféle elfogultság nélkül a Kétfarkú kimaxolja a Facebookot. Videók, élő, interakció, csoport (több is: külön általános klub, tematikus fotó-videó, grafika, négyszínfestés-stb, választókerületek szerint külön, egyébként a választókerületi jelölteknek külön oldala van, és titkos csoportok is vannak) közös események szervezése, stb minden van, talán nem is véletlen, hogy az összes párt Facebook-oldal közül az MKKP-é pörög a legjobban a lájkok, megosztások és kommentek tekintetében, sok párt tanulhatna tőlük (az összes)

ketfarku_a_legaktivabb.jpg

YouTube-jelenlét: 10/10 pont. Korrekten dokumentálják a Kétfarkús eseményeket, és van sok vicces hülyeség is, amik több tízezres, százezres nézettséget érnek el. 

Saját weboldal: 9/10 pont. A ketfarkukutya.com önmagában is egy korrekt pártoldal (bár a párt vezetéséről nem sok minden derül ki, de a képviselőjelöltekről és tevékenységükről minden - ilyet egyik pártnál sem láttam még) és ott van még a Központiújság, a N0L.hu és a Minapi Idők, tehát komplett online és nyomtatott sajtóbirodalmat működtetnek. 

KAMUFAKTOR: OBJEKTÍV SZEMPONTOK ALAPJÁN 7,5%, TÉNYLEGESEN 42, DE AMIKOR EZT LEÍRTAM, EGY GANÜMÉDESZI GYÍKEMBER TARTOTT PISZTOLYT A FEJEMHEZ, AKI SZERENCSÉRE MEGUNTA ÉS HAZAMENT, ÉS EGYÉBKÉNT IS AZ ÉLET ÉRTELME 42, AZ ÉLET MEG NEM KAMU, SZÓVAL TELJESEN TÉNYLEGESEN 0%

 

43. MAGYAR LIBERÁLIS PÁRT - LiBERáLiSOK

Első benyomások: 8/10 pont. Gyorsan és világosan kiderül, hogy milyen politikai filozófiát képviselnek, a Wikipediáról kiderül, hogy nem egy friss párt, vannak friss hírek, tehát aktívnak is tűnik.

Facebook-jelenlét: 5/10 pont. Elsőre ezt találtam, ami mint ha nem is lenne, 2014-ben addig jutottak, hogy beállítottak egy profilképet, aztán megtaláltam az igazit - miért nincs ebben is a teljes név, hogy a kereső kiadja? Fodor Gábor és Bősz Anett is saját oldallal rendelkezik, de egyik se különösen izgalmas, a Liberálisok oldalán a kimelt videó 2016-os, az élő videók meg függőlegesek, tehát 2 pont, ami nem pont. 

YouTube-jelenlét: 2/10 pont. Rutinosan Liberálisok néven kerestem őket a YouTube-on, de a következetesség jegyében ott pont Magyar Liberális Párt néven futnak :) Szinte csak TV-felvételek vannak a csatornán 1-2 sajátgyártású anyagot leszámítva. Van például olyan, ami érdekes téma lenne (Taxi vs Uber vs BKV) de ügyesebben meg lehetett volna vágni és izgalmasabbá tenni, és van olyan is, amire vágót ugyan találtak, de nem szól semmiről az égvilágon. A MIÉP-től elfogadom, hogy idegen terep nekik a YouTube, de egy magát liberálisnak, fiatalosnak és európainak tartó párttól ez nagyon vérszegény.

Saját weboldal: 4/10 pont. Az oldal nagyon modern akar lenni, de inkább káoszba fullad az egész, nehéz eligazodni rajta - de legalább a párt tagjai kaptak rajta egy-egy adatlapot, amin a "kötelező" tényszerű adatok szerepelnek.

KAMUFAKTOR: 52,5%

 

44. MAGYAR MUNKÁSPÁRT

Első benyomás (azon túl, hogy "jé, ez még létezik?") 7/10 pont. Korrekt és alapos Wikipedia-szócikk, az arculat a célközönség igényeinek megfelelően béna, de megtudjuk, hogy léteznek, és milyen politikát tolnak.

Facebook-jelenlét: 5/10. Többnyire saját cikkek a saját oldalról posztolva, vannak események, a program egyes pontjait kiemelő 10 másodperces animációk, amik nem mondanak sokat (például: kamupártok helyett) összességében ahhoz képest, hogy komcsik, tudják használni ezt az imperialista vívmányt. A közösségi aktivitás nem jelentős, időnként válaszol egy-egy aktivista, de nem jellemző.

YouTube-jelenlét: 3/10. Főleg tévéfelvételek, meg néhány sajátgyártású anyag, ami meglehetősen gagyi.

Saját weboldal: 3/10. Értem én, hogy a párt színe a vörös, de ez egy weboldalon ilyen dominánsan nem a legszerencsésebb. A vezetőség tagjainak van külön oldala kötelező minimál infókkal, a program viszont elég átláthatatlan, egy nyomtatásra szánt programfüzet digitális verziója képként, elég nehezen olvasható méretben.

KAMUFAKTOR: 55%

 

45. MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT (MSZP)

Első benyomás: Szanyi Tibor :)

Piros pont: a szanyitibor.tumblr.com és az mszpofficial.tumblr.com legalább válaszolgat néha a mikrobloggerek kérdéseire, még ha hülyeségeket vagy teljesen röhejes marhaságokat is :)

(ha már ott jársz a FB-oldalamon, igazán dobhatnál egy lájkot, legalább ennyi haszna legyen az MSZP létezésének) :)

Jó, egyébként van FB, élő videó, esemény, miegymás, csak épp őket mindenki ismeri, az ilyen 5% feletti pártokat igazság szerint fölöslegesnek tartom elemezni, a kamufaktor ezeknél úgyis szubjektív.

 

46. MAGYAROK A DEMOKRÁCIÁÉRT PÁRT - MAD

Első benyomások: 1/10 pont a kreatív névválasztásért, kár, hogy ezen kívül nem sok derül ki róluk, a honlapjuk meglehetősen... érdekes, semmitmondó.

mad_part.PNG

KAMUFAKTOR: 98%

 

47. MAGYARORSZÁGÉRT DEMOKRATIKUS PÁRT

KAMUFAKTOR: 100% - A csodálatos demoszúj.hu oldalt találja meg a Google, de ez valószínűleg nem az övék. Ez az a párt, ami annyira kamu, hogy még a szokásos kamupártos cikkekben sem szerepel a neve :)

 

48. MAGYARORSZÁGI CIGÁNYOK FÓRUMA - ÖSSZEFOGÁS MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT

Első benyomások: 0/10 pont. Erre a névre használható Google-találat nincs, Magyarországi Cigányok Fórumára egy Wikipedia-szócikket talál, de ennek "Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma Roma Összefogás Párt" a neve, MCF Roma Összefogásra keresve pedig egy utoljára 2010-ben frissült oldalt találtam, ami egyébként egy ingyenes blogfelület.

KAMUFAKTOR: 100%

 

49. MAGYARORSZÁGI CIGÁNYPÁRT

Első benyomások: 2/10 pont. Wikipedia van, az 2 pontot mindenképp ér, de a szócikk szerint a 2014-es kudarc után "a párt gyakorlatilag megszűnt"

KAMUFAKTOR: 95%

 

50. MAGYARORSZÁGI MUNKÁSPÁRT 2006 - EURÓPAI BALOLDAL

Első benyomások: 6/10 pont. A Wikipediából világosan kiderül, hogy 2005-ben pártszakadás volt a Munkáspártban, így jöttek létre ők, de amúgy ugyanazt a marxista-szélsőbaloldali irányzatot képviselik.

Facebook-jelenlét: 4/10 pont. Van oldaluk, az arculat igen kezdetleges, a posztok többsége A mi időnk nevű szélsőbalos portálé, ami - mint később beigazolódott - a sajátjuk. Videó nincs, élő nincs, közösségi aktivitás nincs, csoport nincs.

YouTube-jelenlét: 1/10 pont. Az Európai Baloldal TV YouTube-csatornára ritkán kerül fel tartalom, az is főleg TV-felvétel vagy angol nyelvű videók béna hangalámondással. A sajátgyártású anyagaik képek hangalámondással, dögunalom.

Saját weboldal: 3/10 pont. A párt nevére keresve nem lehet megtalálni saját oldalt, a Facebookon linkelt munkaspart-2006.hu pedig A mi időnk oldalra irányít át, ami meglehetősen kaotikus, inkább hírportál, mint párt-bemutató oldal.

KAMUFAKTOR: 65%

 KOMMENTLEHETŐSÉG A FACEBOOKON


KAMUFAKTOR 2018 - A NAGY KAMUPÁRT-MUSTRA

1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész | 5. rész | 6. rész | 7. rész | 8. rész | 9. rész


Ajánlott bejegyzés: évértékelő, 2017 - ki vagyok, honnan jöttem, merre tartok és mit is akarok

A bejegyzés trackback címe:

https://tomanovicsgergely.blog.hu/api/trackback/id/tr9013674664
süti beállítások módosítása