Egy leszerelt Fidesz-pártkatona gondolatai és tervei egy racionálisan működő országról

Tomanovics Gergely

Tomanovics Gergely

Adatpornó: mi érdekli még a focinál is jobban a magyarokat?

2019. június 02. - Tomanovics Gergely

Mostanában lett divat az úgynevezett "bar chart racing" típusú adatvizualizáció, ami könnyen befogadhatóvá tesz hosszú időintervallumokat felölelő nagy adatsorokat, ezáltal látványosan képes bemutatni különféle trendek és tendenciák változását. Talán már te is láttál ilyet az utóbbi néhány hónapban, ha esetleg még nem, akkor itt van pár:

Hasonlót magyar vonatkozásban egyelőre csak az átlátszó.hu-n találtam, nekem meg továbbra is az egyik kedvenc hobbim az újszerű mozgóképes technikákkal való kísérletezgetés, úgyhogy beleástam magam a témába, hogyan lehetne ilyet csinálni.

Az Ariosz WikiTop oldalról tudom, hogy a Wikipediához tartozik egy API, amin keresztül a Wikipedián nyilvánosan meg nem jelenő adatokat (például az egyes oldalak nézettsége) lehet lekérdezni, Ariosz is épített erre egy felületet, ahol napi szinten lehet nézegetni, mi is foglalkoztatja épp a magyar társadalmat. Úgy gondoltam, hogy ez hosszabb távon még érdekesebb lehet, úgyhogy gyorsan össze is dobtam egy Python scriptet, ami akár több éves intervallumban is be tudja gyűjteni CSV fájlba többezer szócikk napi adatait, amiből aztán a Flourish segítségével elkészíthető a vizualizáció. Ez sikerült is:

(Érdemes a videó YouTube linkjét megnyitni és teljes képernyőn nézni. Mobilon/tableten talán jobban látható a Flourish saját reszponzív webes felületén levő verzió)

Frissítés: próbaképp megcsináltam az elmúlt 4 évet úgy, hogy folyamatosan 30 nap átlagát figyeli a rendszer, így egy kicsit elsimítódnak a kiugró értékek, és nem ragadnak be az egy időben nagy érdeklődést generáló, de később lecsengő témák, mint a 2018-as foci VB, vagy az O1G őrület 2018 utolsó - 2019 első hetei között, egyúttal összehasonlítható, hogy mennyivel jobban mozgatta meg egy időben az egyik téma a közvéleményt, mint egy másik. Egy külön posztot is megér majd majd az elemzés a 2000-4000, a 4000-6000 illetve a 6000 feletti sávba jutó szócikkekről (főleg a 2:40 után megjelenő O1G, és a videó utolsó 5 másodpercében felbukkanó és azonnal csúcsra törő csernobili atomerőmű-baleset érdekes és tanulságos - ez a kettő egy olyan koncepció létjogosultságát támasztja alá, amiről kb 3 éve ugatok ezen a blogon)

Az eredmény szerintem egész jó lett első próbálkozáshoz képest, és sok érdekesség kiderül belőle. Például az, hogy Orbán Viktornak egyvalamiben tökéletesen igaza van, Magyarország tényleg focibuzi ország, tavaly nyár óta egyedül Freddie Mercury mozgatta meg jobban az országot, mint a VB. Érdekes viszont a 2018 október-november-decemberében tetőző palindronszám-hype (ha erre valakinek van magyarázata, kommentben írja már meg légyszi frissítés: részben meglett a rejtély megoldása) és szintén látványos 2018 decemberében az O1G jelenség, 2019 januárjában Andy Vajna vagy épp tavasszal (valószínűleg a HBO kiváló sorozatának köszönhetően) a csernobili katasztrófa iránti érdeklődés felfutása, valamint a különféle nemzeti ünnepek és az EP-választás hatása. Számomra kicsit fura, hogy milyen sokan érdeklődnek olyan dolgok iránt, amikkel én ebben a videóban találkoztam először: a Drága Örökösök és A mi kis falunk nevére úgy kellett rágugliznom, hogy mik is ezek, és továbbra se értem, hogy vajon miért is ilyen népszerűek szemben mondjuk a Trónok Harcával, ami meg sokkal pocsékabbul teljesített, mint amire számítottam.

Szintén érdekes, bár számomra nem meglepő, hogy a politika mennyire nem érdekli az embereket: Orbán Viktoron kívül az O1G volt az egyetlen meghatározó politikai témájú szócikk a Wikipedián az elmúlt 12 hónapban, a legtöbben még az EP-választásra is csak a választást megelőző utolsó 1-2 napban kerestek rá. Lehet, hogy tényleg erre lehet felépíteni egy új, alulról szerveződő ellenállási mozgalmat? 

Ez most az írás közben jött hirtelen ötlet: a következő videóban összegyűjtöm a pártok, politikusok Wikipedia-szócikkeinek nézettségének alakulását az elmúlt 4 évből (azóta van API). Ha érdekel az ilyesmi, iratkozz fel a YouTube-on, kövess Facebookon, segítsd a motivációm fenntartását azzal, hogy megosztod és lájkolod a tartalmaimat ;) (Frissítés: a csíra Facebook valamiért tiltólistára tette a tomanovicsgergely.blog.hu-t, úgyhogy csak külön a YouTube videót tudod megosztani, ott linkelve van a poszt a leírásban)

A bejegyzés trackback címe:

https://tomanovicsgergely.blog.hu/api/trackback/id/tr3814875066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minden ballib bérretteg 2019.06.03. 15:39:58

"2018 október-november-decemberében tetőző palindronszám-hype"

Agymenők sorozat. Best number 73

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2019.06.03. 17:12:13

@Minden ballib bérretteg: köszi, nem is gondoltam volna, hogy ezt a borzalmat ennyien nézik :)

Viszont rákerestem, 2012-ben már felkerült szinkronosan is a YouTube-ra ez a jelenet, szóval még mindig nem tiszta, hogy 2018 végén hogyan került elő...

www.youtube.com/watch?v=RpQonna4YkU

2019.06.03. 17:13:27

@MAXVAL bircaman közíró: A józan ész és te azért nem vagytok a legjobb barátok, ezt mindenképp el kell ismerned. :)

Visceroid 2019.06.03. 17:40:51

"Adatpornó" - minden szóhoz csapjuk oda, hogy "pornó", és akkor jön a kattintás.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.06.03. 18:42:16

Ellenállási mozgalmat? Mivel szemben?Csak nem a törvényesen megválasztott magyar kormánnyal szemben? Ülésezzetek a metróban hülyegyerekek,és akkor fölalatti mozgalom lesztek..:))

szamaritánus 2019.06.04. 07:03:51

@Tomanovics Gergely: a blogod a borzalom a kattintasvadasz szar lozungjaiddal

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2019.06.04. 11:54:25

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: az emberi ostobasággal és a közönnyel szemben, amik miatt demokratikusan ilyen pocsék kormányt választ a nép.

@Nyulak lezúzása: @szamaritánus: @Visceroid: próbáltam másképp, de nem volt benne köszönet. Volt például egy "Racionálisan" sorozatom egy másik blogon, egyedül a melegházasság-téma kapott nagyobb figyelmet, de valószínűleg az is csak azért, mert a Pride hetére időzítettem, amikor egyébként is pörög a téma, de amúgy a többi poszt kb a kutyát nem érdekelt.

racionalistapart.blog.hu/tags/r:racion%C3%A1lisan_aktu%C3%A1lis_k%C3%A9rd%C3%A9sekr%C5%91l

Én is jobban szeretném, ha a tárgyilagos, érvelő írásokat keresnék többen, de ehhez komoly szemléletformálásra van szükség. Erről itt írtam 2 éve elég hosszan: racionalistapart.blog.hu/2017/11/30/tenyszeru_ujszeru_latvanyos_es_hatasos_kampanyra_keszul_a_racionalista_part

kiskutyauto 2019.06.04. 12:01:20

Ezekkel az információkkal a legnagyobb baj, hogy az alkalmazott merítési módszerek és technikák szinte mindegyikében kimutatható legalább csekély részben a személyiségi jogsértés, de nem ritkán az egész művelet tokkal-vonóval jóváhagyatlan adathalászat, azaz emberi alapjog sértés, tehát BŰNCSELEKMÉNY... Megfigyelnek minket, adatokat gyűjtenek rólunk úgy hogy nem is tudunk róla és pláne nem egyeztünk bele...még úgy is emberiesség elleni bűncselekmény, ha anonim módon történik... hiszen minden egyes adatforrás a net világában röhögve visszanyomozható. Tehát valójában nem létezik valós anonimitás... és ebből kifolyólag máris egy újabb bűncselekmény, MEGTÉVESZTÉS, félretájékoztatás, amikor "garantálja" az adott szolgáltató illetve egyéb, bármilyen webhely ill szolgáltatás, hogy anonim adatkezelés van, tökéletesen biztosak lehetünk benne hogy átver, mivel megismétlem ilyen nem létezik... egyáltalán miért merül fel az adat fogalma? Már itt a bibi. Engem és a gondolataim és tetteim, ha nem ütköznek törvénybe, senkinek nincs joga kartotékolni... semmilyen cél sem létezik, amiért elfogadható a titkos adatgyűjtés, úgy hogy az áldozata nem tud róla, nem hagyta jóvá, még a nemzetbiztonsági célok sem! Egyetlen kivétel e konkrét háborús helyzet. Legalábbis mindez így van a kisember szintjén. Nyilván az elit hekkerek, kiberbűnözők világában még van tán némileg anonimitás (bár erre sem tenném le a nagyesküt), szóval nagyon úgy fest ma már, ha valakit törni akarnak, a legnagyobb elit szolgálatok, törik is simán... lépést tartanak, alig lemaradva ugyebár...

Gleccsertetű 2019.06.04. 13:02:22

@Tomanovics Gergely: ez azt jelenti, h nem kell irkálnod

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2019.06.04. 14:29:32

@kiskutyauto: "Megfigyelnek minket, adatokat gyűjtenek rólunk úgy hogy nem is tudunk róla és pláne nem egyeztünk bele" - de, az "elolvastam és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót" jelölőnégyzet bepipálásával (ami minden regisztrációs felületen ott van) beleegyezel. Ha nem tetszik, hogy adatokat gyűjtenek rólad, akkor ne használd az adott szolgáltatást, vagy ne adj meg valós adatokat.

Egyébként nem értem, amikor hétköznapi átlagemberek paráznak azon, hogy megfigyelik őket. Szerinted bárkit érdekel, mit csinálsz? Csak egy statisztikai szám vagy, egy sor egy többmilliós adatbázisban, senki nem fog kifejezetten utánad kutakodni, mert önálló entitásként abszolút nem vagy érdekes.

@Gleccsertetű: inkább azt jelenti, hogy jobban kell csinálni, például valóban nem írni kell, hanem inkább videókat nyomni, pont ezért kezdtem el programozást is tanulni, hogy automatizáltan tudjak érdekes mozgóképes tartalmakat (főleg adatvizualizációkat) előállítani. Ezt a 2010-es videót (aminek készítésében én is részt vettem) például több, mint félmillióan nézték meg 2 hét alatt, pedig semmi extra, csak KSH statisztikák látványosan tálalva: www.youtube.com/watch?v=2cX80z6TRc0 - ha ilyesmit tudnok majd futószalagon, egyes történésekre azonnali reakcióként előállítani, azzal biztosan többre megyek majd, de ahhoz még sokat kell tanulni-gyakorolni. Ez a mostani videó is főleg ezt a célt szolgálja, de ez még csak a kezdet... :)
süti beállítások módosítása