Egy leszerelt Fidesz-pártkatona gondolatai és tervei egy racionálisan működő országról

Tomanovics Gergely

Közszolgálati percek: egy stadion árát költhetnénk másra, ha mindenki rászánná ezt a 2 percet!

2018. május 16. - Tomanovics Gergely

 Közeleg az adóbevallási határidő, 2018-ban ez május 22-ére esik.

Jó hír, hogy az idei évtől már a NAV megcsinálja helyettünk, emiatt viszont bizonyára sokan nem tudják, hogy az alapítványoknak felajánlható 1%-ról miként lehet rendelkezni – a korábbi években (amikor még levelet kaptunk erről a NAV-tól) is az adózók mindössze egyharmada élt ezzel a lehetőséggel, ami pedig nagyon sokat jelentene olyan civil szervezeteknek, amelyek ténylegesen a közjóért dolgoznak.

Ha te még azok közé tartozol, aki nem ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1%-át, ami átlagkeresettel számolva kb 4500 Forint évente (és ami neked semmibe nem kerül) akkor feltétlenül nézd meg ezt a videót, amiből kiderül, milyen egyszerű, alig két perces műveletről van szó, és hívd fel ismerőseid figyelmét is, hogy tegyék meg ők is. 

 


2018. tavaszán elindult a K1 TV, vagyis a Közösségi Közszolgálati Média. Gyere a Facebook-oldalra, és nézz bele, mi készül még:
https://www.facebook.com/k1tvhivatalos

Bővebben a Közösségi Közszolgálati Médiáról:
http://k1tv.hu/2018/04/03/indul-a-valodi-kozmedia/


Videó: hogyan lett a 44%-ból kétharmad?

...és hogyan lehetne véget vetni neki?

A választási rendszerünk több sebből vérzik. Az, hogy aránytalan és igazságtalan, vitathatatlan tény - viszont ez csak egy a problémák közül, hiszen vannak nálunk fejlettebb demokráciákban a miénknél aránytalanabb és igazságtalanabb rendszerek is, például Nagy-Britanniában a Fidesz nem kétharmadot szerezne ilyen választási eredménnyel, hanem kb nyolctizedet, mégis: Nagy-Britanniát a legtöbben jól működő nyugati demokráciának tartjuk még a Brexit ellenére is.

Akkor mi a gond?

A Röviden és Racionálisan című közéleti ismeretterjesztő és megoldáskereső vlog első részében ezekre keresem a választ, először megpróbálom látványos és közérthető módon elmagyarázni a választási rendszerünk problémáit, aztán megoldást keresni rájuk. Én úgy gondolom, hogy a megoldás is összetettebb annál, hogy lépjen vissza X javára Y, Z pedig ésszel szavazzon K helyett P-re, aki L szerint a legesélyesebb, miközben F szerint pont K lett volna, aki amúgy már vissza is lépett.

És ennél a pontnál fontos leszögezni, hogy ezek a videók vitaindító céllal készülnek. 

Ha nem értesz egyet a videó egyes állításaival, esetleg magával a konklúzióval, akkor írd meg kommentben a véleményed, hiszen később ezekre reagáló külön videó készül majd, sőt, ha kedvet érzel hozzá, az a legjobb, ha te magad készítesz egyet: töltsd fel a YouTube-ra, küldd el a linket a hello@k1tv.hu e-mail címre vagy a facebook.com/K1TVhivatalos oldalon üzenetben, és fel fog kerülni erre az oldalra. További részletek a K1 TV alapelveiről: http://k1tv.hu/2018/04/03/indul-a-valodi-kozmedia/

A Röviden és Racionálisan sorozat egyes epizódjait 7-8 perc terjedelműre tervezem, ez az első most kicsit hosszabb és szubjektívebb lett, mert arra is fontosnak tartottam kitérni, miről is szól a K1 TV koncepciója - meg még egy pár dologra.

 

A videóban említett dolgok, linkek, források:

Mandátumszámolási matek, furcsa nevű képletek töredékszavazatok (amikkel kapcsolatban említettem, hogy egy külön videót érhet, de itt most nem akartam részletezni)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_választási_rendszer#Mandátumszámítás,_töredékszavazatok https://hu.wikipedia.org/wiki/D’Hondt-módszer

 

Kisebb állam helyett megduplázódott a minisztériumok létszáma:

http://hvg.hu/itthon/20170811_miniszterium_dolgozok

 

Gerrymandering, a Fidesz 10 legnagyobb térképészeti bravúrja:

https://444.hu/2014/03/10/a-tiz-legelszabottabb-valasztokerulet

 

MKKP RÓSÁNÉKATÉKA:

https://www.facebook.com/pg/justanotherwordpresspage/photos/?tab=album&album_id=10156307872088293

 

Tomanovics Gergely a YouTube-on: a Röviden és Racionálisan sorozat többi része, valamint a K1 és készülő projektek kulisszatitkai itt lesznek megtalálhatók, ha itt feliratkozol, biztos nem maradsz le semmiről:

https://www.youtube.com/channel/UCNHnEVxXLsm21DGhoOLXRuQ

 

Könyv: "Elmúltnyolc(tíz)év - egy leszerelt Fidesz-pártkatona őszinte vallomása"

http://tomanovicsgergely.blog.hu/2016/09/29/mi_ez_a_konyv_miert_irtam_meg_kinek_szol

 

Ha érdekel a folytatás: kövesd a K1 TV híreit Facebook- és/vagy Tumblr oldalainkon is! Ha idáig végigolvastad, akkor szeretettel várlak a Racionalista Kávéház nevű zárt zárt csoportba is, amit a Közösségi Közszolgálati Médiával és az ország jövőjével kapcsolatos közös ötletelgetésre hoztam létre: https://www.facebook.com/groups/RPkavezo

 

Egy "Soros-zsoldos" közleménye a listázás kapcsán

 

soros_zsoldos_lista.PNG

Olvasom az egykor Soros-ösztöndíjból kitanított Schmitt Mária Figyelőjében a listát: ők, vagyis mi vagyunk azok, akik ma hivatalosan is a RENDSZER (Fidesz-magyarul: Magyarország) ellenségeiként vagyunk listázva.

Rajta vagyok én is, és nem tudom, sírjak-e, vagy nevessek ezen az egészen... Egy ember, aki rendszeres juttatást eddig kizárólag a Fidesztől kapott (amikor 2011 előtt még hitt abban, hogy a Fidesz nyolc év csapnivaló baloldali-liberális kormányzás után végre jó irányba fogja vinni az országot) ma Soros-zsoldos, aki Magyarország ellen áskálódik - holott csak véleménye van, ami történetesen ugyanaz, mint 2011 előtt, és ugyanúgy csak egy értelmes országért szeretne dolgozni, mint akkor.

Bizonyára akadnak páran a Fideszben, akik még emlékeznek például arra, hogy 2012-ben, amikor a Jobbik listázott, még együtt tüntetett Rogán Antal Mesterházy Attilával és Bajnai Gordonnal a fasiszta tempó ellen. Ma vajon tükörbe tudnak nézni, amikor nem csak saját egykori önmagukat köpik szembe, de olyan embereket is, akik egykor őszinte szívvel hittek benne, hogy ők majd mások lesznek, mint az elődjeik?

Álmatlan éjszakáim mindenesetre nem lesznek emiatt.

Nem olyan fából faragtak engem, akit ilyen pitiáner hülyeséggel be lehet ijeszteni, folytatom a harcot egy értelmesebb, őszintébb és racionálisabb közéletért.

Erre szeretnék buzdítani mindenkit, az ugyanis nem demokrácia, ahol embereknek le kell hajtaniuk a fejüket csak azért, mert saját meggyőződésük van, és az nem egyezik a hatalmon levőkével. 

Győzni csak akkor fogunk tudni, ha kiállunk az értékeink mellett, és nem félünk hallatni a hangunkat.

Gondoljunk csak arra, hogy a középkor végén a világot pusztító háborúkba sodró vallásközpontú világot is legyőzte a felvilágosodás, és győzedelmeskedett az egyesült Európa a XX. század elejét lángba borító ordas eszmék felett is.

Egyszer majd talán eljön az idő, amikor a racionalitás is legyőzi a populizmust, és eljő a modernkori felvilágosodás korszaka.

Cudar a helyzet, de még mindig hiszek abban, hogy nem teljesen reménytelen.

István Király intelmével zárnám soraimat, bár én személy szerint nem hiszek ilyesmiben, de ha a Fideszes "királyok" komolyan gondolják kereszténységüket, és ezt nem csak üres politikai lózungként használják, akkor nekik illene megfogadni: "Az erények mértéke teszi teljessé a királyok koronáját, és a parancsok közt a tizedik. Mert az erények ura a Királyok Királya, miként égi serege áll kereken tíz karból, úgy életed vitele kerekedjék ki tíz parancsból. Kell, hogy a királyt kegyesség s irgalmasság díszítse, de a többi erény is hassa át és ékesítse. Mert ha a királyt istentelenség és kegyetlenség szennyezi, hiába tart igényt a király névre, zsarnoknak kell nevezni."

 

Frissítés: Köszönöm, MTI, hogy tisztességesen lehoztátok, legalább a befizetett adómból végre valami hasznosat is csináltatok. :D :D :D

http://os.mti.hu/hirek/135869/tomanovics_gergely_kozlemenye-1_resz

http://os.mti.hu/hirek/135870/tomanovics_gergely_kozlemenye-2_resz

 

mti1.PNG

mti2.PNG

Ajánlott bejegyzés: ELKÚRTUK, avagy a 2018-as kétharmad tanulságai racionálisan

K1 TV: hamarosan indul a valódi közszolgálati média, méghozzá 79,999 milliárddal olcsóbban, mint az a másik, amit eddig valami megmagyarázhatatlan okból annak hívtak. Részletek: http://k1tv.hu/2018/04/03/indul-a-valodi-kozmedia/

Gyere a Racionalista Kávéház zárt Facebook-csoportba, és próbáljuk meg kitalálni közösen, hogyan lehetne értelmet vinni a magyar politikába: https://www.facebook.com/groups/rpkavezo/

k1_fb.jpg

Frissítés - 17:46, kommentár nélkül

 

csicska_figyelo.PNG

 

kepkivagas.PNG

Elkúrtuk.

Nem kicsit, nagyon! És nem csak Orbán, nem csak Gyurcsány, hanem te is, én is, mindannyian, akik hagytuk, hogy idáig süllyedjünk. Nézzünk szembe a tényekkel, és önmagunkkal is... Én most teszek egy próbát.

Ezeket a sorokat nem most írtam, hanem 2016 őszén az őszödi beszéd 10. évfordulójára időzített könyvem beharangozójában. A könyvben írtam arról, hogyan lettem 2007-ben elkötelezett Fideszes, majd hogyan ábrándultam ki belőle, és milyen felismerések segítették ezalatt az elmúlt 10 év alatt egy új alternatíva alapjainak kidolgozását. Fontosnak tartottam, hogy fejezzük be az állandó károgást és mások hibáztatását, tartsunk önvizsgálatot és nézzünk magunkba, hogy mi hol rontottuk el.

Ez ma is aktuális.

Bár mára egy teljesen más, optimista hangvételű írással készültem "hogyan tovább racionálisan?" címmel, de ezt felülírta a tegnapi kétharmad.

Az persze nem lepett meg, hogy a Fidesz nyert, számítottam rá, hogy kis többséggel ez fog történni. Ebben az esetben azt írtam volna, hogy most, hogy a pártok fülüket-farkukat behúzva megszégyenülten lekullognak a színpadról, ideje, hogy mi, választók vegyük át a terepet, csavarjuk fel a hangerőt és csapjunk bele, hogy 2022-ig felépítsük az értelmes alternatívát: ne hagyjuk az utolsó pillanatra, hanem ragadjuk meg az első perctől a lehetőséget.

Az eredmény viszont sokkolt, és azonnali újratervezést váltott ki belőlem.

Tovább

A nagy kamupárt-mustra: Alaposan elemeztem az idei választáson induló összes (82) pártot. Pokol, a 78-adiktól lefosod a bokád!

Ahogy az várható volt, az idei választás előtti hónapokban is számtalan párt bukkant elő a semmiből, hiszen 2014-ben is jó biznisz volt kamupártot alapítani, miért lenne ez másképp 2018-ban

Régóta mondom, hogy ezt az országot nem a Mészáros Lőrincek és a Habony Árpádok rabolják szét a legfőképp, hanem MINDENKI saját lehetőségeihez és képességeihez mérten, csak a Mészáros Lőrincek és a Habony Árpádok kicsit több lehetőséggel bírnak.

Az erről szóló hosszú tavalyi írásomat most kiegészíteném annyival, hogy az ország szétrablásának különösen pofátlan módja a kamupárt-alapítás. Ez ugyanis nem csak az adófizetők pénzének felelőtlen elherdálása, de aláássa a demokráciába vetett bizalmat, és ellehetetlenít minden új valóban lelkiismeretes emberekből álló politikai kezdeményezést.

Hogy egy kicsit megnehezítsem a kamupárt-alapítók dolgát, összegyűjtöm őket itt, hiszen aki nem publikál magáról érdemi tartalmat az interneten (vagyis kamupárt) annak nevére keresve jó eséllyel ez a bejegyzés lesz az elsők között a Google találati oldalán, ami nekem jó, hiszen kattintást hoz, nekik mert rossz, mert mindenki számára világos lesz, hogy kamupártról van szó - erre mondják, hogy win-win :)

DISCLAIMER: elképzelhető, hogy a bejegyzésben felsorolt kamunak tűnő pártok között is akadnak kivételek, a lista szigorúan az első benyomást tükrözi. Amennyiben bármely párt képviselői nem értenek egyet a leírtakkal, kérem, vegyék fel velem a kapcsolatot a gergely.tomanovics@gmail.com e-mail címen, vagy a http://facebook.com/TomanovicsGergely oldalamon üzenetben, és lehetőséget biztosítok egy videóinterjú rögzítésére, amiben mesélhetnek a párt céljairól és arról, hogyan tervezik felkelteni a választók érdeklődését. A videóval természetesen frissíteni fogom a posztot.

A pártok értékelésekor az alábbi szempontokat vettem figyelembe:

- Első benyomások, Google, Wikipedia: 10 pont, ha gyorsan kideríthető, van-e ilyen párt egyáltalán, kiderül a legfontosabb célkitűzése és az, hogy ki, mikor, milyen előélettel alapította, szerepeltek-e már a sajtóban különféle akciókkal. Ez az első benyomás nem azt jelenti, hogy mennyire szimpatikus a párt, hanem hogy mennyire könnyű kideríteni róla, hogy mit képvisel: legyen akár marxizmus vagy nácizmus az ideológia, de legyen egyértelmű az első Google-keresés után.

- Facebook jelenlét: 10 pont, ha aktív az oldal, van rajta saját szerkesztésű tartalom, aktív volt az oldal 2016-ban (két választás között félúton - ez szerintem kiszűri a kamupártok jelentős részét) vannak saját videók, foglalkoznak a közösségépítéssel (válaszolnak a kommentekre, van csoport és élő videó)

- YouTube-jelenlét: 10 pont, ha rendszeresen posztolnak minőségi, jól szerkesztett videókat, amik megszólítják a közönséget. Ezzel kapcsolatban brutálisan szigorú leszek, hiszen manapság az elsődleges kommunikációs eszköz lenne a videó, ami jól használva kis költségvetéssel is komoly eredményt hozhat. Nem ragozom tovább, itt írtam erről elég sokat, még csak annyit fűznék hozzá, hogy ha én írnám a választási törvényt, akkor a pártbejegyzés feltételeként szabnám meg többek között egy videós bemutatkozóoldal létét, amelyet független YouTuberekből álló zsűri értékelne szigorú szempontok alapján.

- Saját weboldal: 8 pont, ha ízléses és korszerű a design, könnyű eligazodni rajta, könnyen megtalálom a párt programját, és mindent megtudok a párt tagjairól, ami érdekel: kik ők, és mit akarnak. A teljes 10 ponthoz kell, hogy ne csak egy pártoldal legyen, hanem valamiféle hírportál-jellegű felület is.

Összesen 40pont, amiből 100-pontszám*2,5 képlettel számolok egy kamufaktort, ahol:

0-25% - valódi, látszólag elkötelezett párt benyomását keltik

25-50% - közepesen komoly, bár van még hova fejlődni

50-75% - nem biztos, hogy ezt erőltetni kéne a továbbiakban

75-100% - mondjatok már le most, és keressetek valami hasznosabb elfoglaltságot :)

100% felett (mert sikerült ilyet is találni) - különdíj

Nem veszem figyelembe azt, hogy ideológiailag mennyire áll hozzám közel az adott párt: egy ütős és komolyan vehető bemutatkozásért egy náci pártot is 0% kamufaktorral sorolok a valódiak közé, és az általam ideális pártként elképzelt szekuláris-humanista Racionalista Párt is 100% kamu plecsnit kapna, ha még egy facebook-oldala se lenne. Amúgy van neki. :)

Az utolsó részben a "ne csak kritizálj, mondj jobbat" alapelvem jegyében le is írom, hogy képzelem a TÖKÉLETES pártot - de előbb lássuk a felhozatalt a http://www.valasztas.hu/jeloltek-listak listáján!

1. A BAL - BALPÁRT

Első benyomások: 7/10 pont. Gyors kereséssel kiderül, hogy a Balpártot egy egykori MSZP-s alapította 2014-ben (alig egy hónappal a választások előtt, ami gyanúra adhat okot) a pártról szóló Wikipedia-szócikkből kiderülnek a legalapvetőbb adatok.

Facebook jelenlét: 7/10 pont. https://www.facebook.com/balpart/ oldal aktív, napi szinten frissül, a kommentekre is válaszol az oldal adminja. A sajátgyártású anyag ritka és gyenge minőségű képekben merül ki, viszont plusz pont, hogy a 2016-os évben is aktívan posztoltak (két választás között félidőben mutatott aktivitás egyértelműen nem kamupártra vall, ezt minden pártnál kölün vizsgálom majd) és az, hogy egy szakpolitikusuk ír vendégcikket a Kettős Mércén bizonyítja, hogy valódi, aktív pártról van szó.

YouTube-jelenlét: 1/10 pont. A pártnak van ugyan YouTube-csatornája, de érdemi tartalom utoljára 3 éve jelent meg rajta, akkor se vitték túlzásba se a minőséget, se a mennyiséget.

Saját weboldal: 8/10 pont. A balpart.hu egyszerű, a célnak tökéletesen megfelelő Wordpress alapú oldal. Hiányolom a párt alapítóinak részletes bemutatkozását és a főoldalon kiemelve a legfontosabb programpontokat kiemelve (átlag választóként most nem mélyedek bele a programba, esetleg majd egy következő posztban a rostán most átjutott pártokét elolvasom) de alapvetően rendben van.

KAMUFAKTOR: 42,5% - közepesen komoly, bár van még hova fejlődni (függetlenül attól, hogy a marxizmus létjogosultsága mennyire vehető komolyan a 21. században, de a demokrácia lényege pont az, hogy virágozzék ezer virág, majd a választók eldöntik, kell-e nekik marxizmus)

 

2. A HAZA PÁRTJA

Első benyomások: 7/10 pont. A pártról sosem hallott internetező a Google alapján képet kaphat arról, hogy ez a magukat a devizahitel károsultjainak vélők pártja Kásler Árpád vezetésével, akik több bankellenes megmozdulást szerveztek már. A Wikipedia oldal kellőképpen részletesen mutatja be a párt történetét és eddigi tevékenységét, valamint választási eredményeit.

Facebook-jelenlét: 7/10 pont. Zömmel saját oldalról posztolt tartalmak saját képpel heti több alkalommal, látszik, hogy dolgoznak vele. 2016-ban is aktív volt az oldal, bár a felhasználók megszólítása nem igazán sikeres, a kommentekre sem válaszolnak, csoportjuk sincs feltüntetve.

YouTube-jelenlét: 6/10 pont. A pártelnök Kásler Árpád saját YouTube-csatornáján rendszeresen jelennek meg sajátgyártású anyagok és médiaszereplések felvételei egyaránt, sőt, mikropárthoz képest profinak tűnő (= 10-20 dolláros After Effects sablonra épülő) kampányfilmet is készítettek 2014-ben, tehát az igyekezet látszik, de a YouTube-os nézettségi adatok alapján mégsem tudják igazán ügyesen használni a videót, mint kampányeszközt.

Saját weboldal: 5/10 pont. Szintén Wordpressnek tűnő oldal kissé eklektikus elrendezéssel: a fejléc alatt a dizájn esetleges, néhány menüpont mint ha teljesen más oldalakra vinne. 

Amit a Balpártnál hiányoltam, itt látszólag megvan: mindent megtudok az alapító, Kásler Árpád múltjáról és saját személyes ambícióiról (nekem ez fontos, hogy tudjam, kik és milyen céllal hoznak létre egy pártot) viszont mást nem látok feltüntetve sehol, tehát egyszemélyes projektnek tűnik az egész, mintsem komoly pártnak.

KAMUFAKTOR: 37,5% - egyértelműen látszik, hogy Kásler Árpád elkötelezett a devizahiteles ügyben, még ha szélmalomharcot is vív a bankokkal, akik aprólékosan leapróbetűznek mindent, így valójában a pártnak nem sok létjogosultsága van. Én a helyében inkább egy apróbetű-mozgalmat indítanék, hogy megelőzzem a bajt - tervezek is ilyesmit.

 

3. A MAGYAR VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKAADÓK PÁRTJA -MVMA

Első benyomások: -9/10 pont. Csak azért nem -10, mert a név szimpatikus (nagy szükség lenne egy, a fiatalok vállalkozókedvét és a vállalkozói kultúra fejlődését ösztönző politikai kezdeményezésre, tehát a névért jár egy plusz pont) :) de egyébként elsőre látszik, hogy ez egy az állítólagos Fidesz által létrehozott kamupártok közül (lásd: saját weboldal)

Facebook jelenlét: -5/10 pont. 0 pontot ér, ha egy pártnak nincs Facebook-oldala, de muszáj különdíjat adni annak, aki annyira nem érti a Facebookot, hogy emberként regisztrálja a cégét/pártját/bármit, ami nem valós személy.

vallalkozokpartja_fb.PNG

YouTube-jelenlét: 0/10 pont. Köszönöm, hogy az eddigiek után nem kellett még valami hasonlóan borzasztó videóval is kínozni magam, ezért igazság szerint adhatnék is egy pluszpontot, de az elején leszögeztem, hogy a YouTube-jelenléttel kifejezetten szigorú leszek.

Saját weboldal: 3/10 pont. 2 pont a hipszter webes megoldások merész alkalmazásáért, mint az Adobe Flash, 1 pont azért, mert az oldalról világosan kiderül, hogy egy Fideszes kamupártról van szó: a főoldalon folyamatosan frissülő migráns-soros tematikájú hírek olvashatók, akinek pedig ezután sem esne le, a kapcsolat menüpontból kiderül, hogy a 1089 Budapest, Visi Imre u. 6. címen található Polgárok Háza a "párt" székhelye.

KAMUFAKTOR: 127,5% - Baszódjál meg KDNP és külön(díjas) Semjén Zsolt különdíj

vallalkozokpartja.PNG

 

 4. A MI PÁRTUNK - IMA

Első benyomások: 0/10 pont. Wikipedia nincs, a Google saját oldalt nem talál, első találata egy Hír TV-s cikk a kamupártokról, amiből kiderül, hogy az alapítónak nem ez az első pártpróbálkozása, bizonyára hasonló sikerre van ítélve ez is.

Facebook-jelenlét: 4/10 pont. Olyan, amilyen: próbálkoznak, láthatóan nem kirobbanó sikerrel, de láttam már rosszabbat.

YouTube-jelenlét 1/10 pont. Saját csatorna nincs. Az alapítónak legalább van, de mindenféle vegyes irreleváns tartalom található rajta, egyedül a Dikh TV interjút találtam, mint ránézésre értékelhetőnek tűnő megjelenés, de az első 30 másodperc után nem fogott meg. Ha valakinek van kedve az egy órás felvételt végignézni, írja meg légyszi, hogy ér-e plusz egy pontot, addig megelőlegezek felet.

Saját weboldal: 1/10 pont. A Google nem talál ilyet, a Facebookon a rendkívül frappáns és könnyen megjegyezhető www.mkp-eke.qwqw.hu cím van megadva, de nem teljesen világos, hogy ez a párt oldala-e... Mindenesetre a szívmelengető kései 90-es éveket idéző retró dizájnért jószívűen megszánom őket egy ponttal.

KAMUFAKTOR: 85% - mondjatok már le most, és keressetek valami hasznosabb elfoglaltságot :)

 

5. ALTERNATÍV MAGYAR NÉPPÁRT - ANMP

Első benyomások: 0/10 pont. Semmi érdemi találat a kamupártokról szóló hírek és a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásba vételi határozatán kívül.

kehidakustany.PNG

Az Alternatív Magyar Néppárt székháza Kehidakustányban - a pártról mindössze annyit sikerült kideríteni, hogy ide vannak bejegyezve.

Facebook: 0/10 pont

Youtube: 0/10 pont

Saját weboldal: 0/10 pont

KAMUFAKTOR: 100%

 

6. AQUILA PÁRT

Első benyomások: 3/10 pont. Weboldal van, bár kicsit retró, Facebook van, és elsőre meglehetősen nehéz kibogozni, hogy miféle párt is ez: a bemutatkozásuk alapján valami nehezen érthető vallásos-misztikus vonalat képviselnek, a program bevezetője viszont némiképp hasonlít a Racionalista Párt koncepciójára, vagyis nem megbuktatni vagy takarodásra kényszeríteni akarják a kormányt, hanem értelmes javaslatokat tenni arra, hogy hogyan kéne működni a politikának, ami elsőre szimpatikus is lehetne akár, de a kérdések-válaszok menüpont megint arra enged következtetni, hogy ez valamiféle gyülekezet, aki egy kicsit politizálni is szeretne, vallásoktól függetlenül isteni parancsokat teljesíteni, fene tudja... Talán rájuk még érdemes lesz visszatérni egy alaposabb vizsgálatra.

Facebook-jelenlét: 5/10 pont. Van, saját tartalmak vannak rajta, igaz, eddig mindössze 400 lájkot gyűjtöttek, tehát csekély a közösségi aktivitás, és ritkán is frissül. Szót emelnek a kamupártok ellen, de a Fideszes "keresztény Európa pusztulása" című bullshit is megtalálható az oldalon, tehát egyre inkább nem tudom ezt az egészet hova tenni. 

YouTube-jelenlét: 1/10 pont. Saját csatorna nincs, egyetlen interjút sikerült fellelni, amit eddig 50-en láttak, és egy kedves, ártatlannak tűnő őszülő hajú hölgy beszél arról, amiben hisz, meg amit tett eddig, és hogy egy misszióként tekint erre az egészre. Igazság szerint nincs szívem belerúgni, mert nem tűnik egy rosszindulatú, kizárólag a pénzre hajtó megélhetési törtetőnek.

Saját weboldal: 8/10 pont. A dizájn meglehetősen korai 2000-es évek, de rengeteg információ található meg arról, hogy miket csináltak az elmúlt 23 évben, és ezek alapján egyértelműen kiejelenthető, hogy nem teljesen kamu a dolog, inkább csak amatőr.

+3 pont: YouTube-csatornájuk ugyan nincs, de a honlapon a jelöltek nevére kattintva mindegyikükről megtekinthető egy amatőr bemutatkozó felvétel, ami ugyan a YouTube-on van, de privát videóként, ezért nem találja meg őket a YouTube keresője.

KAMUFAKTOR: 50%, ha szigorúan pártként akarnám érvényesíteni a kritériumokat, de ha úgy tekintek rájuk, mint egy jó szándékú nyugdíjasklub, akkor a világon semmi baj nincs velük. Tőlük sajnálom a legkevésbé azt a kis plusz pénzt, ami esetleg csurran-cseppen nekik a választások előtt.

 

7. CSALÁDOK PÁRTJA - CSP

Az Alternatív Magyar Néppárthoz hasonló mennyiségű információ lelhető fel róluk: a határozat egy ófehértói címmel, ami itt a kisbolt, vagy a házasságkötő terem.

Frissítés: a poszt megjelenése után nem sokkal megkeresett a helyi választási iroda vezetője üzenetben, és jelezte, hogy a Google Térkép házszám-adatai kicsit pontatlanok, a párt székháza a kisbolttól jobbra eső rózsaszín családi ház. A lényegen nem sokat változtat, de természetesen a kisbolt tulajdonosát semmiképp nem akarom gyanúba keverni, ezért pontosítottam.

ofeherto_csaladok_partja_szekhaz.PNG

KAMUFAKTOR: 100%

 

8. DEMOKRATA PÁRT - :D

Első benyomások: 2/10 pont. A vigyorgó szmájli nem gúnyolódás akar lenni, ez a logójuk, amivel ellensúlyozni próbálják a kevésbé kreatívan sikerült névválasztást. Wikipedia nincs, Wordpress oldal van, a rendkívül szerencsés és kreatív névválasztásnak köszönhetően Google találat nem sok, de ami van, az érdekes: ez már a negyedik párt, aminek egy bizonyos Kósa Sándor az elnöke, és voltak már zűrös ügyei.

Facebook-jelenlét: 6/10 pont. Facebook-oldalukon rendszeresen saját tartalmat posztolnak, legtöbbször egy bizonyos neopol.hu nevű oldalról, ami minden bizonnyal az övék. Van pár furcsa poszt, például a diáktüntetéseken beépített fideszes szervezőkkel kapcsolatos összeesküvés-elmélet, amire kattintva 404-es hibaüzenetet kapsz.

demokrata_part.PNG

YouTube-jelenlét: 2/10 pont. Van saját csatorna, de bár ne lenne, mert roppant kínos, ahogy egy ránézésre 50-es éveiben járó illető (maga Kósa Sándor) próbál trendi és fiatalos lenni. A videókat és a pártot egyébként alaposan és szépen elemezte nemrég az azonnali.hu is, ez a coub mindent elmond az egész jelenségről:

Saját weboldal: 4/10 pont. Maga az oldal első ránézésre rendben van (Wordpress, nem ingyenes-tízdolláros sablonnal, hanem az 50-80 körüli árkategóriából rengeteg jó minőségű stockfotóval) de nem sok derül ki a pártról és céljairól, a kevés menüpont kevés tartalmat rejt. Igazság szerint a 4 pontból 2 a már említett neopol.hu miatt jár, mert legalább felismerték, hogy kell egy saját újság, de ott is csak HVG, Magyar Nemzet és más sajtótermékek átvett és összeollózott tartalmai vannak.

KAMUFAKTOR: 65%, de a pártelnök közéleti múltját figyelembe véve nyugodtan kijelenthető, hogy kamupárt, ami csak abban különbözik a 100 százalékos kamupártoktól, hogy legalább a látszatra próbál adni.

 

9. DEMOKRATÁK PÁRTJA

Első benyomások: 2/10 pont. Mindössze egy Facebook-oldalt sikerült találni, de nem derül ki róla, hogy kik és mifélék ők.

demokratak_partja.PNG

Facebook-jelenlét: 3/10 pont. 444-hírek screenshotként pársoros kísérőszöveggel, van csoport közel 10 000 taggal, a poszt megírásáig nem hagyták jóvá a jelentkezésem, de a Facebook statisztikája szerint viszonylag élő csoportról van szó (napi átlag 6 poszt születik)

YouTube-jelenlét: 0/10 pont. A YouTube keresője az előző Demokrata Párt :D rettenetes videóját találja meg.

Saját weboldal: 0/10 pont. Nincs.

KAMUFAKTOR: 87,5%

 

10. DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ - DK

KAMUFAKTOR: GYURCSÁNY%

:)

 KOMMENTLEHETŐSÉG A FACEBOOKON


KAMUFAKTOR 2018 - A NAGY KAMUPÁRT-MUSTRA

1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész | 5. rész | 6. rész | 7. rész | 8. rész | 9. rész


Ajánlott bejegyzés: évértékelő, 2017 - ki vagyok, honnan jöttem, merre tartok és mit is akarok

KAMUFAKTOR 2018: A nagy kamupárt-mustra (2. rész, 11-20)

Megpróbáltam a http://www.valasztas.hu/jeloltek-listak oldal alapján feltérképezni, milyen pártok közül választhatunk 2018. április 8-án, mennyi közülük az egyértelműen kamu bizniszpárt. Értékelési szempontok az első részben, kommentlehetőség a Facebook-poszt alatt, ha valamelyik pártnak nem tetszenek a róla leírtak, az első rész bevezetőjében szintén leírtam a kapcsolatfelvételi lehetőségeket.

 

11. DOLGOZÓK MAGYARORSZÁGI PÁRTJA

Első benyomások: 2/10 pont. Egy Facebook-oldalt és a szokásos kamupártos cikkeket találja a Google. A név alapján valami Rákosista-kommunista típusú vonalat képviselhet (lásd: Magyar Dolgozók Pártja) de ez nem derül ki sehonnan.

Facebook-jelenlét: 3/10 pont. Grafikus körökben ezt hívják vizuális környezetszennyezésnek :) Csoport nincs, a 3-ból egy pont jár azért, hogy válaszolnak a kommentekre, ha 2016-ban (két választás között félúton) is posztoltak volna, akkor 5 pont lenne. De nem posztoltak.

YouTube jelenlét: 0/10 pont. Rákosi Mátyásról, ÁVÓs terrorról és hasonlókról lehet videókat találni a párt nem tl szerencsés névválasztásának köszönhetően.

Saját weboldal: 0/10 pont. Nem találtam ilyet, a Facebookon sincs linkelve.

KAMUFAKTOR: 87,5%

 

12. EGYÜTT - A KORSZAKVÁLTÓK PÁRTJA

Juhász Péter pártját valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. Bármit is gondolj róluk, a közösségi felületeket aktívan és ügyesen használják (rendszeresek az élő videók például) és biztos komolyan gondolják a politikát - KAMUFAKTOR: 10-15%

 

13. ELÉGEDETLENEK PÁRTJA - EP

Első benyomások: 5/10 pont. Saját weboldal és Facebook van (bár mindkettő kimeríti a már említett vizuális környezetszennyezés fogalmát), Wikipedia nincs, és nem derül ki, hogy mi lenne az, amivel elégedettek lennének.

Facebook-jelenlét: 5/10 pont. Van saját oldal jellemzően máshonnan átvett posztokkal, közösségi aktivitás nem nagyon, kommentekre nem válaszolnak, az 5-ből 2 pont azért, mert 2016-ban is posztoltak.

YouTube-jelenlét: 3/10 pont. Van saját csatorna, de csak két saját videó van rajta, azok is 2014-ben kerültek fel. "Az én döntésem" című videó egész korrekt iparosmunka az operatőr és a vágó részéről, de mondanivalója nem sok van.

Saját weboldal: 3/10 pont. Elég nehéz volt kideríteni, hogy mikor kerültek fel a hírek (2014-ben) és bár a program elég részletes, de a képviselőjelöltekről és a párt mögött álló emberekről nem derül ki semmi, csak hogy Tóth Istvánnak hívják a párt alapítóját, akiben 2013-ban fogalmazódott meg, hogy valamit tenni kéne - hogy mi ez a valami, azt homály fedi.

KAMUFAKTOR: 60%. A 8-as sorszámú versenyzőhöz hasonlóan kamupárt, aki legalább a látszatra ad, és a kampánypénzt nem lenyúlja egy az egyben, hanem legalább a videóst megfizeti belőle (lehet, hogy egy videós ismerőst akartak ezzel támogatni?)

14. ELÉGEDETT MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM - EMMO

Első benyomások: 5/10 pont. Facebook és saját weboldal van, a logó és a sötétkék-világoskék arculat komolyságot sugall.

Facebook-jelenlét: 3/10 pont. Korrekten megszerkesztett saját tartalom teszi ki az oldal nagy részét. Közösségi aktivitás nem nagyon van, a pozitív értékeléseket megköszönik, valószínűleg a kommentekre is válaszolnának, ha lennének - ezért megelőlegezem nekik a 3 pontot.

YouTube-jelenlét: -2/10 pont. Szerencse, hogy a Facebookra feltöltött rettenetes bemutatkozó után nem erőltették tovább ezt a videó dolgot :) 

Saját weboldal: 2/10 pont. A kinézet viszonylag korrekt, kár, hogy épp átalakítás alatt az oldal.

KAMUFAKTOR: 80%, valószínűleg az előző elégedetlen videós egyik grafikus haverja csinálta, hogy mindkettőjüknek jusson egy kis pénz :)

15. ÉLHETŐBB, BOLDOG MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT

Első benyomások: 1/10 pont. A szokásos kamupárt-cikkeken és a bejegyzési határozaton kívül semmit nem találni róluk, az 1 pontot azért kapják, mert vicces, ahova be van jegyezve a párt: valahol itt van a központjuk az 1500 lakosú tolna megyei Kölesd községhez tartozó Borjádon (lehet, hogy a jobboldali kis házikó egy hatalmas földalatti komplexum bejárata, és ez ad helyt a párt székházának?)

borjad.PNG

YouTube, Facebook, Saját weboldal: 0/30 pont.

KAMUFAKTOR: 97,5%, de csak a vicces nevű Borjád és a bunker miatt.

 

16. EMBER AZ EMBEREKÉRT PÁRT - EEP

Első benyomások: -10/10 pont, Fideszes kamupártnak tűnik: Facebook-oldalán a Fideszt dícsérő és az ellenzéket/liberalizmust kritizáló posztok váltakoznak, néha továbbosztanak például a Kiskegyed által a Mindenegybenblog nevű közismert álhíroldalról átvett rákkutatós kamuhírt, amiért most szépen bevések -9999 pontot csak úgy. (A Kiskegyed egyébként mikor lett hivatalosan is fake news oldal, és miért nem ül még börtönben a teljes szerkesztőség?)

A párt egyébként egy 16. kerületi lakótelep földszinti lakásába van bejegyezve.

KAMUFAKTOR: 9999% "Orbán egy GECI" különdíj

Ilyenkor érzem amúgy baleknak magam, amiért nem jegyeztettük be valódi pártként a Racionalista Pártot, aminek nem csak valós és komoly programja van, de a Közösségi Közszolgálati Médiával tömegeket leszünk képes megszólítani, és annyi pénzből, amennyi a pártoknak jár, valóban hasznos és értékes tartalmakat tudnánk előállítani nagy mennyiségben. Azt gondoltam, hogy egyrészt jót tesz a hitelességnek az, hogy nem valódi párt, másrészt bízom benne, hogy hosszútávon kifizetődőbb közösségi finanszírozásra alapozni, mint az adófizetők pénzéből garázdálkodni - ha segítenél, hogy ez az érzés megerősödjön, nézz rá erre, és támogasd, ha van lehetőséged: https://www.patreon.com/KADAVIS

 

17. ÉRTÜNK ÉRTETEK - A HITELES PÁRT

Első benyomások: 3/10 pont. A Google által megtalált első cikk szerint egy volt jobbikos alapította a pártot, jelenleg 13-an készülnek megváltani a világot. Facebook oldaluk alapján a "hiteles" nem a szavahihetőségre, hanem a devizahitelekre utal.

Facebook-jelenlét: 3/10 pont. A kommentekre a maguk érdekes stílusukban válaszolnak, élő videót is alkalmaznak, igaz, függőleges formátumban, ami miatt ez nem ér pontot, tanulják csak meg szépen, hogy a videó az még mindig vízszintes, és az is marad :)

zsido_part.PNG

YouTube-jelenlét: 3/10 pont. Nem túl izgalmas a saját csatorna, de van, folyamatosan frissül sajátgyártású anyagokkal, amelyek az elfogadható minimum-színvonalat megütik.

Saját weboldal: 7/10 pont. Végre egy olyan saját oldal, amin meg lehet ismerni a párt vezetőit, mindhármuknak van saját Facebook-oldala linkelve, és a program is témákra bontva olvasható el.

KAMUFAKTOR: 60%

 

18. EURÓPAI CIGÁNYOK DEMOKRATIKUS PÁRTJA - ECDP

Első benyomás: 0/10 pont. Csak a szokásos: kamupártokról szóló hírek, valamint a bejegyzési határozat, nem ragozom.

KAMUFAKTOR: 100%

 

19. EURÓPAI ROMA KERESZTÉNYEK JOBBLÉTÉÉRT DEMOKRATIKUS PÁRT - EU.ROM

Első benyomás: 1/10 pont. Az első Google-találatok közötti 444-cikk szerint 2014-ben is próbálkoztak, választási csalás gyanújába keveredtek. Az EU.ROM névválasztás nem túl szerencsés, a Google erre a Xiaomi telefonokra való európai Android-szoftverrel (ROM) kapcsolatos fejlesztői fórumokat találja meg. :) EU ROM Párt-ra keresve se sokkal jobb a helyzet, mindössze egy átlátszó.hu-s oknyomozó cikk bukkan elő, ami nem segít sokat a bizalom kialakításában.

Facebook-jelenlét: 2/10 pont. Az első találat egy magánszemély-oldal, nem könnyű megtalálni a tényleges Facebook-oldalukat, Vicces a Guszti Live Show "Laszlo Cica Tejfel és Attila Kathy Lakatos társaságában" de nem adok rá pontot (szintén függőleges videó, MIKOR TANULJÁK MÁR MEG AZ EMBEREK, HOGY NEM VIDEÓZUNK FÜGGŐLEGESEN!!!!) de magáról a pártról semmi nem derül ki, pedig állítólag ez 5 párt szövetsége (ötszörös pénzért?)

YouTube-jelenlét: 0/10 pont. Saját YouTube-csatorna nincs, rájuk keresve pár vidéki tévé felvételét lehet megtalálni itt-ott, meg ezt. és ezt a sajtótályékoztatót (sic!) :)

Saját weboldal: 0/10 pont. Nem találtam ilyet.

KAMUFAKTOR: 94%, erősen hajlok arra, hogy ez az egész a Jobbik projektje a cigányokkal kapcsolatos előítéletek erősítéséért (meg némi kampányfinanszírozásért persze)

 

20. FIATALOK ÉS IDŐSEK TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓJA PÁRT - FITIP

Első benyomás: 0/10, csak a szokásos: se a rövid, se a teljes név nem hoz érdemi találatot.

KAMUFAKTOR: 100%

 

KOMMENTLEHETŐSÉG A FACEBOOKON 


KAMUFAKTOR 2018 - A NAGY KAMUPÁRT-MUSTRA

1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész | 5. rész | 6. rész | 7. rész | 8. rész | 9. rész


Ajánlott bejegyzés: évértékelő, 2017 - ki vagyok, honnan jöttem, merre tartok és mit is akarok

 

KAMUFAKTOR 2018: A nagy kamupárt-mustra (3. rész, 21-30)

Megpróbáltam a http://www.valasztas.hu/jeloltek-listak oldal alapján feltérképezni, milyen pártok közül választhatunk 2018. április 8-án, mennyi közülük az egyértelműen kamu bizniszpárt. Értékelési szempontok az első részben, kommentlehetőség a Facebook-poszt alatt, ha valamelyik pártnak nem tetszenek a róla leírtak, az első rész bevezetőjében szintén leírtam a kapcsolatfelvételi lehetőségeket.

 

21. FIDESZ - MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG

Első benyomás: O1G

KAMUFAKTOR: INTEGER DIVIDE BY ZERO ERROR

 

22. FÜGGETLEN KISGAZDA-, FÖLDMUNKÁS- ÉS POLGÁRI PÁRT (FKGP)

Első benyomás: 2/10 pont. Ha néhány nappal korábban írom ezt a posztot, akkor letudtam volna azzal, hogy RIP Torgyán Doktor, de ez állítólag nem az a FKGP, sőt, állítólag nem is a Torgyán-féle FKGP volt az eredeti, hanem ez, ami most Lattmann Tamással tér vissza. A Wikipediáról ez ugyan nem derül ki, szóval meglehetősen zavaros a sztori, és szkeptikus vagyok az egésszel kapcsolatban.

Facebook-jelenlét: 7/10 pont. Vannak saját posztok és máshonnan átvettek egyaránt, események, élő videók is (vízszintes formátumban, úgyhogy jár a 2 pont ezért), a közösségi aktivitás nem túl jelentős, de a kommentekre válaszolnak, csoport nincs.

YouTube-jelenlét: 3/10 pont.  A FKGP.hu oldal tetején a YouTube ikon egy 2014-ben feltöltött 1993-as felvételre mutat (most akkor ez mégis ugyanaz az FKGP, mint a 90-es években?) a Független Kisgazdapárt YouTube-csatornán 2014-es az utolsó feltöltött videó. A videók nem túl érdekfeszítők, de az operatőri munka rendben van, és van olyan is, ami annyira szar, hogy az már jó, és plusz 2 pontot ér :)

Saját weboldal: 3/10 pont. Az fkgp.hu elrendezése kaotikus, a tartalom hiányos (például a rólunk/elnökség menüpontban semmi érdemi információ nincs, csak nevek felsorolva, akik közül az egyik "nincs a képen", de kép sincs) a program viszont hamar megtalálható, tematikus rendben, kissé slendriánul formázva, nem túl ízlésesen került fel - de legalább van. 

KAMUFAKTOR: 62,5%

 

23. HAJRÁ MAGYARORSZÁG! PÁRT 

Első benyomás: 3/10 pont. Öndefiníciójuk szerint Nemzeti, Cselekvő és Demokrata párt, akik a weboldaluk nyitólapján mentegetik Orbán Viktort az ELIOS-ügyben, ez már okot ad a gyanúra, hogy annyira nemzetiek, mint a dohánybolt (vagyis Fideszesek) a programjuk pedig a populista demagógiára épül: ingyen vényköteles gyógyszer, ingyen kollégium, 13. és 14. havi fizetés ÉS nyugdíj, valamint szóba kerülnek a migránsok is, de a "részletesen is érdekel" gomb nem kattintható, így nem derül ki, hogy mi a tervük ezzel kapcsolatban.

Facebook-jelenlét: 4/10 pont. 2017 őszén indult az oldal, eddig mindössze 150 lájkot sikerült begyűjteniük. Saját tartalmat osztanak meg és tisztességesen válaszolnak minden kommentre, a saját tartalmak megjelenése ízléses és letisztult, bár a videók kicsit bénácskák (erről a YouTube-nál) és se csoport, se esemény, se élő adás nincs, ami a közösségépítést szolgálná.

YouTube-jelenlét: 2/10 pont. Nyugodtan tekintsünk el a helyesírási hibától az intróban, mert még az intro a legjobban sikerült része a videóknak: a megszólalók a Szomszédok végén kamerába beszélős jelenetekre emlékeztetnek, a szereplők unottan mondják a kamerába az első benyomásban már megismert populista ígéreteket. Ötlettelen, fantáziátlan az egész, 2 pontnál többet nem tudok adni nekik, ez pont annyi, mint a feliratkozók száma és a videók átlagos nézettsége összeadva. :)

Saját weboldal: 3/10 pont. Az előbb elnéztem a szembeötlő helyesírási hibát, itt nem, ahogy a nem működő gombokat sem a "program" menüpontban. Az oldal kinézete alapvetően rendben lenne, erre 2 pont jár, de a tartalomra 1-nél többet sajnálnék.

hajra_magyarorszag_part.PNG

KAMUFAKTOR: 70%

 

24. HALADÁS PÁRT - HP

Első benyomás és a többi:

haladas_part.PNG

KAMUFAKTOR: 100%, a továbbiakban az ilyenek kommentár nélkül 100%-ot kapnak, mert kezdem unni

 

25. HALADÓ MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT - HAM

KAMUFAKTOR: KOMMENTÁR NÉLKÜL 100%

 

26.  HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK PÁRTJA

KAMUFAKTOR: KOMMENTÁR NÉLKÜL 100%

 

27. HAZA ÉS BECSÜLET PÁRT

KAMUFAKTOR: KOMMENTÁR NÉLKÜL 100%

 

28. HAZA MINDENKIÉ PÁRT (SIC!)

KAMUFAKTOR: 95% (nekik legalább egy Facebook-oldaluk van, bár érdemi tartalom rajta nem sok)

 

29. IRÁNYTŰ PÁRT

Első benyomás: 3/10 pont. A HVG már foglalkozott velük tavaly szeptemberben, akkor még se Facebook-oldaluk, se saját weboldaluk nem volt, azóta már mindkettő van, igaz, utóbbi egy ingyenes uw.hu tárhelyen összetákolt, 90-es éveket idéző színvonalú valami. A Facebook-oldalukra feltöltött fotó mellé azt írják, hogy mind a 106 egyéni választókerületben indul jelöltjük, szóval busás kampánypénzre számíthatnak...

Facebook-jelenlét: 4/10 pont. Ahhoz képest, hogy alig pár hónapja hozták létre, már 1000 like-ot gyűjtöttek, valószínűleg nem ingyen, hiszen a tartalom nem túl izgalmas. Rendszeresen posztolnak, de a közösségi interakció szinte nulla.

YouTube-jelenlét: -5/10 pont, "inkább ne lenne" kategória. A weboldalról már írtam, hogy a 90-es éveket idézi, a YouTube-csatorna viszont egyenesen a 80-as évek VHS-korszakába repít vissza, ha valaki gerjed a szar retró feelingre, imádni fogja. Megfogadtam egyébként az elején, hogy a pártok ideológiája és programja nem játszik szerepet az értékelésben, de könyörgöm, kötelező sorkatonai szolgálattal kampányolni 2018-ban?!

Saját weboldal: -5/10 pont, nem kommentálom különösképpen.

iranytu_part_weboldal_lol.PNG

KAMUFAKTOR: 117,5%

 

30. JÓ ÚT MAGYAR POLGÁRI PÁRT

KAMUFAKTOR: KOMMENTÁR NÉLKÜL 100%

 

KOMMENTLEHETŐSÉG A FACEBOOKON


KAMUFAKTOR 2018 - A NAGY KAMUPÁRT-MUSTRA

1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész | 5. rész | 6. rész | 7. rész | 8. rész | 9. rész


Ajánlott bejegyzés: évértékelő, 2017 - ki vagyok, honnan jöttem, merre tartok és mit is akarok

 

 

KAMUFAKTOR 2018: A nagy kamupárt-mustra (4. rész, 31-40)

Megpróbáltam a http://www.valasztas.hu/jeloltek-listak oldal alapján feltérképezni, milyen pártok közül választhatunk 2018. április 8-án, mennyi közülük az egyértelműen kamu bizniszpárt. Értékelési szempontok az első részben, kommentlehetőség a Facebook-poszt alatt, ha valamelyik pártnak nem tetszenek a róla leírtak, az első rész bevezetőjében szintén leírtam a kapcsolatfelvételi lehetőségeket.

 

31. JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM

Első benyomás: bármit is gondoljak a Jobbikról, azt meg kell hagyni, hogy ügyesen használják a különféle közösségi felületeket (talán csak a Kétfarkú Kutya Párt tud több embert közösségi aktivitásra bírni a Facebookon) és a kommunikációjukban viszonylag profik. Mivel a pártok ideológiája és programja továbbra sem képezi kritika tárgyát, a Jobbikot bemutatni pedig fölösleges, egy laza 10%-kal letudom őket.

KAMUFAKTOR: 10%

 

32. JÓLÉTI MAGYARORSZÁGOT PÁRT - JMP

Első benyomás: mit írjak ide egy olyan párthoz, amire rákeresve az első találat az MSZP.hu? :) Mást nem igazán lehet róluk fellelni, úgyhogy:

KAMUFAKTOR: KOMMENTÁR NÉLKÜL 100%

 

33. KELL AZ ÖSSZEFOGÁS PÁRT - KÖSSZ

Első benyomás: 1/10 pont. Puskáznom kellett kicsit, hogy ez a Google által megtalált és a Wikipedián is szócikkel rendelkező Összefogás Párttal megegyezik-e, de nem, ők egy másik brancs. Kössz pártként már több találat is van, de nem teljesen tiszta a dolog: Facebook-oldaluk a facebook.com/magunkertmozgalom/ címen érhető el, itt saját weboldalként is a magunkert.com oldal van linkelve, közben van egy kossz.eu is, ami szintén saját oldal, de nem teljesen ugyanaz. Weith Katalin miniszterelnök-jelöltnek saját Facebook-oldala van, ahol rendszeresen osztja a facebook.com/kosszpart oldal posztjait, tehát Facebook-oldalból is kettő van. Kíváncsi lettem, mi ez a Magunkért Mozgalom, és így már kicsit tisztább a kép: Weith Katalin korábbi projektje, azelőtt pedig a Szcientológiai Egyház vezetője volt, tehát nem csak zavaros az egész, de még gyanús is.

Facebook-jelenlét: 6/10 pont. Végül is két Facebook-oldal van, mindkettő rendszeresen frissül, a kommentekre Weith Katalin maga válaszol. Csoport, élő videó egyik oldalon sincs.

YouTube-jelenlét: 5/10 pont. Ahogy Facebook-oldalból, úgy YouTube-csatornából is két párhuzamos van, a tartalom közel ugyanaz, de nem teljesen. Vannak sajátgyártású videók, de nem túl izgalmasak, lassúak és vontatottak, Katalin dögunalmasan beszél, fél perc után elalszik a néző - viszont technikailag viszonylag rendben vannak a videók.

Saját weboldal: 5/10 pont. A kossz.eu szebb, a magunkert.com tartalmasabb, de a párt mögött álló személyekről nem sok derül ki. A program részletes és témákra bontott, a Magunkért oldalon pedig egy okostelefonos alkalmazásuk is letölthető, amiben naponta feltesznek egy kérdést - érdekes ötlet.

KAMUFAKTOR: 57,5% - nem igazán tudom hova tenni ezt az egészet.

 

34. KORRUPCIÓ NÉLKÜLI MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT - KNNP

Első benyomás: 2/10 pont. Van egy rettenet csúnya weboldaluk tele mindenféle zavaros, szemet bántóan formázott és elsőre meglehetősen nagy katyvasznak tűnő szöveggel. 

Facebook-jelenlét: 0/10 pont. Nincs.

YouTube-jelenlét: 0/10 pont. Nincs.

Saját weboldal: 1/10 pont. Szenvedj te is, ne csak én

KAMUFAKTOR: 92,5%

 

35. KÖZLEKEDŐ POLGÁROK PÁRTJA - KPP

KAMUFAKTOR: KOMMENTÁR NÉLKÜL 100%

 

36. KÖZÖS NEVEZŐ 2018

Első benyomás: 2/10 pont. A kozosnevezo.hu rendben levőnek tűnik, tartalmas-érdekes, de látványosan félkész oldal, a párt vezetőiről semmi nem derül ki. A Facebook-oldalt már beregisztrálták, de tartalom még nincs rajta, más említés sehol nincs.

KAMUFAKTOR: 95%

 

 

37. LEHET MÁS A POLITIKA - LMP

Első benyomás: régóta létező és minden felületen meglehetősen aktív párt, az ellenzéki felhozatalból a kevés normális(nak látszó) párt közül

KAMUFAKTOR: 10%

 

38. LENDÜLETTEL MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT

Első benyomás: 3/10 pont. A weboldaluk és az első Google-találatok között szereplő ATV-interjú alapján nyugdíjaspárt, jelentsen ez bármit is. Gyanúsan sok találat a Fidesz lakájmédiájában, például a Magyar Idők is gyanúsan kulturált hangnemben ír róluk, és a TV2 Mokkájába is meghívták őket egy kellemes kis csevegésre - innen derül ki az is, hogy egy Lendvai Katalin volt MSZP-s (ez önmagában mondjuk nem sokat jelent, én Fideszes voltam, mindenkit sodorhat az élet olyan politikai körbe, amivel később nem tud azonosulni)

Facebook-jelenlét: 2/10 pont. Kevés a párt politikájával kapcsolatos saját poszt, az oldal tartalmának nagy részét a "mai napon" képek teszik ki, a többi a már említett sajtómegjelenés, a videóként feltöltött posztok értelmezhetetlenek videós szemmel. Közösségi aktivitás nincs (ami van, az se túl pozitív) és se csoporttal, se eseménnyel, se élő videóval nem dolgoznak rajta, hogy ez változzon.

YouTube-jelenlét: 0/10 pont.

Saját weboldal: 4/10 pont. Ránézésre korszerű oldal, de a tartalom hiányos (a párt tagjait nem találni) és a program ránézésre szinte csak nyugdíjasoknak szól.

KAMUFAKTOR: 77,5%, FIDESZ-GYANÚ FAKTOR: 50%

 

39. MAGYAR DEMOKRATÁK SZÖVETSÉGÉNEK PÁRTJA - MDSZP

Első benyomások: 2/10 pont. Facebook-oldalt találtam, rajta adócsökkentés, 13. havi nyugdíj és hasonló demagóg ígéretek konkrétumok nélkül, viszont durva helyesírási hibával terveznek aláírást gyűjteni. A párt logója egy 15 000 Forintos logókészítő programmal készült, ezt onnan tudni, hogy sajnáltak rá ennyi pénzt, az ingyenes próbaverzió meg rátette a saját vízjelét. Igényesség a köbön :)

Facebook-jelenlét: 2/10 pont. Van oldal saját tartalommal és a gyönyörű vízjeles logóval a profil- és fejlécképen. Érdemi tartalom alig (ugyanaz a néhány poszt ismétlődik) közösségi interakció nulla.

YouTube-jelenlét: 0/10 pont.

Saját weboldal: 1/10 pont. Van, de MI EZ, BASSZÁTOK MEG? (Bocs, de így 40 kamubbnál kamubb párthoz közeledve kezd kicsit felmenni a pumpa, ha valami ilyen típusú szart látok)

KAMUFAKTOR: 87,5%, és akkor még nagyvonalú voltam, a web és a facebook igazság szerint 0 pontot érne...

 

40. MAGYAR DEMOKRATIKUS UNIÓ

Első benyomás: 1/10 pont. Az anyátok picsáját, azt.

mdu_part_az_anyatok_picsajat.PNG

Facebook-jelenlét: 1/10 pont. Van oldal, de egyelőre érdemi tartalom nélkül. EDIT: már kellőképpen fáradt vagyok, csak utólag vettem észre, hogy ez a "folyamatosan fejlődő" oldal 2014-es, de idén biztos sikerül... Egye-fene, maradjon az az 1 pont, mert legalább nem magánszemély-oldalként regisztráltak (ez is valami)

YouTube-jelenlét: -1/10 pont. Nagyon reméltem, hogy a YouTube keresője nem talál semmit a pártra keresve, de sajnos talált, úgyhogy mégiscsak visszaveszem azt az előbbi pontot.

Saját weboldal: 2/10 pont. Dizájn: lásd fent, a program ömlesztve fent van, a párt képviselőiről semmi nem derül ki, de legalább van fotó minden jelöltről, és hogy melyik választókerületben indul. Sok pártnál ennyi sincs, úgyhogy a 2 pont jár.

KAMUFAKTOR: 92,5%

 KOMMENTLEHETŐSÉG A FACEBOOKON


KAMUFAKTOR 2018 - A NAGY KAMUPÁRT-MUSTRA

1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész | 5. rész | 6. rész | 7. rész | 8. rész | 9. rész


Ajánlott bejegyzés: évértékelő, 2017 - ki vagyok, honnan jöttem, merre tartok és mit is akarok

KAMUFAKTOR 2018: A nagy kamupárt-mustra (5. rész, 41-50)

Megpróbáltam a http://www.valasztas.hu/jeloltek-listak oldal alapján feltérképezni, milyen pártok közül választhatunk 2018. április 8-án, mennyi közülük az egyértelműen kamu bizniszpárt. Értékelési szempontok az első részben, kommentlehetőség a Facebook-poszt alatt, ha valamelyik pártnak nem tetszenek a róla leírtak, az első rész bevezetőjében szintén leírtam a kapcsolatfelvételi lehetőségeket.

 

41. MAGYAR IGAZSÁG ÉS ÉLET PÁRTJA - MIÉP

Első benyomás (azon túl, hogy "jé, ez még létezik?") 7/10 pont. Wikipedia szócikk a Google első találata, ami kellőképpen részletes. Van Facebook, saját weboldal, illetve nagy hírportálok közelmúltbeli cikkei igazolják, hogy a párt létezik, és aktív.

Facebook-jelenlét: 7/10 pont. Rendszeresen frissül saját tartalmakkal, minden kommentre válaszolnak, és van két csoport is (az egyik a MIÉP Internetkommandó névre hallgat, ebbe kíváncsiságból be is léptem) :) Videóban nem valami erősek, a sajátgyártású anyagok jellemzően ízlésficamos képek-szöveg-székelyhimnusz struktúrára épülnek, videónak nevezni ezeket erős lenne - ha erre jobban odafigyelnének, és ha lennének élő adások is, akkor a maximális 10 pont járna a Facebookra.

YouTube-jelenlét: 1/10 pont. Ez most valami vicc?

ÉS EZ?????

Más pártnak adtam már negatív pontot YouTube-szennyezésért, ezért a kettőért a MIÉP is megérdemelné, de szerencsére vannak más anyagok is, és rendszeresen frissül a YouTube-csatorna. A videók minősége esetleges, a címük nem fejezi ki a tartalmukat, amiért érdemes lenne rájuk kattintani, a próbálkozás egy pontnál többet nem ér. A weboldalon találtam még egy YouTube-csatornát, ami Álmos Király TV névre hallgat, de a YouTube-on Ellenőrzés Nélkül néven fut, erre folyamatosan kerül fel ömlesztve mindenféle vágatlan tartalom, amikből belenézve egy szót nem értek, de hát biztos nem vagyok elég magyar ehhez.

Saját weboldal: 1/10 pont. A miepinfo.hu kezdetleges, igénytelen, kesze-kusza, tömény mennyiségű szöveg alatta egymillió videóval a nyitólapon, a menüpontok egy részében ugyanez, másik része nem működik, a "továbbiak" menüpont mögé rejtett "a miép céljai" című oldal egy szkennelt füzet képként feltöltve, katasztrófa az egész.

KAMUFAKTOR: 60%

 

42. AZ ÉLET, A VILÁGMINDENSÉG, MEG MINDEN
MAGYAR KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT - MKKP

Első benyomás: 8/10 pont. Nehéz a Kétfarkúról elfogulatlanul nyilatkozni (hiszen a mai politikai palettáról őket tartom az egyetlen vállalható és értelmes csapatnak, a kampányban lehetőségeimhez mérten segítem is őket, és teljes mellszélességgel állok mellettük) úgyhogy megpróbálom teljesen objektíven a szempontrendszer alapján. Két pontot azért vonok le tőlük, mert az első benyomás sokaknak az, hogy ez ilyen komolytalan hülyeség, ami viccet űz a demokráciából, de őszintén: egyrészt ma Magyarországon a politika olyan, mint egy rossz vicc, hát csináljunk belőle JÓ viccet. Másrészt az összes párt közül az MKKP a legkomolyabb, csak ezt sokan nem tudják. Komolyság alatt gondolok például a Rózsa Sándor Népi Kampánypénz Tékozló Alapra, melynek keretében a pártoknak járó kampánytámogatást szétosztják értelmesnek és hasznosnak ítélt projektek között (és ez itt most a reklám helye: a Közösségi Közszolgálati Média koncepciójával pályáztam én is, itt lehet szavazni, két kattintás az egész, köszi) :)

Facebook-jelenlét: 10/10 pont. Mindenféle elfogultság nélkül a Kétfarkú kimaxolja a Facebookot. Videók, élő, interakció, csoport (több is: külön általános klub, tematikus fotó-videó, grafika, négyszínfestés-stb, választókerületek szerint külön, egyébként a választókerületi jelölteknek külön oldala van, és titkos csoportok is vannak) közös események szervezése, stb minden van, talán nem is véletlen, hogy az összes párt Facebook-oldal közül az MKKP-é pörög a legjobban a lájkok, megosztások és kommentek tekintetében, sok párt tanulhatna tőlük (az összes)

ketfarku_a_legaktivabb.jpg

YouTube-jelenlét: 10/10 pont. Korrekten dokumentálják a Kétfarkús eseményeket, és van sok vicces hülyeség is, amik több tízezres, százezres nézettséget érnek el. 

Saját weboldal: 9/10 pont. A ketfarkukutya.com önmagában is egy korrekt pártoldal (bár a párt vezetéséről nem sok minden derül ki, de a képviselőjelöltekről és tevékenységükről minden - ilyet egyik pártnál sem láttam még) és ott van még a Központiújság, a N0L.hu és a Minapi Idők, tehát komplett online és nyomtatott sajtóbirodalmat működtetnek. 

KAMUFAKTOR: OBJEKTÍV SZEMPONTOK ALAPJÁN 7,5%, TÉNYLEGESEN 42, DE AMIKOR EZT LEÍRTAM, EGY GANÜMÉDESZI GYÍKEMBER TARTOTT PISZTOLYT A FEJEMHEZ, AKI SZERENCSÉRE MEGUNTA ÉS HAZAMENT, ÉS EGYÉBKÉNT IS AZ ÉLET ÉRTELME 42, AZ ÉLET MEG NEM KAMU, SZÓVAL TELJESEN TÉNYLEGESEN 0%

 

43. MAGYAR LIBERÁLIS PÁRT - LiBERáLiSOK

Első benyomások: 8/10 pont. Gyorsan és világosan kiderül, hogy milyen politikai filozófiát képviselnek, a Wikipediáról kiderül, hogy nem egy friss párt, vannak friss hírek, tehát aktívnak is tűnik.

Facebook-jelenlét: 5/10 pont. Elsőre ezt találtam, ami mint ha nem is lenne, 2014-ben addig jutottak, hogy beállítottak egy profilképet, aztán megtaláltam az igazit - miért nincs ebben is a teljes név, hogy a kereső kiadja? Fodor Gábor és Bősz Anett is saját oldallal rendelkezik, de egyik se különösen izgalmas, a Liberálisok oldalán a kimelt videó 2016-os, az élő videók meg függőlegesek, tehát 2 pont, ami nem pont. 

YouTube-jelenlét: 2/10 pont. Rutinosan Liberálisok néven kerestem őket a YouTube-on, de a következetesség jegyében ott pont Magyar Liberális Párt néven futnak :) Szinte csak TV-felvételek vannak a csatornán 1-2 sajátgyártású anyagot leszámítva. Van például olyan, ami érdekes téma lenne (Taxi vs Uber vs BKV) de ügyesebben meg lehetett volna vágni és izgalmasabbá tenni, és van olyan is, amire vágót ugyan találtak, de nem szól semmiről az égvilágon. A MIÉP-től elfogadom, hogy idegen terep nekik a YouTube, de egy magát liberálisnak, fiatalosnak és európainak tartó párttól ez nagyon vérszegény.

Saját weboldal: 4/10 pont. Az oldal nagyon modern akar lenni, de inkább káoszba fullad az egész, nehéz eligazodni rajta - de legalább a párt tagjai kaptak rajta egy-egy adatlapot, amin a "kötelező" tényszerű adatok szerepelnek.

KAMUFAKTOR: 52,5%

 

44. MAGYAR MUNKÁSPÁRT

Első benyomás (azon túl, hogy "jé, ez még létezik?") 7/10 pont. Korrekt és alapos Wikipedia-szócikk, az arculat a célközönség igényeinek megfelelően béna, de megtudjuk, hogy léteznek, és milyen politikát tolnak.

Facebook-jelenlét: 5/10. Többnyire saját cikkek a saját oldalról posztolva, vannak események, a program egyes pontjait kiemelő 10 másodperces animációk, amik nem mondanak sokat (például: kamupártok helyett) összességében ahhoz képest, hogy komcsik, tudják használni ezt az imperialista vívmányt. A közösségi aktivitás nem jelentős, időnként válaszol egy-egy aktivista, de nem jellemző.

YouTube-jelenlét: 3/10. Főleg tévéfelvételek, meg néhány sajátgyártású anyag, ami meglehetősen gagyi.

Saját weboldal: 3/10. Értem én, hogy a párt színe a vörös, de ez egy weboldalon ilyen dominánsan nem a legszerencsésebb. A vezetőség tagjainak van külön oldala kötelező minimál infókkal, a program viszont elég átláthatatlan, egy nyomtatásra szánt programfüzet digitális verziója képként, elég nehezen olvasható méretben.

KAMUFAKTOR: 55%

 

45. MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT (MSZP)

Első benyomás: Szanyi Tibor :)

Piros pont: a szanyitibor.tumblr.com és az mszpofficial.tumblr.com legalább válaszolgat néha a mikrobloggerek kérdéseire, még ha hülyeségeket vagy teljesen röhejes marhaságokat is :)

(ha már ott jársz a FB-oldalamon, igazán dobhatnál egy lájkot, legalább ennyi haszna legyen az MSZP létezésének) :)

Jó, egyébként van FB, élő videó, esemény, miegymás, csak épp őket mindenki ismeri, az ilyen 5% feletti pártokat igazság szerint fölöslegesnek tartom elemezni, a kamufaktor ezeknél úgyis szubjektív.

 

46. MAGYAROK A DEMOKRÁCIÁÉRT PÁRT - MAD

Első benyomások: 1/10 pont a kreatív névválasztásért, kár, hogy ezen kívül nem sok derül ki róluk, a honlapjuk meglehetősen... érdekes, semmitmondó.

mad_part.PNG

KAMUFAKTOR: 98%

 

47. MAGYARORSZÁGÉRT DEMOKRATIKUS PÁRT

KAMUFAKTOR: 100% - A csodálatos demoszúj.hu oldalt találja meg a Google, de ez valószínűleg nem az övék. Ez az a párt, ami annyira kamu, hogy még a szokásos kamupártos cikkekben sem szerepel a neve :)

 

48. MAGYARORSZÁGI CIGÁNYOK FÓRUMA - ÖSSZEFOGÁS MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT

Első benyomások: 0/10 pont. Erre a névre használható Google-találat nincs, Magyarországi Cigányok Fórumára egy Wikipedia-szócikket talál, de ennek "Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma Roma Összefogás Párt" a neve, MCF Roma Összefogásra keresve pedig egy utoljára 2010-ben frissült oldalt találtam, ami egyébként egy ingyenes blogfelület.

KAMUFAKTOR: 100%

 

49. MAGYARORSZÁGI CIGÁNYPÁRT

Első benyomások: 2/10 pont. Wikipedia van, az 2 pontot mindenképp ér, de a szócikk szerint a 2014-es kudarc után "a párt gyakorlatilag megszűnt"

KAMUFAKTOR: 95%

 

50. MAGYARORSZÁGI MUNKÁSPÁRT 2006 - EURÓPAI BALOLDAL

Első benyomások: 6/10 pont. A Wikipediából világosan kiderül, hogy 2005-ben pártszakadás volt a Munkáspártban, így jöttek létre ők, de amúgy ugyanazt a marxista-szélsőbaloldali irányzatot képviselik.

Facebook-jelenlét: 4/10 pont. Van oldaluk, az arculat igen kezdetleges, a posztok többsége A mi időnk nevű szélsőbalos portálé, ami - mint később beigazolódott - a sajátjuk. Videó nincs, élő nincs, közösségi aktivitás nincs, csoport nincs.

YouTube-jelenlét: 1/10 pont. Az Európai Baloldal TV YouTube-csatornára ritkán kerül fel tartalom, az is főleg TV-felvétel vagy angol nyelvű videók béna hangalámondással. A sajátgyártású anyagaik képek hangalámondással, dögunalom.

Saját weboldal: 3/10 pont. A párt nevére keresve nem lehet megtalálni saját oldalt, a Facebookon linkelt munkaspart-2006.hu pedig A mi időnk oldalra irányít át, ami meglehetősen kaotikus, inkább hírportál, mint párt-bemutató oldal.

KAMUFAKTOR: 65%

 KOMMENTLEHETŐSÉG A FACEBOOKON


KAMUFAKTOR 2018 - A NAGY KAMUPÁRT-MUSTRA

1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész | 5. rész | 6. rész | 7. rész | 8. rész | 9. rész


Ajánlott bejegyzés: évértékelő, 2017 - ki vagyok, honnan jöttem, merre tartok és mit is akarok

KAMUFAKTOR 2018: A nagy kamupárt-mustra (6. rész, 51-60)

Megpróbáltam a http://www.valasztas.hu/jeloltek-listak oldal alapján feltérképezni, milyen pártok közül választhatunk 2018. április 8-án, mennyi közülük az egyértelműen kamu bizniszpárt. Értékelési szempontok az első részben, kommentlehetőség a Facebook-poszt alatt, ha valamelyik pártnak nem tetszenek a róla leírtak, az első rész bevezetőjében szintén leírtam a kapcsolatfelvételi lehetőségeket.

 

51. MAGYARORSZÁGON ÉLŐ DOLGOZÓ ÉS TANULÓ EMBEREK PÁRTJA - MEDETE

KAMUFAKTOR: KOMMENTÁR NÉLKÜL 100% és örüljenek, hogy a röhejes név miatt nem sorolom őket a 100%-nál kamubb pártok közé

 

52. MI NŐK PÁRT - MINŐKP

Első benyomások: 1/10 pont. Valószínűleg egy heves megyei képviselőjelölt magánakciója ez a "párt", mindössze ezt a Facebook-oldalt és ezt a csoportot meg ezt a személyes profilt találtam.

Facebook-jelenlét: 0,5/10 pont. Van, de minek.

KAMUFAKTOR: 96,25%

 

53. MINDEN SZEGÉNYÉRT PÁRT - MISZEP

Első benyomások: 0/10 pont. Egy Facebook-oldalt találtam, amin 0 érdemi tartalom van, ráadásul ott MSZP a párt rövidített neve. :) Az oldalon megadott gmailes címre keresve találtam egy Szegények Pártja oldalt is a már említett EU.ROM párt logójával, azon sincs sokkal több információ. Ez is egy jobbikos projekt a cigányok lejáratására? Vagy Fideszes az MSZP-szavazók megtévesztésére?

KAMUFAKTOR: 100%

 

54. MINDENKOR A MAGYAROKÉRT MOZGALOM - MMM

Első benyomások: -10/10 pont. Egy borzasztóan gagyi Facebook-oldal, amin egyetlen migránsellenes kép van fent kétszer. Fideszgyanú: 100%

+1 kegyelempont, mert van csoport napi 1-2 poszttal :)

KAMUFAKTOR: 122,5%

 

55. MODERN MAGYARORSZÁG MOZGALOM PÁRT - MOMA

Első benyomások: 5/10 pont. Wikipedia van, a párt céljai és jobboldali-konzervatív-liberális irányvonala hamar kiderül (jelentsen ez bármit is)

Facebook-jelenlét: 5/10 pont. Külön oldala van a pártnak és Bokros Lajosnak is kb ugyanazzal a tartalommal, ami rendszeres és saját, de semmi extra, közösségi aktivitás változó.

YouTube-jelenlét: 4/10 pont. Van saját csatorna, egyszerű saját rendezvény-felvételek vannak rajta, nem frissül túl sűrűn és nem igazán izgalmas.

Saját weboldal: 2/10 pont. A nyitólap 500 napjáról nem derül ki, hogy mi akar lenni, görgetni nem lehet, a párt vezetőit/tagjait megismerni nem lehet.

KAMUFAKTOR: 87,42%

 

55. MOMENTUM MOZGALOM

Első benyomások: 9/10 pont. A Momentum profi csapat benyomását kelti, aki ügyesen használja az online médiát, és mesterien ért ahhoz, hogy a figyelem középpontjába kerüljön még akkor is, ha nincs sok mondanivalója

Facebook-jelenlét: 7/10 pont. Nincs csoport és nincs válasz a kommentekre, de ezeken kívül minden más van a Momentum Facebook-oldalán.

YouTube-jelenlét: 7/10 pont. Van saját MomenTube csatorna rajta főleg sajátgyártású, kifejezetten "YouTube-os" anyagokkal (vlog) amiken látszik, hogy komolyan veszik a videós munkát, mégsem tudnak áttörést elérni, a legnézettebb videójuk sem éri el a 30 ezres határt.

Saját weboldal: 9,5/10 pont, így kellene kinéznie egy párt weboldalának 2018-ban, egyedül a főoldalra kiemelt "10 dolog, amitől igazán budapestinek érezheted magad" című clickbait marhaságba tudnék belekötni, de az oldal többi része teljesen logikus, áttekinthető, a vezetőség tagjairól külön adatlap, teljesen rendben van az egész.

KAMUFAKTOR: 18,75%, mindenképp az élmezőnyt képviselik (legalábbis ami a kommunikációt illeti, mert a politikájuk kevésbé ütős, de azt majd a választók eldöntik, kell-e nekik)

 

56. MOZDULJ MAGYARORSZÁG PÁRT - MMP

Első benyomások: 2/10 pont. Egy 2016-os pénzügyi beszámoló, egy rettenetesen ócska és semmitmondó weboldal, semmi egyéb. Facebookon van egy Mozdulj Magyarország Összefogás oldal, de az valószínűleg valami más.

KAMUFAKTOR: 95%

 

56. NEMZETEGYESÍTŐ MOZGALOM - NEEM

Első benyomások: 2/10 pont. Neeem, neeem és neeeeeeeem!

KAMUFAKTOR: 95%

 

57. NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS MEGBÉKÉLÉS PÁRT - NEM

Első benyomások: ti most ugye szórakoztok velem?

KAMUFAKTOR: 100%

 

58. NEMZETI RADIKÁLIS KÖZTÁRSASÁGI PÁRT - NRKP

Első benyomások: 3/10 pont. Cukik, hogy összeütöttek egy pár soros Wikipedia-oldalt, de ez a SEO-n kívül másra nem jó, ennél oda több kéne, a weboldalon a szokásos "se nem jobb, se nem bal" közhely (akkor mi az árpádsávos fejléc és a nemzeti radikális jelző?) a Facebookról is csak annyi derül ki, hogy egy bizonyos Kraf Ildikó a párt elnöke, akiről mindössze ezt a katona-egyenruhás fotót sikerült fellelni az interneten, úgyhogy harcias nőszemély lehet (feltéve, hogy ő az)

Facebook-jelenlét: 4/10 pont. Orbán- és Jobbik-ellenes posztok meg ilyen vérgagyi vizuális terror váltakozik. Videó, élő, esemény, csoport nincs, kommentekre ritkán válaszol az Elnök Asszony, akinek saját oldala is van.

YouTube-jelenlét: 0/10 pont a függőleges és csapnivaló minőségű videókért. Szerencsére nincs belőlük túl sok.

Saját weboldal: 3/10 pont. 90-es éveket idéző dizájn olvashatatlan szöveggel a fejlécben és olyan helyesírási hibával az első bekezdésben, mint "A társadalomba való együttélés értelme" :) A program ömlesztett, az ideológia nehezen kivehető, a "rólunk" menüpontban csak nevek mindenféle érdemi információ nélkül, de legalább van digitális óra... :D

KAMUFAKTOR: 75%

 

59. NEMZETI ZÖLD KOALÍCIÓA - NEMZETI ZÖLDEK

Első benyomások: 4/10 pont. A Facebook-fejléckép biztosan az 5 legszebb között van az eddigi 59 párt Facebook-oldala közül, kicsit lejjebb görgetve azonban háttérhatalom mentes (sic!) magyarország és migráncsozós zagyvaság. Találni egy akciójukról helyi TV-felvételt és egy indexes említést is, tehát valamelyest aktívan működő pártról van szó.

Facebook-jelenlét: 3/10 pont. Videó nincs, közösségi aktivitás se nagyon, a kósza kommentekre nem válaszolnak, de ők néha írnak a saját posztjaikhoz egyet. Van egy Zöld Híradó oldaluk is, amit már több, mint 8000 ember lájkol, mégsincs aktivitás ezen se. 

YouTube-jelenlét: 0/10 pont.

Saját weboldal: 0/10 pont.

KAMUFAKTOR: 82,5%

 

60. NÉP OLDALI PÁRT - NOP

Első benyomások: 2/10 pont. Borzasztó weboldal 1, borzasztó weboldal 2 (a gportál hogyhogy még létezik? :D), blog.hu blog 1 poszttal, borzasztó powerpoint prezentáció - ezeket sikerült fellelni róliuk. Egyszerű, ártalmatlan embereknek tűnnek, akik hisznek abban, hogy ennyi elég a változáshoz, de sajnos ez pártnak vérszegény.

KAMUFAKTOR: 95%

 KOMMENTLEHETŐSÉG A FACEBOOKON


KAMUFAKTOR 2018 - A NAGY KAMUPÁRT-MUSTRA

1. rész | 2. rész | 3. rész | 4. rész | 5. rész | 6. rész | 7. rész | 8. rész | 9. rész


Ajánlott bejegyzés: évértékelő, 2017 - ki vagyok, honnan jöttem, merre tartok és mit is akarok