Egy leszerelt Fidesz-pártkatona gondolatai és tervei egy racionálisan működő országról

Tomanovics Gergely

Tomanovics Gergely

5 dolog, ami miatt "most vasárnap" biztos nem szavaznék a Momentum Mozgalomra

2017. március 12. - Tomanovics Gergely

A Momentum jött, látott, és alig egy hónap alatt mindent felforgatott. 2017. első napjaiban kevesen hallhattak róluk, február végén viszont egy kő alatt kellett élnie annak, akinek nem mond semmit a Momentum név. Jól csinálták, le a kalappal, valahogy mégis hiányérzetem van.

Leszögezem: alapvetően szimpatikus, hogy itt egy lelkes és tettrekész fiatalokból álló csapat, amely elhatározta, hogy kezébe veszi a jövőjét, és ezért cselekedni is hajlandó. Maximális tiszteletem az aktivistáknak, akik a -15 fokos rekordhidegben fagyoskodva gyűjtötték össze a 266 151 aláírást az olimpiai népszavazás kiírásáért, ami végül a kormányt is gyáva megfutamodásra késztette, vagyis elérte a célját. A Momentum Mozgalom egy hónap alatt többet tett, mint 2010 óta a komplett magyar ellenzék együttvéve, ez pedig mindenképp tiszteletreméltó, mégis baromi kevés, és egy elpazarolt lehetőség. A Momentumnak minden esélye meglett volna arra, hogy egy új, reális alternatívát vázoljon fel, de nem tette, és félek, hogy ez a szép nagyra fújt lufi szép lassan leereszt.

Írásommal nem a Momentum Mozgalom tevékenységében részt vevők egyéni teljesítményét akarom becsmérelni, és főleg nem bántó szándékkal kritizálok. Ez inkább amolyan baráti jótanácsként megfogalmazott konstruktív jelegű, javaslatokat is tartalmazó gondolatébresztő és vitaindító célú írás. Sokat írtam már a saját koncepciómról, melynek alapköve az észszerű, tárgyilagos, racionális vita elősegítése - e blogbejegyzés írásakor is ennek szellemében járok el, és szívből remélem, hogy felvetéseimre választ kapok, ezzel talán közelednek egymáshoz az álláspontok. Ígérem, azonnal írok egy új posztot, amint ez megtörténik, és ha valamit rosszul gondoltam, akkor nyitott vagyok arra, hogy ezt belássam. Ehhez azonban meggyőző érvek és tények szükségesek...

Fontosnak tartom a saját programom "ne csak kritizálj, hanem próbálj meg jobbat mondani" alapelvét is, ehhez ebben a bejegyzésben is igyekszem tartani is magam, és mivel már egy éve munkálkodom a program kidolgozásán, tudok is idézni illetve linkelni konkrét javaslatokról szóló korábbi írásokat. A Momentum Mozgalommal kapcsolatban pont ez, illetve ennek hiánya az első és legfontosabb észrevételem:

1: A vízió, illetve annak totális hiánya

Mit akar a Momentum? Kormányváltást, odáig rendben van, sokan szeretnék, köztük én is. És mi lesz utána? Hááát... Majd valami, több pénz az egészségügyre, meg ilyenek. Erre mondja a művelt amerikai, hogy bullshit, vagyis szabad fordításban lófasz, ez nem program.

Ha minden igaz, a mozgalom 2015-ben alakult azért, hogy egy teljesen új, se nem baloldali, se nem jobboldali politikai irány alapjait fektesse le, és egy új víziót mutasson be. Ez így önmagában baromi jól hangzik, és magamra ismerek a "politikai árva" kifejezés hallatán is, úgyhogy akár szaladhatnék is a Momentumra szavazni. Előtte azért kíváncsi lennék, hogy mit is jelent a gyakorlatban, de sajnos túl sokat nem tudni meg róla, pedig a 2015 óta eltelt 2 évnek talán elégnek kellett volna lennie hozzá, hogy legalább nagy vonalakban felvázolják.

A "váltsuk le a kormányt, mert lop, csal, hazudik, és tönkreteszi az oktatást meg az egészségügyet, mert kisvasutat meg stadiont épít kórházak helyett, az olimpiáról nem is beszélve" mantra pontosan ugyanaz, mint amit az "ellenzék" is papagájként ismételget 7 éve, ez pedig manapság már kurva kevés. Megnéztem a mozgalom weboldalának "víziónk" menüpontját, és nem akartam elhinni: az 5 pontból mindössze 1 kattintható, és az is üres közhelyek tárháza: évi 350 milliárddal több pénzt az egészségügyre, több megbecsülés az egészségügyi dolgozóknak, magasabb színvonalú ellátás és hasonlók. Egyetlen konkrétum van (amit csak helyeselni tudok) az a "belépés a 21. századba" című fejezet internetes betegfelvétellel és más korszerű eljárásokkal, de ez így magában elég vérszegény, és rejtély az is, hogy az a 350 milliárd forint honnan, miből, hogyan, miért, mire költve. Nagy számokat mondani és a levegőbe beszélni bárki tud, akár még Szanyi Tibor is, és az MSZP népszerűsége kiváló fokmérője annak, hogy erre ma mekkora igény van.

momentum_vizio.PNG

Víziónak ez így nekem kicsit sovány...

Ha én lennék a Momentum, a vízióval kezdtem volna, hogy amikor sikerül betörni valami felkapott ügy meglovagolásával a köztudatba, rögtön ott legyen feketén-fehéren, hogy mi is a cél. Az, hogy "előbb csináljunk hírnevet, aztán majd menet közben kitaláljuk, a lényeg, hogy váltsuk le Orbánt és akkor majd lesz valami" az nem csak programnak kevés, de a mozgalom alapítójának szavaival is ütközik:

"Fekete-Győr András kiemelte, hogy olyan embereket kerestek, akik felelősséget akarnak vállalni és tenni is akarnak az országért. A jelenlegi bal- és jobboldali pártok szerinte nem tudnak ajánlani semmit a fiataloknak, nincs mondanivalójuk a jövőről" - pontos észrevétel, csak kár, hogy jelenleg ez a Momentumra is igaz, és ezzel el is érkeztünk a második ponthoz, ami egy kicsit kapcsolódik az elsőhöz:

2: Megint valami ellen, nem valami mellett

Ez az, amit én kényszerellenzékiségnek hívok: ha a Fidesz-kormány olimpiát akar, vagy akár csak levegőt vesz, akkor az ellenzék kötelességének érzi, hogy fújoljon és ellenkezzen. Persze, ugyanezt csinálta a Fidesz is ellenzékben, úgyhogy ezt nem a Momentumra akarom kihegyezni - az ő saruk "mindössze" annyi, hogy ők sem mások. Úgy szeretnék már egyszer úgy elmenni egy választásra, hogy jó érzéssel van kire szavazni, nem csak "befogott orral két kupac szar közül a kevésbé büdösre", valaki ellen valaki másra, vagy valakire csak azért, mert újoncok. Önmagában az, hogy újoncok (és ebből következően még nem loptak és nem korrumpálódtak) az semmit sem jelent, 1989-ben a Fidesz is újonc volt, és abból is mi lett.

2010-ben a legtöbben NEM azért szavaztunk a Fideszre (én sem) mert olyan vonzó alternatívát kínált volna, hanem csak azért, hogy váltsuk le az akkori korrupt és hazug kormányt, főleg Őszöd és a tandíj-vizitdíj miatt. Ma sokan ugyanezért szavaznának mindegy kire, akár ugyanazokra is, akik ellen 2010-ben ugyanezért szavaztak. "Orbánnál még Gyurcsány is jobb volt" - mondják, 2010-ben meg "Gyurcsánynál még Orbán is jobb" volt, ezt saját ismerettségi körömben is tapasztalom. 8 év múlva elfelejtjük a mostani kormány bűneit, akkor majd megint vissza Orbánt? Legyen már ebből elég, én nem a "kisebbik rosszra" akarok szavazni, hanem valamire, amiben van potenciál és fantázia, amivel azonosulni tudok - röhej, hogy jelenleg a Kétfarkú Kutya és a Bizonytalan párt az a két politikai erő, ami mellé jó szívvel oda tudnék állni, bár az utóbbiban kicsit bizonytalan vagyok... :)

bizonytalan.PNG

Legalább annyira komoly "program" ez, mint az ingyen sör vagy épp a Momentum-féle "vízió", de legalább ők és a Kétfarkú Kutyák nem is próbálják meg komolynak beállítani, ezzel máris hitelesebben képviselik azt, amit. Ha már nincs kire szavazni, mert a politika ennyit tud, akkor szarjuk le az egészet, és legalább röhögjünk rajta.

A Momentum 2 éve alakult, ma elmondásuk szerint 150-en vannak. Ennyi idő és ennyi ember nem volt elég ahhoz, hogy megfogalmazzanak valami konkrét intézkedésekre vonatkozó tervet? Komolyan nem bántásból, de ez a 150 ember úgy nagyjából mit csinált az elmúlt 2 évben? Én csak egy éve próbálkozom, ráadásul teljesen egyedül, mégis megpróbáltam: írtam a Harmadik Felvilágosodás Programjáról, amely nem ragad le a kényszeres, rövidtávú politikai hasznot hozó orbánellenességnél, hanem történelmi távlatokban és globális léptékben keres ok-okozati összefüggéseket és megoldási javaslatokat. Írtam konkrétumokat a gazdaság kifehérítéséről és az adózásról, a bevándorlásról és a terrorizmusról, előkészületben egy hasonló az oktatásról és egy a munkahelyteremtésről is, és még vannak további terveim. Nyilvánvalóan nem tökéletesen kidolgozott programok ezek (bocs, egyedül, kvázi hobbiból, szabadidőmben ennyi tellett tőlem) de legalább valami, egy alap, amire el lehet kezdeni építkezni, ha többen is akarjuk.

Vannak témák, amelyekhez nem értek, például az egészségügy, ezekben nem is próbálok meg okoskodni és egyszerűnek tűnő megoldási javaslatokat tenni, mint amilyen a Momemtum +350 milliárd Forintja is. Szerencsére vannak, akik értenek hozzá, például Lantos Gabriella tartalmas és érdekes publicisztikái rávilágítanak, hogy az egészségügyben sokkal komolyabb strukturális problémák vannak, mint amiket csak úgy plusz akárhányszáz milliárd Forint elköltésével meg lehetne oldani, a kórházszövetség ezzel kapcsolatban megfogalmazott reakciója pedig tovább árnyalja a képet. Jól látható, hogy bonyolult problémák halmazáról van szó, amelyekre nem lehet és nem is szabad egyszerűnek tűnő kampányígéreteket tenni, mert ez ugyanaz a demagóg populizmus, mint az, hogy ne jöjjenek ide a migráncsok, és akkor majd terrorizmus sem lesz.

3: Furcsaságok az aláírásgyűjtő kampány költségeinek elszámolása körül

A Momentum a minap tette közzé, hogy mire költötték a közösségi adományokból összegyűlt közel 14 millió Forintot. Korrekt gesztus, a Facebook-poszt kommentelői között akadt, aki már csak az átláthatóság miatt a Momentumra fog szavazni 2018-ban, de azért én nem ájulnék el tőle. A kormány ugyanígy közzétesz mindent, mert ha nem, az átlátszó.hu ökle kőkeményen lecsap, és gondoskodik róla, hogy aki közpénzt költ, az betartsa az átláthatóságra vonatkozó törvényt, ha pedig nem tartja be, akkor egy jó kis cikk lesz belőle, ami aztán az Indextől a Hír TV-ig bejárja a sajtót, és mindenki megtudhatja, így talán a törvény némi visszatartó erővel bír. Bizony, az átláthatóságot törvény írja elő, ami pedig különösen viccessé teszi a dolgot, hogy ezt a törvényt 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról címen találod meg az interneten, vagyis bizony, ezt a törvényt 2011-ben kormányra kerülése után a Fidesz hozta, ami kevés pozitív intézkedéseinek egyike. Szóval szép dolog az átláthatóság, de ahogy a gyakorlat is mutatja, átláthatóan is lehet lopni és strómanokon keresztül haveroknak átjátszani súlyos pénzeket, úgyhogy önmagában az átláthatóság nem jelent semmit. 

Furcsának tartok bizonyos tételeket az elszámolásban, különösen a legnagyobb tételt, a 6 millió Forintos telefonos kampányt. Elképesztő összeg a többihez, például a 42 darab pult legyártásának másfél milliós költségéhez képest. Kit bíztak meg ezzel a feladattal, kiket hívtak fel, milyen lista alapján? Csak nem a Kubatov-listán "két kis vonal = nem a barátunk" jelöléssel ellátott Fidesz-ellenesek voltak a célközönség? Őrült konteónak tűnik, pedig van benne ráció, hogy a Fidesz így akart kihátrálni az olimpia mögül. Ha most álhírportált akarnék csinálni, írhatnék is róla egy cikket, és garantálom, hogy ezrek osztanák a Facebook-on, hiszen teljesen hihető a sztori, még ha hülyeség is. Ugye, milyen kiváló táptalaja az összeesküvés-elméleteknek egy ilyen apró, de nehezen érhető és magyarázható jelenség? Pontosan ez az, ami az álhírek elleni küzdelem legfontosabb fegyvere: eloszlatni a kételyeket, és megnyugtató választ adni a nyugtalanító kérdésekre. Ha a Momentum elmagyarázza, hogy ez mi volt, akkor azzal máris kinyírták a konteót - ennyire egyszerű ez az egész. A másik: médiafigyelés 800 ezerért?! Egy jól beállított Google Alerts megcsinálja ingyen, ezen a szinten talán elég, az online sajtó úgyis szemlézi az offline-t, a netről is lehet tudni, hogy a Momentumról volt valami tegnap az ATV híradóban. Csak nem valami barátnak van médiafigyelő cége, akinek ráadásul kapcsolatai is vannak a sajtóban, így el tudja intézni, hogy mindenhol hetekig címlapon legyen a Momentum? Tessék, egy újabb vad konteó, pedig ha azt nézzük, hányszor volt címlapon a Momentum meglehetősen PR-gyanús cikkekkel, még "ebben is lehet valami" - persze próbálom jóhiszeműen azt gondolni, hogy nem. És egyébként ha így volt, még azt is mondanám, 800 ezer Forintot bőven megért, ennyit még én is szívesen összegyűjtenék azért, hogy egy hónapig velem legyen tele a sajtó. Ennél egy sima egynapos bannerhirdetés többe kerül a 444.hu-n, az Indexen pedig sokszor többe, az RTL Klub főműsoridejéről már nem is beszélve.

Épp ez a következő pont:

4: PR-gyanús cikkek tömegei, öncélúnak tűnő politikai celebkedés a sajtóban

Nem tetszik, de én is tudom, hogy sajnos kell ez, hogy eljussanak a szavaid az emberekhez, én is csinálom kicsiben, de - ahogy fent is, és ebben az írásomban is kiemeltem - a kritikus hangvételű, Indexcímlap-kompatibilisre fogalmazott blogbejegyzésekből származó kattintást én arra akarom használni, hogy mondjak is valamit. Idézem a bejegyzést: az olvasottsági statisztikákban megjelenő szép nagy számok önmagukban legfeljebb arra jók, hogy ki lehessen rájuk verni a f***unkat, már ha ilyen perverzióink vannak - de gyerek nem fog születni belőle. Engem is sikerélménnyel és kéjes örömmel tölt el, amikor egy jól irányzott k***anyázással Index-címlapra kerül valamelyik blogom, többezer Facebook-megosztást és akár néhány óra alatt több tízezres kattintásszámot hoz, tudok is mutatni szép nagy számokat - de mire is jó ez?

Ha ez a mostani bejegyzés esetleg szintén Index-címlapra kerül, és az előbbi linkre kattintva elolvasod az idézett korábbi írást, akkor nagyjából láthatod, hogy mi a koncepció és a cél. A momentumtól ezt hiányolom: a népszerű témákat meglovagoló kormánykritikával óriási sajtóvisszhangot generálnak, a figyelem középpontjába kerülnek, de óriási kihagyott ziccer, hogy ezt nem arra használják, hogy mondjanak is valamit a terveikről. Csak azt ismételgetik minden egyes interjúban, hogy az olimpia árát költsük inkább az egészségügyre meg az oktatásra, meg hogy ők majd elmennek vidékre megkérdezni az embereket, megtudni, hogy mit akarnak. Kár a benzinért és az elfecsérelt időért, elmondom, hogy mit akar a többség: békés, nyugodt, kiszámítható életet, létbiztonságot, jobb oktatást és jobb egészségügyet, és hogy a gyerekeiknek ne kelljen külföldre menni, illetve hogy a politikusok ne lopjanak, vagy ha lopnak is (úgyis ilyenek ezek mind, mondják) legalább segítsenek az egyszerű dolgozóknak boldogulni, és ne fojtsák meg a kisvállalkozókat ennyi adóval. Szerintem a Momentumosok sem lehetnek annyira hülyék, hogy ezt ne tudják, én viszont továbbra sem tudom, hogyan tervezik mindezt megoldani.

Vártam, hogy ha majd lemegy az aláírásgyűjtés, akkor majd rátérnek végre a lényegre, de most is csak azt látom, hogy az ügynökaktákkal bedobtak egy újabb témát, amivel valószínűleg ismét sikerül egy időre tematizálni a közbeszédet és a figyelem középpontjában maradni - de csak a közélet iránt érdeklődő aktív és tudatos hírfogyasztók körében. Józsi Bácsi és Marika Néni azt sem tudja, mik azok az ügynökakták, nem is érdekli igazán.

Ezzel el is érkeztünk az utolsó fontos problémához:

5: Nem látom, hogyan és mivel tervezik megszólítani a hétköznapi választókat, főleg vidéken

Jobb oktatást, jobb egészségügyet és a fent felsoroltakat már nagyon sokan ígértek.

A választók 44%-a ma már egyáltalán nem hisz a politikusoknak, és ahogy már a 2. pontban is írtam, a pártválasztók egy része is a "kisebbik rossz" elve alapján szavaz. A bizalom helyreállítására kevés egy "az emberek pénzéért" kiírt népszavazás és az olyan témák, mint az ügynökakták, vagy a paksi atomerőmű. Ehhez radikálisan meg kell változtatni azt, ahogy a politika és az állam az emberekkel kommunikál. A Momentum és a többi ellenzéki próbálkozás üzeneteire ma a legfeljebb a városi egyetemisták vevők, és ezzel stabil 5-10 százalékot lehet szerezni a választásokon, amiből ugyan jól meg lehet élni, csak épp változást elérni nem lehet.

A Momentumnak egyelőre még engem, a napi szinten több helyen híreket olvasó és a közéleti események iránt aktívan érdeklődő, kormányváltást kívánó választópolgárt sem sikerült meggyőznie - hogyan tervezik bevonni a demokrácia és az ország megújításába a napi 14 órában robotoló szerencsétlen gyári munkást, aki alapvetően leszarja a politikát, mert kisebb gondja is nagyobb annál, hogy épp melyik tolvaj csaló banda van hatalmon? Mivel ez a leírás nagyjából a 10 évvel ezelőtti önmagamat fedi le, itt most elég határozottan tudom, hogy mit beszélek, és nagyon tévúton jár az, aki azt gondolja, hogy elég 4 vagy 8 év alatt 1 vagy 2 diplomát megszerezni ahhoz, hogy sikerüljön. Nem, sajnos nem fog, ezt borítékolom... Orbán röhög a markába, mert ő viszont tudja, mégpedig azért, mert ő is ebből a közegből jött, valós, napi tapasztalata van arról a világról, ahol ő sikeres. és pont ezért sikeres. Aki változást akar, annak az első és legfontosabb dolga megértenie Orbán (és tágabb értelemben Donald Trump és a Brexit-szavazók) világát, és ha egyetlen mondatban kellene összefoglalnom, mi a bajom az összes kormányváltó próbálkozással (beleértve a Momentumot is) akkor az ez, hogy képtelenek rá.

Nagyjából ez az 5 pont foglalja össze, hogy mit gondolok a Momentumról. Eszméletlen kíváncsi lennék, ha valaki a Momentumtól véleményezné a leírtakat, de ugyanígy számítok mindenki más véleményére is. Ne feledd: én nem a tutit akarom megmondani, hanem értelmes vitát szeretnék tényekkel és érvekkel, ehhez néha egy kicsit provokatívan kell fogalmazni, hogy felkorbácsoljam a vita iránti vágyat, de mindezt továbbra sem bántó szándékkal teszem, hanem azért, hogy közös nevezőre tudjunk jutni.

Ha egyetértesz, ha vitatkoznál: gyere a Facebook-oldalamra, és találjunk már ki közösen valami vállalható kompromisszumot, hogy mi a fene legyen ezzel az országgal, ami mindannyiunknak jó.

Ezen dolgozom egyelőre egyedül a magam szerény eszközeivel, a korábbi bejegyzéseimből megtudhatod, hogy milyen személyes motivációk által vezérelve. Én komolyan változást szeretnék, és ötleteim is vannak, de egyedül kurva kevés vagyok hozzá.

Az ötleteimről a már fent is linkelt bejegyzésekben olvashatsz:

Mi is a célom ezzel az egésszel?

Első rész - a hosszú cikkek csapdája, vagyis az elmélet

Második rész - a program gyakorlati példákon keresztül

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tomanovicsgergely.blog.hu/api/trackback/id/tr7812308893

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tomanovics Gergely: 5 dolog, ami miatt most vasárnap biztos nem szavaznék a Momentum Mozgalomra 2017.03.12. 16:39:01

Hogyan tervezik bevonni a demokrácia és az ország megújításába a napi 14 órában robotoló szerencsétlen gyári munkást, aki alapvetően leszarja a politikát?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Guillaume de Saint Preux 2017.03.12. 20:52:15

Kiváló írás, teljes körű leképezése a Momentumnak. Gratulálok a szerzőnek.

Pene 2017.03.13. 00:46:36

Tetszett az írás konstruktív megfogalmazása, viszont több apróbb-nagyobb hibát is ejt. Ha lesz időm holnap, reagálok hosszabban is, és akkor az "eszméletlen kíváncsi"-ságod ki tudom elégíteni :)

Bii­visz 2017.03.13. 09:22:51

Egyetértek!

Különösen azt tartom fontosnak, hogy az nem lehet hiteles választási program, hogy "nemazorbán".

Nekem ebben az a legfurcsább, hogy erre senki nem jön rá az ellenzékiek közül.

Sőt már a Jobbik is, akik korábban legalább elvileg egyetértettek néhány dologgal (most azt hagyjuk, hogy igazuk volt-e, vagy sem) amit a Fidesz tett, elkezdték ugyanazt a kontraproduktív "leazorbánnal" mantrát nyomni.

Teljesen érthetetlen, hogy az ellenzékiek képtelenek valamiféle "nemzeti minimumot" összehozni, amit legalább össze lehetne vetni a Fidesz - ha sok tekintetben kifogásolható is, de kétségtelenül hatékony - nemzetpolitikájával. Akár úgy is, hogy néhol még - uram bocsá' - találkozási pontok is lehetnének .

A legrosszabb az, hogy az ellenzék ilyen irányú tehetetlensége, illetve az "ennyire hülyék nem lehetnek" érzése kiváló táptalaja az orbáni összeesküvéselméletnek, miszerint globális nemzetellenes erők állnak az ellenzék háta mögött, akik szemében bármilyen közösségi kohézió vörös posztónak számít.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2017.03.13. 09:33:26

@Pene: Kíváncsian várom :) Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az értelmes vita lehetőségét keresem azokkal is, akik másképp gondolkoznak, hiszen csak így fogunk tudni mindannyiunk számára elfogadható kompromisszumos megoldásokat találni a közös problémákra.

István Tamasi 2017.03.13. 10:47:14

1. Ne váltsuk le a fideszmaffia qrmányát had lopjon csaljon, hazudjon még néhány cikluson keresztül, építse a kisvasutat Putyin dácsájáig, építsen Puskás stadiont 3-45 szörös költséggel, stb.
2. Ne szavazzunk valami - például a haza pénzért kiárusítása /letelepedési kötvény, moszkvai vízumgyár, maffiózók honosítása/ - ellen!
3. Furcsaságok az aláírásgyűjtő kampány néhány milliója körül, de nincsenek furcsaságok a tavalyi menekültügyi gyűlöletkampány 12-20 milliárdja körül.
4. PR gyanús cikkek tömegei például a mai nap, 888, magyar hírlap és társaiban, öncélú celebkedés a tv2-ben.
5. Nem látom hogyan és mivel próbálják megszólítani a választókat főleg vidéken mert nem követem a Momentum vidékjáráró rendezvényeit.
LOL

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2017.03.13. 10:54:15

amolyan "igazi szívemből szóltál" bejegyzés.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2017.03.13. 11:46:58

@István Tamasi:

Borzasztóan leegyszerűsíted az egészet.

1: Természetesen a Fideszt le kell váltani, de amíg nem értjük meg, hogy a Fidesz miért sikeres, és amíg a Fidesz szavazóit ostoba birkaként kezeljük, ez nem fog menni.

2: De, szavazzunk, viszont mondjunk is jobb alternatívát!

3: Ezt ki mondta? Különben is: ha zsebre teszel egy tábla csokit a Tesco-ban, akkor nem lehet valid érv, hogy bezzeg a Tesco pénztáros ismerősöd egy kartonnal lopott.

4: Igen, ez komoly probléma, a Közösségi Közszolgálati Média koncepciója pont a Habony-milliárdokból működő (egyébként kevés embert elérő) sajtó és az egyéb különféle dezinformációs célú álhírportálok ellen irányul. Kapcsolódó poszt: tomanovicsgergely.blog.hu/2017/03/12/racionalisan_a_sajto-_es_velemenyszabadsagrol_szubjektiv_vazlat

5: Száz megyeszékhelyi egyetemista nem a vidék. A vidék = a falvak és a kis települések lakói, hozzájuk a Momentum üzenetéből annyi sem jut el, mint hozzád az én mondanivalóm lényegéből. Igazság szerint még én sem tudom, hogy mi a Momentum üzenete, pedig én napi szinten követem a híreket. Hogy várjuk el Józsi bácsitól egy random borsod-megyei településről, hogy a Momentumra szavazzon?

+1: olvasd el, hogy én hogy képzelek egy víziót:

tomanovicsgergely.blog.hu/2017/03/12/a_kozeleti_felvilagosodas_programja_konkret_gyakorlati_peldakkal_es_otletekkel

István Tamasi 2017.03.13. 12:05:18

@Tomanovics Gergely:
1. A fidesz álnevű maffia az össz lakosság kb1/4-nél sikeres. A sikerének több oka is van. A fidesz álnevű maffia szavazói persze nem homogén tábor: van köztük agyatlan fideszbirka akit egyszerűen képtelenség észérvekkel meggyőzni, van köztük gerinctelen haszonleső és van köztük megtévesztett /ez utóbbiak közé tartozhatsz te is, de még neked sem nyílt ki teljesen a szemed/.
2. A hazát pénzért áruló - letelepedési kötvény, moszkvai vízumgyár, bűnözők honosítása - maffiaqrmánynál bárki /kivéve persze a szarabbikat/ jobb.
3. A./ Mi utal arra, sőt mi bizonyítja, hogy a Momentum nem legális, tiszta pénzből fizette a kampányt?
B./ Nem vetted észre a több nagyságrendnyi különbséget a néhány lillió és a néhány milliárd között, vagy azt, hogy az aláírásgyűjtés egy jogos és jó akció volt míg a fideszmaffia simán gyűlöletkampányt folytatott közpénzen?
4. Ha egyetértesz, hogy a fidezmaffia folytatja a PR gyanús cikkezést, celebkedést és karaktergyilkosságokat akkor ezt miért próbálod a Momentum rovására írni?
5. Ismétlem: vidékjáró kampány. Majd ha a Momentumnak is akkora - gyakorlatilag korlátlan közpénz - erőforrásai lesznek mint az állampárttá vált fideszmaffiának akkor elvárhatod tőle is, hogy hasonló méretű kampányokat folytasson.
+1 Keresd fel a Momentumot az ötleteddel, tudomásom szerint és amennyire ismerem őket /nem vagyok Momentum tag és elvből nem lépek be egy pártba sem/ eléggé nyitottak minden többé-kevésbé használható ötletre.

István Tamasi 2017.03.13. 12:08:18

@Tomanovics Gergely:
Utóirat: A sztárklikk nevű oldalon láthatsz egy kis összefoglalót arról, hogy mennyi közpénzt költött a fideszmaffia a gyűlöletkampányra.

vagyszabadok 2017.03.16. 14:11:47

Gergely,

Szeretnék reagálni az 5 dolog … írásodra. Nem vagyok még Momentum tag, de jelentkeztem. Az alábbi reakcióban beleképzelem magam egy Momentumos helyébe.

Az írásod baráti jótanács, figyelemfelkeltő konstruktív kritika. Erre nagy szükség van, azért is, mert van mit kritizálni, és a Momentumnak még nagy utat kell megtennie addig, amíg vezető szerepet tud játszani az Orbán utáni rendszer felépítésében. Tehát nagyon köszönöm az írást. Valóban, hiányzik a részletes program (abba is belemegyek, hogy nevezzük bullshitnek ami van). Valóban, inkább valami ellen sikerült támogatást szerezni, nem valami mellett. Valóban, nem szabad hagyni, hogy furcsaságok legyenek az elszámolásban. Valóban, nem jó visszatetszést kelteni öncélú celebkedéssel. Valóban, nincs meg a kulcsa a vidéki választók megszólításának.

És mégis:

A Momentum több mint 1 évig készült arra, hogy egy jó lehetőséggel élni tudjon, és 2017 elején jött a jó lehetőség, és élt vele. Figyelembe véve az erőforrásaikat, a tapasztalatlanságukat, ez egészen fantasztikus. A folytatásra nézve elhamarkodottnak tűnik a kijelentésed, hogy “… egy elpazarolt lehetőség” esete forog fenn. Szerintem reálisan nézve nem volt a Momentumnak nagy esélye arra az aláírásgyűjtés óta, hogy “egy új, reális alternatívát vázoljon fel” – ehhez még nincsenek meg az erőforrásaik (főleg a szellemi erőforrásaik).

Igazad van, hogy jobb lett volna az az időzítés, hogy a siker hullámát meglovagolva rögtön előjönni az új alternatívával. De a pohár nem félig üres, hanem félig tele van.

Igazad van, ha azt mondod, hogy akkor vonjuk le a tanulságot, oldjuk meg a problémát, és jöjjünk elő az új alternatívával. Én is ezt mondom. Tegyük tehát ezt. Tegyük együtt. Ha te úgy érzed, hogy most már késő, akkor én ezt sajnálom, nem értek vele egyet, szerintem nem késő, és a magam részéről dolgozom tovább, remélhetőleg nemsokára Momentum tagként. Azt te is megírtad többször, hogy egyedül reménytelen a küzdelem. A kérdés, amire neked válaszolni kell (és nekem is kellett) az az, hogy az alábbi két út közül melyiken menjél:
1. Folytatod a saját eddigi tevékenységeidet, távol tartod magad a Momentumtól, talán a kritikáid hatására javítanak valamit.
2. Folytatod legtöbb eddigi tevékenységedet, de az erőfeszítéseidet megpróbálod egyesíteni a Momentum erőfeszítéseivel.

Én az utóbbit választom, és neked is ezt ajánlom. Ez nehéz mindkét félnek, neked is és a Momentumnak is (Momentum helyett képzeljünk magunk elé konkrét momentumosokat). Mindkét félnek fel kell adnia valamit. Neked fel kell adnod annak hangsúlyozását, hogy sokmindent jobban tudsz, mint az egész Momentum együttvéve. Ez ugyan igaz, de nem illendő a konkrét momentumosok orra alá dörgölni, ehelyett végig kell járnod a bizalomszerzés és bizonyítás fáradtságos útját. Jóval visszafogottabban kell megfogalmaznod a kritikát. Van amit jól fogalmaztál: “…Egyetlen konkrétum van (amit csak helyeselni tudok) az a "belépés a 21. századba" című fejezet internetes betegfelvétellel és más korszerű eljárásokkal, de ez így magában elég vérszegény, és rejtély az is, hogy az a 350 milliárd forint honnan, miből,…”. Van ami szerintem túlzás és rontja az együttműködést: “ … kár a benzinért és az elfecsérelt időért ”. Ez utóbbi esetben szerintem értékelni kellene, hogy az országjárás is egy ötlet, lehet hogy nem a legjobb, de az is lehet hogy az adott körülmények között igen.

Megértem a türelmetlenségedet. Ezt én is érzem. Mégis azt mondom, hogy sokkal jobban hasznosul a jobb Magyarországért végzett munkád, ha azt a Momentummal együttműködésben képzeled el. Nincs senki más, akik legalább százan vannak, és normális országot akarnak. Én azt mondom, hogy igenis a Momentum ma is, és még legalább 1 évig hatalmas lehetőség. Meg kell ragadni.

Neked javaslom gondold át ezt a pár alábbi mondatodat, magamnak és minden (leendő) momentumosnak pedig javaslom hogy ne vegyék a lelkükre ezt a pár mondatot, hanem álljunk készen arra, hogy Gergellyel együttműködjünk, a munkáját hasznosítsuk:
“A Momentum 2 éve alakult, ma elmondásuk szerint 150-en vannak. Ennyi idő és ennyi ember nem volt elég ahhoz, hogy megfogalmazzanak valami konkrét intézkedésekre vonatkozó tervet? Komolyan nem bántásból, de ez a 150 ember úgy nagyjából mit csinált az elmúlt 2 évben?”

Van szerintem ebből tanulság, mégpedig az, hogy a 150 ember kevés, olyan szellemi erőforrást kell építeni ami valóban alapos, részletes választ ad az ország összes fontos kérdésére. Ehhez csatlakozom én, remélem Gergely is. Ha ez hónapok alatt sikerül, jó. De nem valószínű. Ha évek alatt sikerül, akkor sincs minden elveszve. Tegyük oda a magunk tégláját, kezdjük el ma.

Remélem, a következő hetekben gyorsan fog menni a Momentumnál a tagfelvétel. Ha lassan fog menni, az baj, de nem akkora, hogy rögtön világvégét kellene kiáltani. Akkor az egy hiba, és ha eljutok oda hogy segíteni fogok tudni a hasonló hibák kiküszöbölésében, akkor ott leszek és segítek.

Foris Zoltán
süti beállítások módosítása