Egy leszerelt Fidesz-pártkatona gondolatai és tervei egy racionálisan működő országról

Tomanovics Gergely

Tomanovics Gergely

El tudod képzelni, mennyi pénz egy-, tíz-, vagy százmilliárd Forint?

2017. június 01. - Tomanovics Gergely

Elég régóta érdekel az adatvizualizáció-téma, főleg azután, hogy 2010-ben egészen váratlan bombasiker lett "A mi éveink - Magyarország számokban 2002-2010" című videó.

Ezt az összeállítást, amiben 10 percen át csak statisztikák vannak, csak a YouTube-on közel 700 ezren látták néhány hét alatt, és már akkor tudtam, hogy ez a módja annak, hogy a széles tömegek számára is érthetővé tegyük a számokon keresztül, hogy mi is történik az országban. 

Az adatok csodálatosak tudnak lenni, ha szépen vannak tálalva, és nem csak szebbek egy hatalmas táblázatnál, hanem, ami a lényeg: érthetőek is.

Azóta kísérletezgetek, hogyan lehetne a technikát a következő szintre emelni, mert vizualizálni való számok mostanában is bőven akadnak, például egészen elképesztő pénzösszegek kerülnek mostanában NER-barát oligarchák zsebébe.

Frissítés, 2018. március: itt egy összefoglaló videó arról, hogy mi is ez, ami készül, és milyen céllal. Iratkozz fel a YouTube-csatornámra és/vagy gyere Facebookon a Racionalista Kávéház csoportba, ahol lesznek még ilyen kulisszák mögé betekintős élő videók.

Tavaly például 250 milliárd (250 000 000 000) Forint vesztette el közvagyon jellegét a Matolcsy-féle alapítványok környékén, folyamatosan kapnak többszáz milliós állami támogatásokat olyan jelentéktelen, magukat újságírónak képzelő hülyegyerekek, mint a Pesti Srácok vagy épp a 888.hu, és ez még csak a jéghegy csúcsa.

Mészáros Lőrinc egymaga keres napi(!) 274 millió Forintot, vagyis másodpercenként 3 ezret: ha talál egy ötezrest az utcán, nem éri meg lehajolnia érte, hiszen időarányosan rosszabbul jár, mint ha csak simán tolja a kormány szekerét. Döbbenetes számok ezek, az átlagember számára már a nagyságrend is felfoghatatlan, bőven kimeríti a "Big Data" fogalmát a korrupció mértéke Magyarországon, jó lenne tehát valami kifejezetten erre a célra kifejlesztett adatvizualizációs eszköz, ami segít feldolgozni és felfoghatóvá tenni a különféle adatokat.

Ez lesz a Greyhound KADAVIS, vagyis Kick-Ass Data Visualization System munkacímen futó, mindeddig (és a lényegi részt illetően jelenleg és elkészültéig továbbra is) szigorúan titkos projekt.

2014-ben már tettem egy kísérletet: az amerikai demonocracy.info ötlete alapján próbáltam húszezres-kötegekkel ábrázolni nagyobb összegeket, de hamar beletört a bicskám, ehhez már komolyabb technika kell, mint amit akkor használtam. Mostanra viszont sikerült kidolgozni a technikát, így mostantól semmi akadálya akármennyi jellegét vesztett közvagyon ábrázolása úgy, hogy valamennyire felfogható legyen.

Ez például félmilliárd, kattintva brutál nagy méretben (8K) is megtekinthető:

 

Ha érdekelnek a technikai részletek, és hogy mi is lesz ebből később:

A KADAVIS egy olyan komplex adatvizualizációs rendszer, ami segít hatalmas számokat és adatmennyiségeket tetszőleges módon ábrázolni. Python programnyelven írom, és a Cinema 4D nevű háromdimenziós animációs szoftverben, annak plug-injaként fog működni. 

Néhány hónappal ezelőtt kezdtem el tanulni a Python-t pont azért, mert óriási hiányosságomnak éreztem, hogy e képesség híján kézzel próbálok meg ilyen animációkat összepakolni, és munkaórák százait ölöm olyan feladatok elvégzésébe, amit egy program néhány paraméter megadása után automatikusan megcsinálhatna. Már a könyvemben is írtam, mire jöttem rá 2014-ben: amit csinálok, az olyasmi, mint biciklivel tűzifát szállítani - megoldható, csak kissé körülményes, miközben lenne céleszköz (egy teherautó) amit csak meg kellene tanulni vezetni, és utána csak rutinból nyomni kell a gázt.

banknote_python.PNG

Egy kis betekintés a "teherautó motorházteteje alá": ez az alig 50 sornyi programkód felel egy darab bankjegy kirajzolásáért, utána már csak ezt kell 100-szor megismételni egy köteghez, a köteget pedig annyiszor, amennyiszer épp kell - egy gombnyomás és pár másodperc az egész. Csak legyen min lerenderelni az eredményt - erről majd később.

Kézzel (CTRL+C és CTRL+V annyiszor, amennyiszer kell) igazán pepecs meló lenne (volt!) ez, ráadásul ha a 100. ismétlődés után nem voltam maradéktalanul elégedett valamivel, akkor választhattam: elfogadom, vagy elkezdem elölről. A programnak viszont nem nagyobb meló századszorra is újrarajzolni egy jelenetet, miután átírtam egy számot a kódban, ezért szabadon lehet kísérletezgetni, és marad kapacitás olyan apró finomságokra is, mint például a többféle pénznem között váltó kapcsoló (ami figyelembe veszi, hogy a Forint, a Dollár és az Euro bankjegyei más méretűek) vagy a "Randomness" változó, ami egy kis változatosságot visz a jelenetbe, hogy ne legyen olyan vonalzóval megrajzolt sablonos, steril hatása az egésznek: a kötegen belül a bankjegyek, a kötegelő szalag helye és a kötegek egymáshoz viszonyított helyzete is változatosságot mutat, mint ha tényleg emberek rakták volna hanyagul egymásra. Kissé paradox, hogy 2014-ben kézzel lusta lettem volna hanyagságot imitálni, ezért úgy nézett ki az egész, mint ha egy program csinálta volna, ellenben egy gépi program a kérésemre bármikor szívesen fáradozik ilyesmivel is.

Üzenni is lehetne Brüsszelnek, hogy a gépek elveszik a munkát, állítsuk meg őket! :)

És ez még csak a kezdet. A Fideszes politikusok által jellegét vesztett közpénz mennyisége ugyan önmagában kimeríti a "Big Data" fogalmát, de rengeteg olyan ép ésszel felfoghatatlan adat van még, amit jó lenne valamilyen módon rendszerezni, és látványos, közérthető módon prezentálni - ez lett most az új őrületem, aminek nagy szerepet szánok a Közösségi Közszolgálati Média műsoraiban is.

Már most imádom ezt az egészet, pedig ez még nagyon az eleje

Nem mondok újat azzal, hogy az információ hatalom. Aki nyitott szemmel jár az interneten, és hozzám hasonlóan rajta tartja az ujját a technológiai fejlődés ütőerén, bizonyára találkozott már a Big Data, Data Science, Data Mining, stb kifejezésekkel, melyek azt sugallják, hogy manapság minden az adatról szól, ami egy teljesen új jelenség, a következő "Big Thing" (nagy technológiai robbanás) a számítógép, az internet és az okostelefonok után - és ez így is van.

Egyáltalán nem spanyolviaszról van szó, csak arról, hogy elképesztő méretű adatot állítunk elő, és az adatokból kinyerhető, vagyis "bányászható" ismeretek komoly értéket képviselnek, hiszen az ezek alapján meghozott döntések komoly előnyt jelentenek az üzletben, a politikában, de még a hétköznapi életben is. Gondolj csak a szálláskereső- vagy árösszehasonlító oldalakra, vagy például a Waze közösségi navigációra, amit már Magyarországon is több tízezren használnak: az egyes autóktól begyűjtött sebességadatokat a rendszer elemzi, figyeli a dugók kialakulását és a baleseteket, ezek alapján tervezi meg az optimális útvonalat. 

"Az IBM becslése szerint ma 2,2 millió terrabyte adat keletkezik naponta. Eric Schmidt, a Google volt elnöke ezt a mennyiséget úgy jellemezte, ennyi adat keletkezett a civilizáció hajnala és 2003 között összesen." - olvasható a portfolio.hu 4 évvel ezelőtti cikkében, és nem hinném, hogy azóta megtorpant volna a növekedés üteme. 

Forbes és az IBM szerint ez az új iparág sokszázezres-milliós nagyságrendben fog új munkahelyeket teremteni szerte a világon, egyes eljárások magas szintű ismerete már ma is akár 110 ezer dolláros fizetéssel kecsegtet - ez havi 2,5 millió Forint - ami nem is meglepő, hiszen sokszorosan megtérülhet, ha ismered a vevőid vagy épp a választóid szokásait és igényeit. Jól tudta már a Kubatov-stáb is 2010 előtt, hogy a választók feltérképezése és célzott mozgósítása akár kimutatható százalékos különbségeket jelenthet egy választáson (kritikus esetben akár a győzelmet is) de a Fidesznél jóval jelentősebb piaci szereplők is erre építik az üzleti modelljüket: a Facebook, a Google, de valamilyen szinten még a Tesco is.

Pont ezért kezdtem én is e terület iránt érdeklődni, mert hatalmas potenciált látok benne. A 2014-es bankjegyköteges videó készítése közben jöttem rá, hogy akár egy komplett videót össze tudna rakni egy program adatokból, munkaórák százait lehet egykattintásnyi műveletre redukálni, így folyamatosan, stabil minőségben lehetne rengeteg különféle videót létrehozni, akár aznap, amikor az adat egyáltalán megjelent, és hírértékkel bír - csupán egyszer kell megírni hozzá a programot, ami aztán bármikor rendelkezésre áll, ráadásul az igények szerint bármikor bővíthető a tudása.

A fenti példa is csupán egy az első komolyabb kísérleteim közül, a program számtalan már készülő és tervezett funkciója közül az egyik legegyszerűbb. 2014-ből tanulva nem is árulok el erről a projektről többet, és ezt is csak azért hoztam nyilvánosságra, mert muszáj:

Segítség nélkül ugyanis ebből az egészből nem lesz semmi.

2011 óta gyakorlatilag teljesen egyedül, mindentől és mindenkitől függetlenül próbálom ismét megcsinálni azt, ami 2006-ban egyszer már sikerült. Rendületlenül hiszek abban, hogy még előttem áll a következő nagy dobás lehetősége, és mindent megteszek azért, hogy megcsináljam.

Van egy jó oldala annak, hogy senki nem szól bele a munkámba, de sokszor baromi nehéz egyedül. 2010-ben megtapasztalhattam, mennyivel hatékonyabb a csapatmunka ennél a magányos gerillaharcos megoldásnál, de most ez van, ezt dobta a gép.

Egyébként az a típus vagyok, aki a saját hátrányából is előnyt kovácsol: ha egyedül vagyok, és kéne néhány segítő kéz, rákényszerítve érzem magam, hogy megtanuljak programozni, és programozok magamnak annyi "kezet" amennyi csak kell, és lepasszolom "nekik" a meló unalmasabb, rutinszerű részeit. Nem kímélek időt és energiát arra, hogy tanuljak és fejlődjek, ha pedig kudarcot vallok, pofára esek, legkésőbb fél év után felállok, leporolom magam, és megyek tovább előre.

Most viszont egy olyan akadály gördült elém, amit egyedül képtelen vagyok elhárítani, ez pedig technikai és ezáltal pénzügyi természetű.

Nem szeretetek szívességet kérni, és az eredeti tervem az volt, hogy csak akkor indítok közösségi finanszírozási kampányt, ha már letettem valamit az asztalra. Sajnos az a helyzet állt elő, hogy csak akkor tudok letenni valamit az asztalra, ha néhányan megelőlegezik nekem a bizalmat: hat hónapon át minimum 1000 emberre van szükségem, aki egy korsó sör árával támogatja a projektet, ennyiből már beruházhatok egy alapszintű, 10 processzoros házi render-szerverre, ami az egy órás renderidőt (ami során az adatokból ténylegesen megtekinthető kép lesz, a képekből pedig videó) a tizedére csökkenti, így egy 10 perces videó már nem 70 nap alatt készül el, hanem egy hét is elég. A fenti kép például 6 és fél óra alatt lett kész, bár annál maximumra csavartam a minőséget: ha 8K helyett beérem a sima full HD-vel és kisebb-nagyobb kompromisszumokkal le lehet menni egy-másfél óra közé, de még az is rettenetesen sok: egy másodpercnyi videó renderelése 30 óra, vagyis több, mint egy nap. Ezt már sajnos nem lehet megúszni, legalább kétmillió Forintra van szükségem ahhoz, hogy tovább tudjak lépni ezzel a projekttel.

Azt már meg sem merem említeni, hogy a Cinema 4D önmagában 3500 euró (több, mint egymillió Forint) és ha komolyabb terveim vannak vele, illene a próbaverzió helyett megvenni az igazi, teljes értékű csomagot.

Fontos: pártoktól semmilyen formában nem fogadok el pénzt, pártoknak szívességet a pénzért nem teszek. Cégeknek, piaci alapon a videókban való megjelenésről, illetve egyedi igények szerint elkészített videókról lehet szó, ezügyben a gergely.tomanovics@gmail.com e-mail címen egyeztethetünk.

A rendszeres támogatók viszont betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé, és rendszeres exkluzív élő adásban ismerhetik meg a projekt aktuális állását, ami már most sokkal előrehaladottabb, mint ez a pénzköteges vizualizáció.

A renderfarm általam nem kihasznált kapacitását természetesen a jövőben ingyenesen rendelkezésre bocsátom mindenkinek, aki társadalmi célú munkára használná, mert szeretném, ha a technika nem jelenthetne szűk keresztmetszetet egyetlen olyan kreatív alkotónak sem, aki az ország jobbá tételéért dolgozik.

Rendszeres támogatás Patreonon havi 1, 4 illetve 8 dollárral

Eseti támogatás banki utalással: 

16200216-17086103 (MagNet Bank, Tomanovics Gergely)

PayPal: használhatod a blog jobb oldalán a gombokat, vagy közvetlenül küldhetsz a gerygrey@gmail.com PayPal-címre.

A bejegyzés trackback címe:

https://tomanovicsgergely.blog.hu/api/trackback/id/tr9912554265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baldrick68 2017.06.13. 16:27:31

Szóval a mi éveink megismétlődnek?
Remélem ütős lesz a dolog.... :-)

Tgr 2017.09.15. 02:39:29

270 év lesz az a 10 a képen.
süti beállítások módosítása