Egy leszerelt Fidesz-pártkatona gondolatai és tervei egy racionálisan működő országról

Tomanovics Gergely

Tomanovics Gergely

TESZT: mit tud a kínai Lego-klón harmadáron?

2018. január 11. - Tomanovics Gergely

Röviden arról, hogy miért kezdett el érdekelni ez a téma: Nagyjából egy éve kezdtem el Python programozást tanulni egy nagyszabású projekt miatt, és gyakorlásként vettem egy Raspberry Pi 3-at is, hiszen ezen az olcsó miniszámítógép gyárilag képes Python programok futtatására, és a GPIO porton keresztül mindenféle eszközöket vezérelni. Vettem is egy kis léptetőmotort vezérlővel, és sikerült is Pythonnal meghajtani, jópofa dolog, ahogy a gép kapcsolatba lép a külvilággal, és a kód fizikai formában testesül meg.

Van is már pár ötletem, hogy miket fogok építeni, szeretnék például egy motoros kameraslidert a vloghoz, úgyhogy elkezdtem ötletelni és YouTube videókat nézegetni, hogy hogyan lehetne megcsinálni - így bukkantam rá erre a videóra, és ekkor hasított belém az ihlet: nekem Technic Legót kell vennem ezekre a célokra.

Igenám, de a Legót sajnos aranyáron mérik, körbenéztem hát, hogy van-e valami alternatívája, és meglepetésemre (bár manapság ezen nem kéne meglepődni) a kínaiak egy az egyben lekoppintották, és az eredetihez képest 25-40 százalékkal alacsonyabb áron adják...

Többféle klón is van, ezek közül a Lepinről a legjobbak a neten olvasható vélemények, úgyhogy nem is bírtam ellenállni a csábításnak, megrendeltem a 20004-es típust, nagyjából két héttel később pedig neki is álltam az összeépítésnek. Baromi kíváncsi voltam, hogy mennyire lesz gagyi kínai feelingje, és hány alkatrész fog hiányozni a végén, de szerencsére egyikkel sem volt gond, erről az alábbi videó tanúskodik:

(Ha a kész modell érdekel, ugorj 07:00-ra a videón)

Bevallom, rögtön függő lettem, még két kisebb készletet rendeltem, és amint a bevezetőben linkelt KADAVIS projekt elkészül, nekiállok mindenféle jópofa dolgokat építeni belőle - például a videón is bemutatott gitárpengető robotot mindenképp össze szeretném rakni. Ha érdekel a folytatás, a YouTube-on feliratkozva vagy a facebook.com/TomanovicsGergely oldalamon követheted ezt a projektet is. Csináltam egy Facebook-csoportot is, ahova szeretettel várok mindenkit, akit érdekel a téma: edit: szóltak, hogy már van, csak én voltam béna, és nem találtam: https://www.facebook.com/groups/lepin.bela.decool.enlighten.lele/

Lehet egyébként vitázni, hogy mennyire etikus az, amit a Lepin csinál, de azért a Lego is magába nézhetne, hogy mennyire etikus a filléres keletmagyar munkaerő által (Nyíregyházán) előállított filléres fröccsöntött műanyagkockákat olyan szinten túlárazni, hogy azt még az Apple is megirigyelhetné. Hány rosszabb anyagi helyzetben levő gyereknek marad örök álma egy-egy komolyabb készlet... Egy biztos, hogy normál áron soha eszembe nem jutna Legót venni, szóval köszönöm a Lepinnek, hogy lehetővé tette számomra bepótolni azt, ami a gyerekkoromból kimaradt :)

A bejegyzés trackback címe:

https://tomanovicsgergely.blog.hu/api/trackback/id/tr4013566823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

webjúzer 2018.01.12. 10:24:22

"filléres fröccsöntött műanyagkockákat olyan szinten túlárazni"

Azt felejti el mindenki, hogy ezeket a műanyag alkatrészeket meg is kellett ám tervezni. És ebben sok mérnök nagyon sok munkaideje van benne. Persze így már, hogy kitalálták azokat az alkatrészeket amik olyan univerzálisak, hogy rengeteg dolgot lehet belőlük építeni, azt már könnyű lemásolni és fillérekért fröcssönteni. Tény, hogy a LEGO ceruzája még a tervezési és fejlesztési költségekkel együtt is vastagon fog, de valójában a LEPIN másolata van túlárazva mert ott már tényleg csak a fröccsöntés a csomagolás és a postáraadás költsége jelenik meg.

Burpi Turpi 2018.01.12. 10:25:09

Annyiért adja,amennyiért megveszik. De mindamellett,hogy nekem is van Lego kompatibilis TRUMP figurám,cimbora gyerekének rendeltem nem egy Lepint is. De megnézném azért ,hogy a műanyagok mégis miből vannak és milyen színező és egyéb anyagok vannak benne....

ComLo 2018.01.12. 10:31:25

Én DK Ázsiában élek, itt lehet LEPIN-t (és csomó egyéb hamisított cuccot) boltban kapni. Pár éve repültem rá én is. Az igazán nagy előny, hogy ők sorozatgyártják a limitált darabszámos, és ezért eszméletlen értékű LEGO szet-eket. Pl ilyen a 10221 Super star sedtroyer, vagy a legendás, 75192 Millenium Falcon, amikenk az ára már félmillió körül is lehet, míg LEPIN-ből 20-30e huf.

Pic 2018.01.12. 10:31:39

Hát én ennyire nem mélyedtem bele a dologba, igaz nekem a gyerekkoromból anno 30 éve a Technics már kimaradt.

Most tartunk ott a gyermekkel, hogy a Duplót most adogatjuk el, és állunk át normál Legóra.
Az általad is emlegetett Nyíregyházi gyár pl csak Duplót gyárt.

Lehet a Legót szidni, de én a Duplo kapcsán megtanultam a leckét.

Vásároltunk Duplót, meg különböző klónokat is vettünk / kaptunk anno

Összesen 5 kínai gyártó termékei figyeltek otthon a Duplo mellett.

Néhány tapasztalat:
- A gyártók magukkal egy szetten belül kompatibilisek voltak.
- ugyanannak a gyártónak KÉT különböző szettje már nem.. Sok kocka esetében az egyik lötyögött és nem tartott semmit, a másikat meg nem lehetett összenyomni, úgy szorult.
- Két gyártó között a kocka méret eltérés állandó probléma volt úgy az elemek 30-50%-a esetén
- Idővel előjöttek tartóssági problémák, konkrétan deformálódtak

Karácsony előtt egy szép napon mérgemben fogtam az egészet, összecsomagoltam és elvittem Mikulásgyárba

A rokonokkal közöltem, hogy Duplo vagy semmi. Egyikért sem haragszunk meg. A semmi is jobb az állandó bosszankodásnál.

Soha többé semmi gondom, nem volt.

ComLo 2018.01.12. 10:34:40

Egyébként az a pár szet ami val az alapján elmondható: a szettek egy az egyben a LEGO szettek koppintásai, a kidolgozás kicsit slendriánabb (van neherzen összekapcsolható elem), néhol a szinek kicsit eltérnek, illetve, ami LEGO-ban sosem fordult elő, itt találkoztam hinyázó darabbal, két szettnél is, illetve egyben, egyik elem rossz színű volt.

Treff Bubi 2018.01.12. 10:41:54

A Lego áraiban nagy részt foglalnak el a franchise költségek (Star Wars, Verdák, Gyűrűk Ura, stb). Más példa: ha megnézel két, teljesen ugyanolyan játékautót, amiből az egyik kitalált, random kocsi, a másik meg egy Porsche 918, az utóbbi kb. háromszor annyiba kerül, pusztán a design és a név használata miatt.

ComLo 2018.01.12. 10:42:47

Jah és még valami, ami az 1000+ -os készleteknél elég fontos: LEGO-nál számozott zacskók vannak, aszerint ahogy haladsz előre a modellben. LEPIN-nél alak szerint vannak összecsomagolva, szóval a 3000+ -os Super Star Destroyer esetében, nem pár tucat, hanem az összes darab közül ...

2018.01.12. 10:49:37

"mennyire etikus a filléres keletmagyar munkaerő által (Nyíregyházán) előállított filléres fröccsöntött műanyagkockákat olyan szinten túlárazni, hogy azt még az Apple is megirigyelhetné"

Engem nem zavar, ha valaki a Lepint választja a Lego helyett, de ne kritizálja a Legót. Némi túlzással olyan, mintha a Mona Lisát hasonlítanád össze a róla készült plakátokkal és Leonardo szemére hánynád, hogy miért adja drágábban.

Egy-egy készlet mögött komoly innováció van, nem csak a gyártás jelent költséget. A Lego 60 éve fejleszti a különböző elemeket, ügyel arra, hogy csak olyan műanyagot használjon, ami a jelenlegi tudásunk szerint teljesen semleges, nem mérgező. (Te tűzbe tennéd a kezed a Lepinért? Odaadnád egy 2-3 éves gyereknek, aki még a szájába veszi?) Egy-egy Lego készlet megtervezése kb. egy éves folyamat, nem elég jól kinézni (olyat a MOC tervezők is tudnak) de elég strapabírónak kell lennie, hogy ne essen szét állandóan, meg kell tervezni az összerakási útmutatót, a csomagolást (ma már mindegyikben számozott zacskók vannak, hogy könnyítsék az összerakást) illetve a teljes gyártás és csomagolás folyamatát. Ezután jön a Lepin és lekoppintja az egészet, egy ellenőrizetlen folyamatban vélhetően valóban rabszolgamunkával legyártja (villámzáras zacsikban szállítanak, nyilván kézzel válogatják a darabokat, sajnos nagyon gyakori a hiányzó elem) és a Lego marketingjének hullámain eladja. Fogtam a kezemben Lepint és talán a legjobb minőségű klón, de akkor is tisztességtelen módon ellopott termék.

Jissi 2018.01.12. 10:52:21

@ComLo: Még jobb, legalabb nem 8 ora alatt vegzel a 80eFt-ert vasarolt szetteddel.

A Lego Creators sorozat egyebkent szinten nem epitesi muvelet szerinti sorrendben zacskoz.

ComLo 2018.01.12. 11:11:55

@Jissi: Jaja, bár ez azárt relatív előny, nekem egy Super Star Destroyer figyel a polcon, és az ömlesztett csomagolás miatt 10 óra 55 perc alatt készült el (természetesen egyhuzamban, mert kiskorom óta minden szettet azonnal kiraktam :-D ). Hajnali 3 körül, volt pillanat ami nem a felhőtlen szórakozásról szólt :-D .

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.12. 11:18:08

Persze, vagyük a hamisítottat, 'mer az óccsóbb. Más nem számít. Csak aztán nehogy a sok hamisítás miatt kevesebb legyen az eredeti, mert akkor nem lesz mit hamisítani...

octy 2018.01.12. 11:27:01

A DUPLO nekem nagy csalódás. 2-3 kis szettünk van csupán de már azoknál is gond van. Eredeti, hivatalos boltból származik mind. Az elemek egy része kis idő elteltével nem illeszkedik olyan szorosan (azaz normálisan) mint a többi, könnyebben szétjön. Remélem, a normál (nem DUPLO) készleteknél nem lesznek ilyen gondok. De már ez is szégyen, ennyi pénzért és ilyen múlttal rendelkező gyártó esetén.

Skywatcher 2018.01.12. 11:45:03

És vajon mi a trükk abban, hogy mindenhol "no original box" -ot ír? Soha nem is volt, mert ez így zacskózva jön a sárga gyárból, vagy lopott, vagy elveszett, vagy mi?

ComLo 2018.01.12. 11:55:27

@Skywatcher: LEPIN-ből két kiszerelést lehet kapni: Van az a változat, ahol szépen csinálnak egy koppintott LEGO dobozt is (de pl a Star Wars-nál a jogdíjak miatt Star Wnrs van ráírva ), és ez kerül pl Ázsiában boltokba, illetve van az a verzió, ahol csak az összerakási útmutatókat, meg a zacskókat küldik, kevsébé dekoratív papírdobozban, jellemzően netről rendelve.

Skywatcher 2018.01.12. 12:04:23

@ComLo: Érdekes. Most pl megnéztem a minecraft (cubeworld!! :) ) témájú szetteket, és pl mindegyik figurának ki van montázsolva az arca. Ez is gondolom valami jogvédelmi dolog miatt. Fantasztikusak ezek a kínaiak :)

Szakértő? az nem volt 2018.01.12. 12:14:14

Nem a Lego drága, az itthoni fizetések alacsonyak. Éltem Angliában több mint egy évig, a havi fizetésből kényelmesen megvettem a fiamnak, amit akartam, nem okozott gondot. A Lego-nak nyugati ára van, nekünk kell(ene) felnőni hozzá.

Skywatcher 2018.01.12. 12:15:38

@Szakértő? az nem volt: Hát ez úgy kb mindenre igaz. Egy vadiúj audi se drága, ha 1 év alatt össze tudod spórolni az árát úgy, hogy különösen meg sem érzed a háztartáson. Itthon kb hány év(tized)ig kellene spórolgatni rá átlag?...

Csipyke 2018.01.12. 12:28:24

Kaptunk ajándékba, nem kicsit gagyi. Az összerakási útmutató meg minősíthetetlen.

hellsing 2018.01.12. 12:42:36

Egyszer kaptak a gyerekeim egy Lego klónt, de többé nem fognak. Ligao márka volt, tökéletesen illeszkedett a gyári Legóhoz is, csak épp szar műanyagból volt, éles-szilánkosra törtek az elemek és az egyik gyerek szép mélyen be is vágta vele az ujját. Szóval no, thanx.

Egyszer kapott a gyerek a nagyszülőktől egy Duplo klónt is, egy teherautót, amiben motor volt. Tök jó volt, amíg egyszer meg nem tolta a gyermek kikapcsolt motorral. Azonnal széttörtek a fogaskerekek, szedhettem ki belőle a motort, hogy legalább tolni lehessen. Nagyszerű...

Amúgy azt gondolom, hogy karmatikus adósságot szed össze, aki ilyen hamisítványokat vásárol. Van olyan, hogy valami megjelenik ismert márka alatt és a kínai gyártó saját termékeként is, de a Ligao, Lepin, Oxford, Hsanhe és hasonlók a tudás pofátlan lopásai. Ha valaki nem engedheti meg magának, hogy Legót vegyen annyiért, amennyiért adják, attól még ne támogasson bűnrészesként tolvajokat. A drága étterembe se megyünk be, hogy fizetés nélkül lelépjünk. Legót venni nem létszükséglet. Szerintem.

A bemutatott szett meg duplán lopás, mert nem csak Lego hamisítvány, de a Technics név is foglalt hifi cuccokra pár évtizede...

Konyvtaroslany 2018.01.12. 12:43:34

@Tomanovics Gergely: Nem "összeÉPÍTENI", hanem összeRAKNI, vagy felépíteni.

Létezni létezik olyan ige, hogy összeépíteni, de az egészen mást jelent. Például van két házad, ami fizikailag nem ér egymáshoz és közéjük építve valamit - mondjuk egy zárt folyósót - építed össze az eredeti két házat.

Két, vagy több eredetileg különálló dolgot lehet összeépíteni. EGY bizonyos készletet, vagy dolgot összeraksz, vagy felépítesz, megépítesz.

2018.01.12. 12:56:33

A LEGO-nál már rég nem maga a gyártás a költség, hanem a license-ek. Ha starwars-t akarsz, vagy karib tenger kalózait, akkor ahhoz a legónak egy kisebb vagyont kell kiperkálnia, hogy ilyet gyárthasson. A kínai meg legyártja license nélkül, de ezzel a LEGO nem versenyezhet. A másik, hogy a LEGO-t a kisgyerek szájába veszi, anyagában színezett, nem párolog belőle semmi se.

Skywatcher 2018.01.12. 13:37:38

@hellsing: Hát nemtom, a példád sántít kicsit, mert végülis nem a legóboltból lopjuk el a legót (vö. drága étteremből a kaját) hanem a drága étterem menüjét és ételeit lekoppintva a kiskínai kicsit olcsóbban megcsinálja ugyanazt kinézetre. Kicsit savanyúbb, kicsit megy a hasad tőle, de ettől még bemegyünk a kinaihoz is, meg a kifőzdébe is, nem csak a mislencsillagba. Én még nem vettem sosem ilyen koppintós készletet, nem is nagy legó-fan a gyerkőc, de most karira is eredeti legós minecraft szigetvilágot kapott. Viszont megnéztem, pl a többezer részes milennium falcon 200 euró a kínai bótban, mig a kockavilágon 300.000 ft!!! :-o És a képek alapján én sok különbséget nem látok. Namost ugyanez van a drága hiradástechnikai márkák és az olcsó társaiknál is, szerintem. Sony, LG, Pana, stb vs Dévú, Beko, Singsang, de akár a telefonvonalon a Samsung S8 koppintások (Leagoo, stb). Ha valaki nem vágyik arra, hogy a drága márkanév ott pompázzon a cuccon, akkor miért ne vegye meg az óccsót? Persze minőségileg kompromisszumot kell kötni (néha - mert nekem pl a Vernee Apollo telefonom harmadáron tudja azt, amit a galaxy s7, és 1 éve gond nélkül használom)
Ami valóban aggályos, az a szellemi termék a háttérben, a megtervezése, kitalálása, stb, amit szerintem a legónál is már nagyrészt számítógép csinál, de akkor is, azért a kis szürke kockákból eccercsak Falcon lesz, ha igaz. Ez nyilván a koppintásnál nem történik, csak simán lemásolják az alkatrészeket.

@okostojas007: Most megnéztem pár Lepint, mindegyiknél azt írja, hogy étkezési anyagok tárolására alkalmas műanyagból készül, gyerekbiztos. No persze garancia nincs rá, bár nemtom a Legonál pl van -e. A másik, hogy egy akkora gyerek, aki a szájába veszegeti ezeket, még nem is tudja összeépíteni, tehát ergó nem is való neki.

bkkzol 2018.01.12. 13:55:14

@webjúzer: igen, sok időbe, pénzbe telik a tervezés és fejlesztés, de akkor is pofátlanság, hogy a 3 dolláros játékot 100 dollárért árulják 10 éven keresztül.
Ugyan ez a gyógyszerek világa 1 millió € a fejlesztése, de 10 évig árulják 30 €-ért az 1 € gyógyszert amikor kerestek már rajta 800 milliót még mindig sírnak.

Jissi 2018.01.12. 14:05:26

@Én tudom jól: Amig nem 40% Operating Marginnal dolgoznak csak 20%-kal, nem mennek csődbe.

Nem tudom milyen a tobbi masolat, a Lepin 1:1 Lego, nemcsak a darabok, de a szerelési utmutato is. A harmadarert egyebkent DHL hozza hazhoz, 100% Aliexpress moneybuck guarantee mellett.

Autot nem vennek Audi helyett Aubit. De ahhoz, hogy a szabadidomben a polcomra mit rakok... nem a masszivan tularazott valamit. Es ennek semmi koze a nyugati berekhez, masszivan keresek itthon, boven megengedhetnem magamnak akar hetente is hogy megvegyem. Egyszeruen nem er annyit.

Videojatekok is hasonlo: Xbox One, online digital letoltheto, 21eFt. Leertekelve 12eFt. Ugyanez hasznaltan lemezen 8eFt, amit utana 5eFt-ert eladok. Az en hasznalt vasarlasombol egy fillert sem lat az MS, ez az o Lepinjuk. Adnak epeszu arert, vennem toluk (Mint ahogy szamtalanszor veszem is), de a pofatlansagnak is van hatara.

smartdrive 2018.01.12. 14:12:24

egyrészt a túlárazás, másrészt ne lehessen már 60 évig megélni egy ilyen egyszerű találmányból - maga a technológia legyen freeware, az építészeti ötletek, amin ugye évről-évre dolgoznak, azt ne másolják. ha más ugyanezzel a technológiával másmilyen modelleket tervez, akkor hadd adja olcsóbban

nniicckk 2018.01.12. 14:48:22

Azt nem ertem, hogy lehetnek ezek legalisak ?
A lego ceg nem probalja minden letezo modon gatolni ezeket a klonokat ?

hdnctrl 2018.01.12. 15:01:53

@bkkzol és @smartdrive ti nem így csinálnátok, ugye? Fojj, a mocskos KatiPaliPisták, lenyúzzák a szegény ember bűrít! Marx elvtárs meg röhög a sírjában.

@Jissi: ha valami kell, megveszed, nem is gondolkodsz kerülő utakon. Ezt jelenti, ha valaki masszívan keres.

victor vacendak 2018.01.12. 15:27:59

@nniicckk: a legdurvább, hogy sok kínai klónnak a logója is azokból a színekből van öszeállítva, mint a Legóé. Pont, mint a kínai autóipar lopásainál...

ben2 2018.01.12. 15:35:32

Magyarázza már el valaki egyszer, hogy mi az, hogy túlárazott?
Ha egy terméket magas áron is el lehet adni, akkor annak annyi az ára. Ha pedig nem bírod kifizetni, akkor nem túlárazott, hanem vagy neked nincs elég pénzed, vagy a termék számodra nem ér annyit.

A Lepin pedig nem azért olcsó, mert jó fejek a gyártók, hanem mert tovajok, így mivel nincsenek k+f költségeik, árban alávághatnak a Legonak.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.01.12. 16:13:30

@smartdrive: ez pontosan így van. Maga a technológia, ez elemek már nem jogvédettek, csak a készletek, az ötletek. Van számos kínai gyártó, aki saját készletekkel operál, lego elemekből. Velük nem is tudnak mit tenni. A lego készlet koppintásokkal kapcsolatban viszont vannak részsikerek, főleg a star wars, gyűrűk ura és hasonló brandelt készletek esetében.

Egyébként a lepi kiemelkedő ebből a szempontból, most már ők is számozott zacskókban árulják a dolgaikat, pl az új Millenium Falcon. A super star destroyer bár elemszámban ettől bőven elmarad mégis mérhetetlenül több időt vett el építésben. Elem még sosem hiányzott, sőt mindig marad egy-két marékra való apróság a végén.

zuhanorepulesss 2018.01.12. 17:44:20

Az ember rárepül a hihetetlen ajánlatokra, ami ugyanolyannak tűnik, mint az eredeti, csak olcsó. Aztán mikor kézbe fogja, mindig győzködi magát, hogy milyen jó üzlet volt. S tudat alatt azért érzi, mégsem. Vagy nem tudja használni az adott célra, megy a fiók mélyére.
Ha valaki felnő, rájön, ha valami tizedannyiba kerül, mint az eredeti, legyan az tvbox, drón, építőjáték, nem kapja meg annyiért ugyanazt az élményt. Ha megteheti, vesz normálisat. Ha nem teheti meg, próbál jó lépet vágni hozzá s gazdaságilag megmagyarázni a döntését. Nem ítélem el egyik felet sem. Csak ne győzködjenek az igazukról.

Noti 100% 2018.01.12. 17:50:58

Persze, mindenki lopjon el minden találmányt, mit képzelnek, kitaláltak, fejlesztettek, most meg ára van??? Hihetetlen !

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2018.01.12. 17:51:30

@Treff Bubi: engem az ilyesmi pont nem érdekel. Én a legóból (lepinből) egyedi cuccokat akarok létrehozni, szerintem a lego (lepin) lényege ez, nem pedig az, hogy a Disney-Lucasfilm pénztárcája hízzon még ezen is.

@ComLo: ez is 2600 darabos, és elég logikusan vannak csomagolva az alkatrészek, nagyjából méret és típus szerint csoportosítva, nekem teljesen jó volt így. Ez egyébként is csak azoknak fontos, akik csak gyorsan össze akarják dobni a modellt, aztán kirakni a polcra és menőzni vele - én legózni akarok vele :)

@webjúzer: erre való a szabadalmi védettség, ami már lejárt. Vicces adalék, hogy a Lego is úgy lopta az ötletet valakitől, aki nem szabadalmaztatta...

szabadalom.blog.hu/2014/10/22/lego_az_evszazad_lenyulasa?token=dcfeb625f8e6e77da02866e70dccf879

@Én tudom jól: @Szakértő? az nem volt: én nem féltem a Legót, a gazdag nyugati szülők ígyis-úgyis meg fogják venni a gyerekeinek, amúgy ha havi 3-4000 eurót keresnék, és gyerekem lenne, én is megvenném.

@Skywatcher: Mivel a Lego hivatalosan forgalmazza az EU-ban a termékeit, neki bizonyára meg kell felelnie a szigorú uniós minőségbiztosítási előírásoknak, amik Ázsiában biztos, hogy lazák. Az tény, hogy gyerek kezébe nem adnék Lepint vagy más random aliexpress-es játékot, mondjuk egy ilyen bonyolult Technic szettet eleve minimum 15 éves kortól szülői felügyelet mellett ajánlanék.

@hellsing: többféle Lego klón van, hosszas fórumolvasás alapján a Lepin, Enlighten, Kazi sorrendben ez a három legjobb minőségű (épp ezért vettem Lepint) a többi kuka.

speedimi 2018.01.12. 18:10:29

Üdv, voltam a nyíregyházi Lego gyárban illetve műanygaiparban is dolgozok....Szóval egy olyan fröccsszerszám ,ami egy 3x3 cm-es duplo kockát gyárt kb 4-8 fészkes, egy ilyen szerszám kb 3 millió forint. Na mennyi fajta lego kocka, alkatrész is van? Egy fröccsgép (100 t záróerővel) kb 20 millió Ft, ebből itt kb most 1000 db van Nyíregyházán. illetve a háttér: mérnökök,tervezők, rendszerek....

AnChoR 2018.01.12. 18:11:27

sztori egy volt programozó kollegámtól: kitalálta, hogy augmented reality-t felhasználva készít egy appot a LEGO cégnek, hogy a gyerkőc ha ránéz a boltban a dobozra, láthassa 3D-ben hogy néz ki összerakva a szett. a LEGO cégnek megmutatva ők jelezték hogy köszönik szépen, nem érdekli őket. erre kis időre rá, megcsinálták maguknak. (hasonló lehet mint a nike cég cipő design lopása a magyar feltalálótól) nem ellenőriztem le a történetet, de ha igaz, akkor a LEGO ne szóljon egy szót sem ha másolják :)

(egyébként én is hoztam ázsiából olcsó kínai "legót", és mind minőségben, mind kompatibilitásban tökéletes! )

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2018.01.12. 18:26:41

@zuhanorepulesss: én ezt nagyon jól tudom. Régóta használok kínai termékeket, rendeltem már drónt, telefont, sportkamerát, TV boxot, meg millió mást. A kínai termékek sokfélék, sportkamerából például lehet rendelni 20 dolláros hitvány szart, 40 dollárért alapszintű belépőmodellt ami tökéletes arra, hogy nyaranta a gyerekről csinálj 1-2 vízalatti felvételt, 80 dollárért van komolyabb használatra is alkalmas típus, és 120 dollár a full extrás változat, ami megközelíti, esetenként meg is haladja a 200+ dolláros márkás termék (GoPro) minőségét.

Ez a saját videó például a 40 dolláros alap SJCAM-mel készült: www.youtube.com/watch?v=RfM3IDEn6EQ

Mindenki eldöntheti, hogy mennyire komolyan érdekli a cucc, és ahhoz mérten tud választani. Nekem például a LEGO nem játszik központi szerepet az életemben, nem vagyok hardcore fan, csak szeretek bütykölni, amikor az időm engedi. Másra, ami fontosabb, én is költök, például videóvágás, Cinema 4D és After Effects miatt nekem egy használható laptop 300 ezer forintnál kezdődik, és még ez is csak kompromisszumokkal alkalmas igazán komoly munkára (például akarok venni egy 21:9 1440p monitort hozzá, ami még annyi, mint amennyi a gép volt) mert kifolyik a szemem a 15,6'' képernyőn - de ilyen kevésbé fontos hobbira százezreket költeni nekem kicsit olyan, mint ha A8-as Audit vennék arra, hogy hetente egyszer elmenjek vele a Tescóba. Ha legóbuzi lennék, akkor nyilván olcsóbb laptopom lenne, és legóra költeném az árát.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2018.01.12. 18:35:57

@speedimi: az, hogy mennyibe kerül a gép, önmagában nem érdekes adat, sokkal inkább a ROI (return on investment) fontos: oké, hogy 20 millió a gép, de másodpercenként kijön belőle 5 kocka, amin darabonként 10 fillér a profit (csak mondtam egy számot) vagyis egy 12 órás műszakban termel 21 600 Forint profitot, ez egy évben 300 munkanappal számolva 6 480 000, tehát 3 év alatt szépen vissza is hozta az árát, onnantól tiszta nyereség, amit termel.

ati27 2018.01.12. 19:13:55

@Tomanovics Gergely: jaja. Ez ilyen eccerü. Max 3 szàmot kell összeszorozni és kiderül, mekkora habzsi dözsi. Csak aztat nem értem, hogy mé nem feccöltél még bele 10 millàt, akàr hitelre is. Hiszen a 3. év utàn fossa a lóvét. Oh wait! :) lehet most ez mégse olyan eccerü? ( De nem àm, és neki se àllok kifelyteni, hogy miért. Mert ehhez a fórum kerete nem alkalmas. Ugye nem azér tanulnak a mérnökök sem 4-5 évet, mert ez a gyàrtàs olyan eccerü. (söt a suliban még itt is(nem magyarorszàg) el vannak olyan dolgokkal maradva, ami a való életben létszükséglet:GD&T és "tàrsai". Épp ma beszéltem erröl mukatàrsamnal, a fia a helyi fösulira jàr, és még a tanàrai sincsenek képbe)

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2018.01.12. 19:27:05

@ati27: nyilvánvaló, hogy a know-how és a kereskedelmi lánc nélkül szart se ér a gép, de ezek a legónál már bejáratottan működnek, nekik már tényleg csak a gépparkot kell időnként fejleszteni. Ha nem lenne profitábilis a dolog, valószínűleg nem épült volna fel a nyíregyházi gyár se...

MaCS_70 2018.01.12. 19:38:58

@zuhanorepulesss: Meg ugye van az az eset is, amikor megveszed az olcsóbb "kínait", amivel tökéletesen elégedett vagy, mert az igényeidet tökéletesen kielégíti. Nem is beszélve arról a reális eshetőségről, amikor a jóval alacsonyabb ár egyben több funkciót is jelent, mert éppen nincs benne egy csomó marketingalapú korlátozás.

MaCS

MaCS_70 2018.01.12. 19:44:22

@nniicckk: Kapaszkodj meg: a LEGO tűzzel-vassal, időnként finoman szólva kérdéses eszközökkel (pl. végjegyoltalom) is küzd a piacát rontó, jogszerűtlennek vélt konkurencia ellen -- aminek éppen Magyarország volt az egyik utolsó bástyája.

Tehát lehet kalózkodásra panaszkodni, de az valójában legfeljebb etikai alapon megkérdőjelezhető másolás -- az etika meg nem éppen fontos tényező a mai viszonyok között.

MaCS

Jissi 2018.01.12. 19:47:21

@scuynat: Rosszul latod. Ha valami kell es megfelelo az ar-ertek arany, akkor veszed meg.

Jissi 2018.01.12. 19:57:59

@ben2: Magad irtad le a valaszt: szamodra a termek nem er annyit. A tularazottsag egyeni preferencia kerdese.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.12. 21:17:14

Hamisítványt venni igénytelenség. Drága a Lego? Járj kicsit utána. Sokszor lehet akár 40-50%-os akcióban Lego-t is kifogni, csak oda kell figyelni kicsit. Ha meg valaki a "gyűjteményébe" vesz a drága / exkluzív készletekből hamisítványt, az mégis mit gondol? Hogy akkor most meglett neki? Milyen gyűjtemény az?

Meridian74 2018.01.12. 21:21:50

@nniicckk: "A lego ceg nem probalja minden letezo modon gatolni ezeket a klonokat ?"

Nem vagyok biztos benne, de a szabadalmak 25 évig érvényesíthetőek. Utána bárki más is csinálhatja mindenféle jogdíj vagy retorzió nélkül. Na persze a technológiai trükköket, mint pl a szerszámkészítés, anyagválasztás és annak összetételének lemásolása már nem ennyire evidens. Szakmai titkok, üzleti titkokat ha jól őrzik, akkor nem tudják pontosan lemásolni, csak hasonlót létrehozni.

Meridian74 2018.01.12. 21:40:57

" Hány rosszabb anyagi helyzetben levő gyereknek marad örök álma egy-egy komolyabb készlet... Egy biztos, hogy normál áron soha eszembe nem jutna Legót venni, szóval köszönöm a Lepinnek, hogy lehetővé tette számomra bepótolni azt, ami a gyerekkoromból kimaradt"

Én teljesen egyetértek ezzel a mondattal, ugyanis én pont ebben a helyzetben voltam. Szüleim nem vettek nekem legót anno (80-as években), mert kurva drága volt. Persze lehet fanyalogni hogy nem a lego drága, hanem a mi fizetésünk alacsony, de ez nem igaz. A Lego igenis prémium árazott. Igaz, cserébe minőséget is adnak, de mégis, a kettő nem áll egyenes arányban. Ugyanez igaz pl az Apple-ra is. Nem azért veti fel őket a rengeteg pénz mert annyira sikeres a termék, hanem azért, mert sikeres a termék még a túlárazottsága ellenére is, és a kettő együtt eredményezi a vastag profitot. Nekem emiatt sosem lesz iPhone-om, még úgy sem hogy megengedhetném magamnak. Ugyanis vannak helyette olyan más termékek amelyeknek az ár/minőség mutatója sokkal jobb.

2018.01.12. 21:46:21

@Skywatcher: nem láttál te még legózó gyereket :D

speedimi 2018.01.12. 22:33:00

@Tomanovics Gergely: egy lövés kb 20 másodperc,na ezt oszd le 4 vagy 8-al.Ezeket a szerszámokat pl karban is kell tartani,ami egy olyan szerszámüzemet igényel,hogy kb 1 milliárdot ér, de lehet többet. A gyárban pl van 3 gázturbina ha áramkimaradás lenne,ezek se 2 fillér.A hűtéshez szükséges vízkezelő berendezésből Európában kb 5 db van ebből 3 Nyíregyen,de még sorolhatnám. Autóiparban nyomom,szóval ezeken kívül millió dolog van,amit működtetni kell, hogy egy ilyen gyár fennmaradjon,profitot termeljen és folyamatosan fejlesszen. A laikusnak fogalma sincs mi folyik a háttérben, hogy csökkentsék a költségeket a lean eszközökkel és ki tudja termelni a cég mondjuk csak az éves minimálbér emelést.Ezt úgy lehet csak elérni,ha folyamatosan fejleszt pl automata magasraktár...
Pl a Lego most olyan alapanyagot fejleszt (szintén abból a pénzből ami a vásárlóktól folyik be) amivel a kőolaj készletek kiapadása után is tud műanygakockát gyártani, ezek sem 100 ezrekbe kerül. A kinaiak is vajon keresik????

breky81 2018.01.12. 22:38:57

Tisztelt Tomanovics ur!
Már a cikk olvasása közben felhúztam magam de a kommentjeiben leírt butaságokat nem tudom szó nélkül hagyni. Az első megjegyzésem hogy tudtommal hamisítványokat az Európai Unió területére hozni törvénybe ütközik, remélem hogy a megfelelő emberek erre reagálnak.
A második megjegyzésem hogy a keletmagyar fizetések meglehetősen alacsony arányt képviselnek a lego költségei között, ezt érvként az árazásra hozni finom szólva is butaság. Nyilvános adatokból is kiszalámolható mennyi kockánként ez a költségtényező, javaslom tegye meg
A harmadik megjegyzésem az egyik kommentjében leírt kockánként tíz fillér haszonhoz kapcsolódik. Ha ez a mocskos kapitalista Lego kockánként tíz fillért keres az invesztícióján amit Ön pofátlanul magas számnak tart és nagyon rövid megtérülésnek akkor egy 1000 darabos szetten még akár 100 forint is lesz a haszna.... Ön szenvedne az egésszel ennyiért?

Égbekiáltó disznóságnak tartom egy másoló cég reklámozását ilyen cikkekkel! Gondoljon bele, aki az ötletet hozza csődbe megy az ilyen mocskok miatt akkor miről csinálnak majd másolatot??

Vlad Tepes a jófiú 2018.01.12. 22:49:17

@bkkzol: 1 millió euró fejlesztés gyógyszerre? Keress egy másik hasonlatot, mert ezzel csak kiröhögteted magad. Egy szimpla vérnyomásgyógyszernek csupán a klinikai vizsgálata 12-15 millió euró. És az csupán egy sokéves folyamat vége, amikor kiderül, hogy a gyógyszert kapó csoport, vagy a placebót szedők kung-fuja erősebb.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2018.01.12. 23:33:21

@breky81: "hamisítványokat az Európai Unió területére hozni törvénybe ütközik"

Csináltam én ilyet? Magánszemélyként rendeltem saját részre egy legálisan működő webshopból termékeket. Ez talán illegális? Nem tervezem forgalomba hozni őket és árulni az EU-ban, hol a törvénysértés? Komolyan érdekelne.

"a keletmagyar fizetések meglehetősen alacsony arányt képviselnek a lego költségei között, ezt érvként az árazásra hozni finom szólva is butaság. "

Ez pont, hogy nem érv volt, hanem ellenérv: a keletmagyar munkaerő olcsó, tehát a nyíregyházán előállított legókockák árában kisebb részt tesz ki a bérköltség.

"Nyilvános adatokból is kiszalámolható mennyi kockánként ez a költségtényező, javaslom tegye meg"

Miért nem lehet linkelni, ha elérhető ez az adat? Engem nem érdekel annyira, hogy kutatásokat végezzek a témában, ha te meg akarsz győzni tényekkel, akkor szállítsd őket, hogy csak rá kelljen kattintanom.

"Égbekiáltó disznóságnak tartom egy másoló cég reklámozását ilyen cikkekkel!"

Miért lenne ez reklám? Egy fillért nem kaptam a Lepintől ezért, csak megírtam a saját véleményemet a saját, személyes blogomon, mert épp ehhez volt kedvem. Ha szétnézel ezen a blogon, a saját véleményemmel van tele, ez csak egy a sok közül.

Muzsikok közt 2018.01.13. 00:15:02

@okostojas007: A kutya se kérte a LEGOt hogy star warsos meg Gyurukurás szetteket találjon ki. Pont emiatt lett egy rakás fos a LEGO a 30 évvel ezelőttihez képest. Ennek a játéknak az a lényege h a fantáziáidat rakod ki belőle, akár felnőttként is, a lehető legnagyobb szabadsággal.

A mai LEGOnál meg választhatsz kis meg közepes meg nagy csomagolású olyan licensztermékeket, amiből EGY golgot lehet kirakni. A LEGO rohadtul nem arról kéne h szóljon h útmutató alapján egyetlen dolgot lehessen belőle összehozni, mert abban a ligában a LEGOnál sokal jobb játékok vannak a piacon.

Úgyhogy marad az építőkocka, lehetőleg fából, házilag v kézmüvesektől.

bkkzol 2018.01.13. 00:17:18

@Vlad Tepes a jófiú: Csak az arányokat próbáltam érzékeltetni , te nagy okos! Felfogható? Vagy a 123.459.579 Eurót szorozzam be neked 800-al???
Nagyjából érted a mondanivalót?

bkkzol 2018.01.13. 00:28:49

@breky81: Nem hamisít itt senki semmit. Az építőkozka az építőkocka. Különben is eddig oly sokat hallotunk a demokráciákban működő "piac önszabályozása" címszót. Ha megéri a kínai cégnak olcsón árulni akkor tegye, sőt a boltokban is árulnia kellene, hogy a vásárló eldönthesse melyiket veszi.
Ha valaki ragaszkodik a márkanévhez vagy/és nem találja elég jónak a kínai játékot akkor vesz Legót. Itt nincs eredeti és hamis.
Különben meg nem 10 fillér a haszon darabonként. Annyi lehet az előállítása.

Muzsikok közt 2018.01.13. 00:43:54

Különben ezeknek a gagyi gyártóknak sokszor ugyanaz a tulaja mint a LEGOnak, sőt sokszor ugyanazon a soron készül a hamis mint az igazi.

A lényeg: mivel kínában vietnamban brazíliában mexikóban a LEGO márkanév nem ér semmit, mert nem ismeri senki, és eszükbe sincs megvenni azon az áron amennyiért az usa meg nyugat európa meg mi megvesszük, eladják a szarfészek országokban ugyanazt harmadáron és mivel ma ez azonnal kiderülne ezért új brandet találnak ki hozzá azokon a piacokon ahol a LEGO neve nem tradicionális játékot takar.

A nyugatiak, a fő piac meg nem fog hamisítványokat venni a név miatt, mert eszükbe sem jut ezen agyalni, mert a LEGO nem drága nyugati mércével. Ahogy az Audit is megveszi a nyugati Skoda helyett nem gondolkodik mert apjának is az vót akkor neki is jaó lesz, nem téma.

A gyártás 1%-ba sem kerül, kutatás-fejlesztés nagyon olcsó, ne vicceljünk már egyszerü a LEGO tervezés mint a faék. Mint a coca colánál v az Applenél a marketing költség óriási, és hosszú ideig, generációkon keresztül sulykolták, milyen jó. Különben, az is.

Amúgy tönkre fognak menni mert lassan 3d nyomtatással olcsóbban kihozol egy szettet és akkor lehetnek egyedi szettjeid, amiket te magad tervezel vmi app. segítségével.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2018.01.13. 00:52:03

A lepinnek és társainak a működése számomra elfogadhatóbb lenne, ha nem egy az egyben a Lego készleteit másolnák. Mennyiféle épületet, járműt és egyebet lehet összerakni Lego kockákból? Még akár jobbakat is, mint az eredeti készletek. Ha a Lepin Lego-kompatibilis kockákat gyártana, amiből mást lehetne építeni, szinte mindenki elégedett lehetne. Darus autóból sem csak egyfajta van nem?

.Gordon Gekko. 2018.01.13. 00:56:48

Nekem a LEGÓzás arról szól hogy kirakom egy nagy vödör apró kockából amit akarok.

Ebben mi a pláne hogy egy 3000 darabos szettből, kottából, egyszer kirakok valamit, aztán kb. utána dísznek van. S ezek a szettek úgy vannak kitalálva hogy rengeteg benne az egyedi alkatrész, amit másba nem tudsz használni. Vagy ha nagyon jó arcok akarnak lenni akkor 2 dolgot rakhatsz ki. LOL

Azt sem vágom, minek másolná bárki a legót, amikor csak a kockák illeszkedési megoldásán kéne egy kicsit módosítani - ami nem nagy truváj hisz az eredeti se egy ürtechnika - és akkor nem ugathatna senki.

Ezért egyetértek az előttem szólóval, ezek a 'hamisítványok', más piacokra, de ugyanazzal a szerszámmal vannak kifröccsöntve mint az eredeti LEGO. Köhömm.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.13. 01:27:41

@nniicckk: Kínában a kocsikat is pofátlanul koppintják.A Bömbikét, Mergát, akármit.És a nyugati gyárak nem tudnak mit csinálni, max azt érik el, hogy Kínán kívül a koppintott kocsikat nem forgalmazhatják.
Illetve azért sem nagyon hőzönghetnek,mert minden nyugati autógyárnak vannak kínai partnerei.Mert hogy akkor ott tőnék tökön magukat.A Lego-val nem tudom mennyire hasonló a helyzet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.13. 01:33:36

@speedimi: Arról nem is beszélve, hogy egy 30 éves lego kocka pont ugyanakkora, mint az ugyanolyan 30 napos és tökéletesen illeszkednek is...De ettől persze még a Lepin is lehet jó a maga módján, csak gyerek ne csalódjon benne...

ComLo 2018.01.13. 02:16:41

@Tomanovics Gergely: "... én LEGO-zni akarok vele" ??? . Egyrészt ezzel max LEPIN-ezhetsz. Másrészt, én végig LEGO-ztam, a gyerekkoromat ... de 35 évesen se nem akarok berregve rohangászni körbe a szobában egy 5 kilós 1,5 méteres Super Star Destroyer-el, se nem próbálok fantázia rendörkapitányságot építeni hogy rabló pandúrt játszak vele. Pláne, mert azért a LEPIN-nél én találkoztam kompatibilitási problémákkal. Nem tudom mire a lenézés, de igen egy 3000+ darabos Lego készletnek az az értelme, hogy összerakod, és kirakod a polcra. Ahogy a repülőmodellekkel is csak 3-4 évesen játszik háborúsdit az ember, utána megtanulja hogy azok szépen összerakva a polcon a helyük.

ComLo 2018.01.13. 02:24:01

@Muzsikok közt: A LEPIN egy iszonyat pofátlan LEGO nyúlás, és ha egymás mellé teszed őket, jól látszik a különbség. Eleve LEGO gyár asszem 3 van a világon, és tudtommal nincs köztük kína. De maga az is sokat elmond, hogy a LEGO-nál minden kis darabba, bele van fröccsöntve hogy LEGO, míg a LEPIN-nél ez hiányzik. Maga az összerakási útmutató is rosszab minőségű (komoly gondok vannak a szürkék és feketék megkülönböztetésével pl).
Erre jön az, hogy a LEPIN készletei, 1:1-ben LEGO készletek nyúlásai, azaz pontosan azonos darabokból, azonos módon összeépíthető dolgok.
Egyébként Ázsiában is jelen van a LEGO, és prémium termékként fontos szereplő.

Meridian74 2018.01.13. 02:38:22

@speedimi: ".Ezeket a szerszámokat pl karban is kell tartani,ami egy olyan szerszámüzemet igényel,hogy kb 1 milliárdot ér, de lehet többet. A gyárban pl van 3 gázturbina ha áramkimaradás lenne,ezek se 2 fillér.A hűtéshez szükséges vízkezelő berendezésből Európában kb 5 db van ebből 3 Nyíregyen,de még sorolhatnám. Autóiparban nyomom,szóval ezeken kívül millió dolog van,amit működtetni kell, hogy egy ilyen gyár fennmaradjon,profitot termeljen és folyamatosan fejlesszen."

Ez ugye a kínai koppintó (másoló) cégre is pont ugyanígy igaz, tehát akkor az egyenlet mindkét oldala egyszerűsíthető ezzel. Így már csak a maradékot kell nézni, és az bizony nem indokolja a többszörös árat. A magasabb árat igen, mert jobb a minősége valamivel, de nem annyival, hogy 2-3-4x ár legyen ebből.

Meridian74 2018.01.13. 02:41:38

@Vlad Tepes a jófiú: "1 millió euró fejlesztés gyógyszerre? Keress egy másik hasonlatot, mert ezzel csak kiröhögteted magad. Egy szimpla vérnyomásgyógyszernek csupán a klinikai vizsgálata 12-15 millió euró. És az csupán egy sokéves folyamat vége, amikor kiderül, hogy a gyógyszert kapó csoport, vagy a placebót szedők kung-fuja erősebb. "

Anyám gyógyszerkutató cégnél dolgozott itt Magyarországon. Astra-Zeneca. Nem kicsi és nem névtelen cég. OLYAN RONGYRÁZÁS és LUXUSKIADÁSOK voltak (vannak) hogy pislogni sem tudnál ha láttad volna. Na, ez mind-mind nagyon megdrágítja a gyógyszerkutatást. Amúgy jórészt indokolatlanul.

Meridian74 2018.01.13. 02:50:48

@Muzsikok közt: "Amúgy tönkre fognak menni mert lassan 3d nyomtatással olcsóbban kihozol egy szettet és akkor lehetnek egyedi szettjeid, amiket te magad tervezel vmi app. segítségével. "

Én is gondoltam már a 3D nyomtatásra, de nem finom és sima a felülete ami létrejön. Mert az hogy selymesen puhának tűnik az anyag az nem szempont annak aki felnőtt és építeni akar valamit... de sajnos az érdes rücskös felület az még nagyon zavaró... persze csak szvsz.

tlantos 2018.01.13. 06:42:15

@nemorino: "Odaadnád egy 2-3 éves gyereknek, aki még a szájába veszi?)"
Szerintem 30+ evvel kesobb is megy a szajbaveves oszerakas kozben :)

speedimi 2018.01.13. 07:01:44

@Meridian74: Itt látszik hog yfogalmad sincs pl miaz hogy egy cégnél van 3 gázturbina és ez hajtja az aggregátort ha elmeny az áram. Ilyenkor a cég kb 75%-a tus menni. Ilyen még egy nincs nagyon Európában.Voltát te már kínai gyárban?..mert én igen....:)

tahógráf 2018.01.13. 07:16:21

Anyám, mennyi szakértő van itt! De hát ez a szép az internetben, mindenki leírhat bármit, szabadon.
A LEGO-t ekézőket megkérném, hogy egy picit dőljenek hátra, csukják be a szemüket, és képzeljék el a következő szituációt:
Alapítanak egy céget, ami játékokat gyárt. Az ötlet önmagában egyedi és a piacon egyedülállóan innovatív, a kivitelezést pedig olyan színvonalra fejlesztik, hogy a termék prémium kategóriás. Mi kell ehhez? A gyártáson kívül - értsd a gépek, munkások, karbantartók és az azokkal járulékos fehérgalléros állományon kívül - kell még kb 100+ beszállító (mert a terméken kívül van még annak pl csomagolása is), van kutatás-fejlesztés, mérnökség, tervezés, minőség biztosítás, marketing, sales, globál szinten, nyugateurópai fizetésért, amiknek a költségét bele kell kalkulálni a termékbe. Továbbá bele kell kalkulálni a szigorú európai szabályzókat (mindenféle előírások), a globális logisztikát, a store-ok fenntartását - a Lepinnel ellentétben a LEGO-t le tudom venni egy bolti polcról is, stb, stb. Most tegyük a szívünkre a kezünket és mondjuk ki hangosan, hogy ezen költségek mellett olyan áron akarom adni a termékemet, amivel nullára, azaz haszon nélkül jövök ki a végén. Ugye mennyire rosszul hangzik? Tehát valamennyi hasznot nekem, mint gyártónak is kell realizálnom, és mivel a termékemet a nyugati piacra szánom, így azt az is fogja beárazni. Így van ez a mobiltelefonokkal, konzolokkal, és bármilyen termékkel, amit kutatni-fejleszteni-csomagolni-szállítani-polcon tartani kell.
Erre jönnek olyan cégek, akiknek hazájában semmit nem jelent a copycat kifejezés, és egy az egyben lemásolják a termékünket. Az eredeti ötlettel, de az eredeti innováció, minőség, kut-fejl-mark-log nélkül. Meg kb rabszolgamunka árszinvonal mellett (sokszor borzalmas körülmények között, környezetszennyező módon) gyártanak, csomagolás nélkül árulnak a weben. Persze, hogy olcsóbb! A minőségét most hagyjuk, lehet akár ugyan olyan jó is (majd meglátjuk 30 év múlva), de a törvények szerint sem legális, és ha tönkre teszik ezzel a cégünket, akkor annak nem nagyon fogunk örülni, ugye. És akkor meg nem beszéltünk arról, hogy az anyacég hosszútávú elképzelései miatt már most annyi szélerőművet épített, ami a gyárai energiaszükségletét képes lenne fedezni, saját alapítványain keresztül folyamatosan jótékonykodik, költ a környezetére. Most tegye fel a kezét, aki máskép csinálná, mint a LEGO, sőt! Még örülne is a kínai másolóknak! Naugye.

Nzoltan 2018.01.13. 07:23:55

Egyszer kaptunk Duplo klónt. Napok alatt törtek az alkatrészek. Soha többet......

Nem drága a lego, ha leárazáson veszi az ember. Idén szinte mindegyiket féláron vettem valamilyen akció keretében.

tahógráf 2018.01.13. 07:56:52

@Nzoltan: igen, és akkor a minőség vonatkozásában olyan dologról nem is beszéltem, hogy egy olyan termékről van szó, ami gyerekeknek készül. Gondolom a kínai gyárakban is élelmiszeripari szintű előírások vannak, és folyamatosan tesztelik minőségre a termékeket.

ati27 2018.01.13. 08:09:19

@Meridian74:
A 80-as években nekünk se tellett legora. Viszont az unokatesoméknak egy kis gyerekkàdnyi legójuk volt. Óó alig vàrtuk mindig, hogy menjünk hozzàjuk! Ezen felbuzdulva anyàmék vettek egy kínai kopi készletet (igen màr akkor is volt, és leco néven futott) Hàt olyan is volt. Azért basszus a lepin csak 20-40%-al olcsóbb? Úgy hogy tutira nem fizet semmi licensz vagy jogdíjat? Na ez aztàn a pofàtlansàg! Nem is értem miért nem ezen vagytok felhàborodva!

Meridian74 2018.01.13. 08:21:34

@speedimi: Ne haragudj, de ennek mi köze a költségekhez? A 3 gázturbina azért van, hogy a cégnek NE legyen termelés kiesése probléma esetén. A kínaiaknál ha nincs gázturbina, akkor ott termeléskiesés van... az is drága dolog tud lenni. A LEGOnál ezt a drágulást védik ki a gázturbinákkal, hogy ne legyen termeléskiesés, mert az lenne nekik a drágább, szemben a 3 turbina fenntartásával.

odamondó 2018.01.13. 09:42:06

@scuynat: ha valami kell, megveszed, nem is gondolkodsz kerülő utakon. Ezt jelenti, ha valaki masszívan hülye.

TGT 2018.01.13. 10:50:39

"filléres fröccsöntött műanyagkockákat olyan szinten túlárazni"

Ez az én fülemet is eléggé megütötte: egy filléres (ABS típusú, amiből van a LEGO) műanyag darabot kb. 5-20 millió forintba kerülő fém pofával sajtolják. Az öntőforma ára a fröccsöntési minőségtől függ, durván azzal az összefüggéssel, hogy egy kicsit rosszabb minőség formája fele annyi.

Én is tervezek lego készleteket, amiket eredeti legó alkatrészekből szállítanak (ez teljesen legális a és komplett szubkultúra épül erre). Pl. ez: www.mochub.com/moc/lego-smart-ninja-rider Nekem is jobb lenne, ha a LEGO kockák olcsóbbak lennének, de azért nem jut eszébe a másolat. Mert azok a készletek, amik nem a LEGO csoport termékeinek a másolatai, azok egy részét hobbi LEGO tervezőktől másolják. Akik ezután sok hónap munkáért, semmit nem kapnak.

Az én tudomásom szerint a LEGO készletenként olyan 13% körüli haszonnal dolgozik. E mellett nagyon vigyáz rá, hogy a gyártási költségek ne szálljanak el, mert emiatt már került csőd szélére 2000-es években. Azt még fontos tudni, hogy az ár jelentős része a kereskedők részesedése és reklámok. Tudom, hogy a pénz az érzékeny téma mindenkinek, de szerintem fontos abba belegondolni, hogy ha valamit megveszünk, akkor annak a gyártónak adjunk a pénzünket, aki ebből folytatni fogja a tevékenységét. A régi modelleknek pedig azért van magas ára, mert aki a legótól megvette, az drágán adja...

Jegkoko 2018.01.13. 11:04:51

Tavaly vettem egy lepin 911 porsche klónt, és azt kell, hogy mondjam tényleg minimális különbség van az eredetihez képest.Pedig nem egy igazi szettem van és azokhoz képest se tűnik gagyinak.

Spacecake 2018.01.13. 11:14:49

@Meridian74: nem 20-40szazalekkal olcsóbb,hanem a LEGO 10-20-40 százaléka.
Példa:
Lego 10221-449.990FT
Ue.Lepin: ca.42000FT

Csak szólok;)

DirtyHarry 2018.01.13. 11:31:44

@Muzsikok közt: akkor vegyél olyan készletet amiben csak kockák vannak, és azt épitesz belőle amit akarsz

ComLo 2018.01.13. 11:41:22

@Spacecake: Itt van a dolog elásva, mert a Super Star Destroyer-t a LEGO közel 20 éve adta ki, már erősen azzal a tudattal, hogy limitált darabszám lesz belőle, így a gyüjtők körében nagyon fel fog menni az ára. Számomra itt, és csak itt van létjogosultsága a Lepin-nek, mert ha a 10221-re (Super Star Destroyer), vagy az eredeti Millenium falcon Lego-ra (10179) vágyik valaki, vagy kifizeti az eredeti ár sokszorosát, vagy esetleg vesz egy hamisitványt. Mert király az Millenium falcon, de flémilliót csak azért nem fogok kifizetni, mert a LEGO gyárthatna még belőle, de inkább élvezi hogy felveri az árat.

PL a most nyári Saturn V kapcsán, a Lepin nem volt sokkal olcsóbb mint az eredeti LEGO szett. Persze mivel már kiadáskor elmondták hogy limitált, várhatóan ez a különbség is nagyon sokszorosára fog nőni.

TGT 2018.01.13. 11:44:17

@Spacecake: Arra azért kíváncsi vagyok, hogy hol árulják majd félmillióért... USA-ból/németből olyan 180-200 ezerért lehet rendelni eredetit. Ez nekem nagyon úgy tűnik, valamelyik honfitársunk kaszál negyedmilliót. (A hivatalos bolti ára egyébként az 400 dollár volt, mivel exkluzív gyújtói példánynak volt beárazva. Ehhez viszonyítva, hogy a Lepin ára tűnik pofátlan lehúzásnak)

Spacecake 2018.01.13. 11:47:36

@TGT: akkor legyen 200 a LEGO ,és 40 a Lepin.na az hány százaléka is?;)

incognito ergo sum 2018.01.13. 11:51:29

Nem tudom, mennyire etikus amit a LEGO csinál, de valamire azért elmegy az a rengeteg pénz, mert nem olyan kiabálóan nyereségesek mint mondjuk az apple.

A kínai cuccok nyomott ára mögött olyanok vannak hogy
- lopnak, ezért nincs fejlesztési költség
- nincs minőségbiztosítás, néha szart kapsz
- nincs környezetvédelem, dől a füst és a szenny a gyárakból
- a munkaerő költségeinek majd felét megspórolják azzal, hogy lényegében nincs tb, nyugdíjbiztosítás, munkavédelem és társai
- heti 60 óra munka még teljesen normális

szóval a kínai dömping a társadalmi tőkét égeti el.

incognito ergo sum 2018.01.13. 11:53:44

@Spacecake:

azért szerintem nem korrekt a magyar áfás kisker árat összevetni a kínai import vámot és áfát nem tartalmazó árával.

bő tíz éve amikor nálunk boltban 80 rugó körül volt a mindstorms NXT készlet, akkor én amerikából 45 ezerért tudtam venni, légipostai költségekkel együtt.

Spacecake 2018.01.13. 11:56:50

@incognito ergo sum: ld. TGTnek irt korábbi válaszom.igy korrekt az összevetés?;)

2018.01.13. 12:46:13

@Muzsikok közt: senki se mondta, hogy előnyére vált, de volt egy NAGYON erős hanyatlása egy időben, a számítógépekkel felfutása idején. Senki se legozott, mindenki kockult. Emiatt kellett a lego-nak lépnie. Így vészelték át.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2018.01.13. 12:48:57

@incognito ergo sum: és mi a helyzet a kínában gyártott Apple termékekkel? Magának a terméknek nyilván szigorúbb uniós és USA minőségi követelményeknek kell megfelelnie, de ugyanabban a füstös gyárban ugyanaz az alulfizetett munkás rakja össze, aki egy másik műszakban mondjuk Huawei-t gyárt (még talán az alkatrészek között is van átfedés) csak az Apple nagyobb profittal árulja a telefont, mint a Huawei.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2018.01.13. 13:13:28

@ComLo: nyilván én sem erre gondoltam, nekem a legózás (de nevezhetjük lepinezésnek is) így 36 felé közeledve azt jelenti, hogy kitalálok és összerakok egyedi dolgokat, csinálok róla videót a YouTube-csatornámra, aztán szétszedem és építek belőle mást. A 3 szett egyikéből például össze se raktam a gyári leírás alapján megépíthető AT-ST lépegetőt (mivel az nem Technic, így felnőtt fejjel nem is igazán érdekes, viszont sokféle kocka van benne) hanem szétválogattam az alkatrészeit, és fajtánként csoportosítva kis rekeszekbe téve elraktam. Ezt a darut is szét fogom bontani, csak kíváncsiságból raktam össze, hogy nagyjából képet kapjak, hogy illeszkednek egymáshoz a dolgok, hogy működnek a fogaskerék-áttételek, stb (mivel gyerekkoromban soha nem volt Technic legóm, elképzelni se tudtam eddig, hogy működik)

@.Gordon Gekko.: az azért nem teljesen igaz, hogy egy csomagból csak egyféle dolgot lehet kirakni. Az én darumból is 7 féle dolgot lehet úgy, hogy egyetlen kockát sem szerzel hozzá más készletből, nyilván minél több készleted van, annál inkább nőnek a lehetőségeid. Egy Facebook-kommentelő mutatta a Rebrickable oldalt, ahol regisztráció után megadhatod, milyen készleteid vannak, és az alkatrészlistájuk alapján megmutatja neked, hogy milyen mások által feltöltött egyedi modellekhez van meg az összes alkatrész.

rebrickable.com/sets/42009-1/mobile-crane-mk-ii/#alt_builds

incognito ergo sum 2018.01.13. 13:41:04

@Tomanovics Gergely:

Az apple kínai gyárában nyilván érvényesülnek az apple minőségbiztosítási elvárásai -- Az apple az összes többi miatt gyártatja a cuccait kínában.

És a minőséget sem mindig lehet megoldani nyomásgyakorlással -- nemrég olvastam, hogy a Black Diamond visszavitte a gyártását kínából az USA-ba, a minőségbizosítási problémák miatt. Kétségtelenül mások az elvárások is, ami egy mobiltelefonnál maximum egy (vagy ezer) garanciális javítás, egyetlen Black Diamond zuhanás anyaghiba miatti törése olyan presztízsveszteség lenne, hogy lehúzhatják a rolót.

incognito ergo sum 2018.01.13. 13:43:24

@Spacecake:

igen -- és akkor lásd az én hozzászólásomat a tied fölött, hogy miből jönnek még össze a kínai nyomott árak.

nem a munkabérből.

TGT 2018.01.13. 18:19:25

@Spacecake: Igen, is meg nem is :)
- Ha azt nézzük, hogy most össze akarsz rakni egy bontatlan készletet és az egyikért fizetsz A-t a másikért B-t, akkor igen.
- Ha azt nézzük, hogy a legó véghasználói ára 400 USD volt. Akkor csak 100 ezret hasonlítunk 62 ezerhez. Meg lehet súlyozni játékélménnyel :)
- Ha meg majd 50 év múlva azt nézzük, hogy a LEGO csődbe ment és a kezdetekben gyártott kínai másolat ereklyének fog számítani, akkor biztos nem lehet majd megkapni egy milla a alatt azt sem :D

CyberMacs 2018.03.19. 15:40:34

Helló!
Pár érdekességet, infót én is szeretnék megosztani a Legoval, kínai utánzattal és a 3D nyomtatással kapcsolatban (így bő 2 hónap késéssel).

1) Lego túlárazása.
Tény, hogy a műanyag sokkal olcsóbb, mint amiért árulják. És az is tény, hogy a fejesek nem BKV-val járnak be dolgozni, hanem kicsit többet visznek haza. De ettől még nagyon magas az előállítási költség.
Feljebb többen is írták a fejlesztést, mint magas költség. Itt nem csak arra kell gondolni, hogy ki kell találni mondjuk egy tűzoltó központot. Ezt valaki összerakja, aztán leírja, melyik darabból mennyi kell.
Mióta a gyerekeimmel felnőtt fejjel is legózom, most látom, hogy mennyire átgondoltak a készletek. Hogy pl. oda kell egy látszólag értelmetlen darab, de később ez egy olyan strukturális elem lesz, ami az egészet összetartja. A legtöbb készlet nagyon-nagyon át van gondolva.
E mellett, amikor ráírják a dobozra, hogy 7-12, akkor azt tényleg egy átlagos 7 éves össze tudja rakni (ellentétben több kínaival, amikor még én is csak pislogok). Látszik, hogy mely elemek azok, amelyek egy 6 évesnek nehezek lennének, de egy 7 éves már meg tud küzdeni vele.
Továbbá ott az összerakási menet. Ezen is látszik, hogy vannak számolva a darabok sorrendje, hogy minden érthető legyen egy 7 évesnek, de ne rontsa el. Stb..stb... Ezek nagyon komoly szempontok, és nagyon át van gondolva.

E mellett (gondolom), a Legonál van valami policy is, hogy egy új csomagban mennyi legyen az egyedi (csak arra a csomagra jellemző, csak arra a sorozatra, csak arra az évre) darab, és mennyi legyen a megszokott elem.
Egy-egy elem lehetőleg multi funkciós. Egy lézerkard máskor lámpaoszlop, vagy tengely az autóban. A rabló feszítő vasa tényleg használható a lego elemek szétszedéséhez, stb.. Itt is komoly odafigyelés vehető észre.

A lego szokta hangoztatni a pontosságot is, ami tényleg észrevehető az utánzatoknál (inkább a pontosság hiánya). A lego szerint az átlagos fröccsöntés 0,1 mm pontos, míg az övéké 0,01 mm. Ez a 10x pontosság az öntőforma esetében 70x árnövekedéssel jár. E miatt sem mindegy, hogy egy különleges elemet milyen gyakran használnak fel.

Ott van még a gyerekvédelem. Fent már írták, hogy az utánzatok könnyebben törnek. Bár ennek nem kellene törvényszerűnek lennie. Nekem 30 év alatt 2 lego elemem tört el, és mindkettő igencsak agresszív használatnak köszönheti ezt.

E mellett a lego biztosan számtalan tesztet készít. A Duplo emberek esetében minden darabnál megnézik, hogy a fej le tud-e esni.
A lego elmondása szerint a festés olyan, ami a háztartásban megtalálható oldószerekkel nem jön le. Szerintem biztosan találni olyat, amivel lemosható a festék, de azért ezt keresni kell. Sima szappanos vízzel, nyállal nem fog lejönni. És biztosítom, hogy 30 év alatt sem koptak le!

Ezek apró, és fontos dolgok, melyek nem látszanak. E mögött a technika, és az emberek felkészültsége (akik nem kínai fizetést kapnak) rengeteg pénzt elvisz.

2. A kínai utánzatok létjogosultsága.
Szerintem igenis fontosak a kíni utánzatok. Egyrészt vannak olyan készletek, amiket a lego nem csinál meg. De ennél is fontosabbnak érzem, hogy vannak dolgok, amiket az "igazi, drága" legoval nem akarok megcsinálni. Nagyon jó ötletek vannak az interneten, hogy a "megunt" legóval miként lehet kulcstartót, kábel tartót, stb...t készíteni. Ezek ragasztással, fúrással, vágással járnak. Ezt inkább tenném egy olcsó utánzattal. Bőségesen tudnék erre példákat.

Vagy ott van a kertben használható giga méretű lego utánzat is. Tehát rengeteg olyan szituáció van, amikor sokkal praktikusabb a hamis, mint az eredeti.

3. 3D nyomtatás.
Ez egy érdekes terület. Főleg, hogy a lego által használt ABS nevű műanyag a 3D nyomtatás egyik kedvelt anyaga. És nagyon praktikus. Az interneten pedig letölthető teljes lego készletek vannak.
Mégis, a 3D nyomtatás ugyan úgy inkább kiegészíti a lego-t, mint a kínai utánzatok. Egy teljes készlet kinyomtatása rengeteg idő, és nagyon macerás. A kisebb elemek, mint a lego ember keze, pedig nem elég pontosak, könnyen törnek. És a nyomtatott elemek megtisztítása is sok esetben korlátozza, hogy mit érdemes tényleg kinyomtatni. Itt nagyon komoly technikai fejlődésnek kell lezajlania, hogy a 3D nyomtatás tényleg vetélytárs legyen.

Viszont rengeteg olyan rész van, amit meg csak 3D nyomtatással lehet megcsinálni. Mégpedig a személyre szabható lego (legoval kapcsolható) elemek. Pl. speciális alakú hűtőmágnes, BRIO favonathoz kapcsolható lego, speciális lego emberfej, stb... Rengeteg olyan elem van, amit a lego nem gyárt, meg a kínaiak sem, de jó lenne. Azokat ki lehet nyomtatni házilag.

No meg én választom ki a méretet. Egy 10x nagyítású lego Darth Vader elég vagány dolog. :)

darxide21 2018.08.30. 09:09:02

@Meridian74: Én céges sla (műgyantás) printerrel nyomtatok kockákat. 0,025-ös rétegvastagságnál szinte nem is látszanak a rétegek, tapintásra pedig teljesen simának tűnik.

zoltán999 2019.11.13. 23:16:19

Szivesen adok párat kipróbálni a termékeimből
nemlego.hu
süti beállítások módosítása