Egy leszerelt Fidesz-pártkatona gondolatai és tervei egy racionálisan működő országról

Tomanovics Gergely

Tomanovics Gergely

Tartsuk szemmel Big Brotherként a magyar sajtót!

2019. május 30. - Tomanovics Gergely

A 2018-as országgyűlési választáson az Indexet és az Origót nézegetve az jutott eszembe, hogy érdemes lenne valamilyen módon egymás mellé tenni ezt a két párhuzamos univerzumot, végigkísérni a két újság (vagyis az újság és a propaganda) egy napját, miként változik a címlap egy rendkívüli jelentősséggel bíró esemény alatt.

A vasárnapi EP-választásra sikerült is beüzemelni egy egyszerű kis scriptet, ami reggel 9-től hajnal 1-ig folyamatosan, oldalletöltési időtől függően egy-másfél percenként automatikusan screenshotolta az Index és az Origo címlapját, hogy aztán össze lehessen fűzni őket bemutatva, mit gondolt a két újság fontosnak a nap folyamán - azt hiszem, az eredmény magáért beszél.

Full HD-ben, teljes képernyőn érdemes nézni, hogy olvasható legyen.

A videó közzététele után elkezdett kattogni az agyam azon, mit lehetne ebből az ötletből kihozni már csak úgy gyakorlásként is (két éve kezdtem el Pythonban különféle videószerkesztési és 2D/3D animációs munkafolyamatokat automatizáló programok fejlesztésével kísérletezgetni, a cél az, hogy minél több témában, minél látványosabb, és minél gyorsabb reagálású mozgóképes anyagokat tudjak előállítani)

Arra gondoltam, talán hasznos lehetne ezt nem csak alkalomszerűen, egy-egy nagyobb esemény előtt elindítani és a végén leállítani, hanem menjen csak napi 24 órában, és ha történik valami váratlan rendkívüli esemény, akkor azonnal ott vannak róla a screenshotok fixen 2 perces időközönként. 

Ha már vannak screenshotok, miért ne lehetne ezeket automatikusan archiválni is hosszabb ideig?

Egy hírportál egy napja 10 GB, vajon hova teszek ennyit… Akkor legyen csak az elmúlt 1 hét? Igen, de hogy mégse vesszen teljesen kárba, legyen meg tömörített H.264 videón is, ami még elég jó minőségű ahhoz, hogy később használni lehessen, de kis helyet foglal, hogy hosszútávon tárolható legyen. Hurrá, csak 15 MB egy nap, akkor bőven belefér 8 hírportál folyamatos monitorozása is: napi 120 MB az évi 43 GB, meg se érzi a 4 terás NAS még akkor se, ha 10 évig non-stop megy. Tulajdonképpen a napi 8 videónál sokkal több is beleférne tárhelyügyileg, csak a renderelés sok időre leterheli ezt a szegény öreg szervert.

Ha meg már van egy ilyenem, miért is ne tenném közkinccsé? Főleg, ha automatizálható ez is. Hátha valaki további felhasználásra/elemzésre érdemesnek tartja a felvételeket, esetleg most születik gyereke, és eltenné emlékbe, hogy mik történtek azon a héten… Az összes címlap-bakit és viccesen benézett kamuhír címlapon megjelenését összeszedni szilveszteri vicces videóhoz, vagy úgy egyáltalán bármire jó lehet egy ilyen. 

Eddig itt áll a dolog, a weboldal felülete még meglehetősen puritán, de a következő napokban elbíbelődök vele. Most a lényeg, hogy az első 48 órás tesztüzem sikeres, nem láttam még ilyen flottul működni bármit, amihez közöm van :D Kíváncsi leszek a hosszú távra.

kepkivagas_1.PNG

Már automatikusan thumbnailt is generál a rendszer a legfrissebb videó feltöltése előtt

És ha már van egy ilyen webes felület, akkor miért ne lehetne extra interaktív fícsörökkel bővíteni, akár on-demand, azonnal igény szerint videót generálni bármely pillanatban (monduk holnap délben a holnap reggel 8 - holnap 11:58 közötti időszakról tetszőleges framerate-tel, felbontással, bármivel)? Webfejlesztőknek saját projekt alakulátást dokumentálni (paypal donate-ért cserébe), mittudomén. Ilyen komolyabb front-end dolgokkal még úgysem ismerkedtem, pedig hamarosan kelleni fog, épp itt az ideje. 

Ha érdekel, mit is akarok ezekből a kísérleti projektekből kihozni a jövőben, a (jelenleg kissé tetszhalott állapotban levő, de hamarosan feltámadó) YouTube-csatornán hamarosan beleshetsz a kulisszák mögé, ha pedig vannak fejlesztési ötleteid, örömmel várom őket a gergely.tomanovics@gmail.com e-mail címen vagy a facebook.com/tomanovicsgergely oldalamon.

A bejegyzés trackback címe:

https://tomanovicsgergely.blog.hu/api/trackback/id/tr4714867568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2019.06.01. 00:51:07

Ma belehallgattam a klub rádió műsorába... Még egy ilyen hányingerkeltő hazug aljas faszságot csak az index.hu és a blogjain lehet találni..

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2019.06.01. 08:28:36

@MAXVAL bircaman közíró: valakinek az a hobbija, hogy minden index-címlapos poszt alá odahány valami random faszságot, másnak meg az, hogy Python programokat ír. Szerintem a kettő közül az elsőnek van kevesebb értelme :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.01. 08:32:12

@Tomanovics Gergely:

A kommentelés célja nyilváénvaló. De mi a célja az adott alkalmazásnak?

Ha unatkozol, íme egy feladat neked: írj alkalmazást, mely WP xml-t konvertál Blogger xml-lé. Erre nagy igény van a neten.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2019.06.01. 08:46:16

@MAXVAL bircaman közíró: persze, csak úgy ingyen írok pont neked bármit :D

Egyébként amire nagy igény van, az 95 százalékos valószínűséggel már másnak is eszébe jutott, és biztos van a GitHub-on vagy máshol, nézz körül.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.06.01. 09:13:17

...vagy... nézhetnénk, ahogy nő a fű!
Annak több értelme lenne...

A videóban az index címlap fölé odamanipuláltál egy feliratot.
"Újságírás"
Miért pont ez a szó jutott eszedbe? Pénzt kapsz érte?

szepipiktor 2019.06.01. 09:22:00

Nem semmi próbálkozás.
Igen, tegyük egymás mellé, de vonjuk be a blog.hu-t is (hiszen az index ide szervezi ki a szerkesztőségi és a megrendelt propagandaírásokat) és az ATV-t is!
És azonnal kiderül a két oldal pontosan ugyanazt teszi, mindkettő a habonyi-elveket követi, csak az "alanyt" cseréli fel.
Én a kormánymédiát - illetve a 444-et és a Népszavát elvi okokból nem nézem, de az index, a blog.hu és az ATV vonatkozásban naprakész vagyok.
Nem kell szenvednem, ha mondjuk az Index címlapjáról kigyűjtöm egy hónapra visszamenően a HAZUG, HAMISÍTOTT propagandacikkeket! A konyvesblog alá rejtett gendefeminista propagandát, a napi elvtelen trump-gyalázást, a jobbik tudatos elhallgatását vagy amikor megjelenik róluk valami, akkor az szintén lejárató jellegű, és a blog.hu-n meg ma már 70% feletti a balliberális propagandaposzt, melyeket NEM magánblogegrek készítenek. Mit keres itt a momentum, az energiaklub, szélbernadett, jávorbenedek pártpropaganda "rovata"??? A blog nem a magábemberek fóruma?
A dogmás baloldalt a zöldi képviseli, de vajon tényleg az olvasók igénylik a naponta kikerülő ostobaságait?
Szóval ha semleges szemmel szemlézzük a médiát, az ellenzéké potnosan ugyanannyira hazug, mint a kormányé.
Csak mást szolgálnak.
A poszter gondoljon bele, ha ez az ötlet egy 888-asnak "jut" az eszébe, akkor abban a listában mit olvashatnánk? UGYANAZT csak ellenkező eljőjellel.
Azzzal kellene tisztában lenni, hogy ha valaki elvakult balliberális, az a saját gondolatait tartja egyedüliként hitelesnek, ha meg szélsőjobbos, akkor azt, ha fideszes, akkor meg azt.
Ma az ATV == DK, Index == momentum, Népszava = MSZ(M)P, 444 meg csak egy faékeke bulvárprovakatőr bagázs.
Tehát pártokhoz, ideológiákhoz kötöttek, így nem tekinthetők semlegesnek, csak hitelesek a hívek számára.

dr. mesterséges színezék 2019.06.01. 09:26:12

@Tomanovics Gergely: Te Jehova tanúival is leállsz vitatkozni?

Inkább keresd meg Gereöffy Árpit! Ha neki nem lesz ötlete, akkor senkinek.

Egyébként nekem szimpatikus volna, ha a státuszkivetítőn egymás mellett frissülne auto a zabbix 2-3 nézete. Ez eddig sem volt megoldhatatlan, de ez a biznisz mindig a megoldható felől ment a frappánsabban megoldható felé.

(Láttam a hét elején a választásról készült videót. Az Origo tényleg origo lett: az általa képviselt nullponthoz képest lehet az Index minőségi sajtótermék - miközben csak egy erős bulvár.)

dr. mesterséges színezék 2019.06.01. 09:27:51

@wmiki: "Miért pont ez a szó jutott eszedbe? Pénzt kapsz érte?"

Valószínűleg ugyanannyit, mint azért, amikor a Best of Gyurcsányt készítette.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.06.01. 09:40:21

@dr. mesterséges színezék: Pedig az indexnek pont annyi köze van az újságíráshoz, mint Gyurcsánynak az igazmondáshoz.

dr. mesterséges színezék 2019.06.01. 09:44:19

@wmiki: Neked elhiszem. Messze földön híres a tisztánlátásod.

dr. mesterséges színezék 2019.06.01. 09:54:54

@wmiki: Nem érvelni akartam, csak lerázni a picsába, ha már annyira segghülye vagy, hogy azt se rakod össze, hogy Gery Greyhound az előző kormánynak is lelkesen alágyújtott, amikor az csípte a szemét.
Remélem, így világos.
Megyek, forralok vizet teának.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.06.01. 10:07:55

@dr. mesterséges színezék: :(
én pedig csak arra akartam célozni, hogy az index ugyanúgy propaganda szócső.
Sajnálom, ha eretnek gondolataimmal megzavartalak egy hasznos tevékenységben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.01. 10:27:24

@Tomanovics Gergely:

Ez nem használ. A gond az, hogy csak egy konverter van, annak is korlátozott a kapacitása. Nekem mondjuk csak havonta egyszer kell, szóval nem létkétdés, de abszurd, hogy erre nincs állandóan működő megoldás.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2019.06.01. 11:17:10

@MAXVAL bircaman közíró: ok, ha lesz egy kis időm, megpróbálkozhatok vele, végülis ha sikerül tanulmányozni a két XML fájl struktúrájának különbségeit, akkor utána egy max fél órás meló.

@dr. mesterséges színezék: igen, fideszes múltamból kifolyólag úgy érzem, hogy valamelyest értem a fideszesek lelkivilágát, szóval még velük is szoktam vitatkozni :) Nagy szívfájdalmam, hogy manapság nem lehet értelmes, konstruktív vitát folytatni semmiről, mert vallásos fanatizmus uralkodik minden párt környékén, de azért megteszem a tőlem telhetőt. Ha kiutat akarunk mutatni a NER-mátrixból azoknak, akik még benne sínylődnek (ez elengedhetetlen ahhoz, hogy egyszer a Mátrix elpusztuljon) akkor megértéssel kell fordulni hozzájuk, különben nem fogják kérni a piros kapszulát, sőt: ha Morpheus azt mondta volna Neo-nak, hogy "te ostoba mátrix-hívő birka", akkor már csak dacból is a kéket veszi be. Nem véletlenül választottam a fideszes éveimről szóló könyv borítóképének is ezt a jelenetet :)

Erről írtam bővebben 2 éve: tomanovicsgergely.blog.hu/2017/03/12/a_kozeleti_felvilagosodas_programja_konkret_gyakorlati_peldakkal_es_otletekkel

Megnézem ezt a Zabbix-ot, meg utánaolvasok annak, akit írtál.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2019.06.01. 11:23:32

@wmiki: az Index szerkesztői is csak emberek, akiknek van álláspontja és saját világnézete, szerintem ez teljesen természetes. Az Indexről mégis többé-kevésbé megtudom, hogy mi történik az országban és a világon, ez az Origóról nem annyira mondható el.
süti beállítások módosítása