Tomanovics Gergely

Gyorsvonat érkezik a XXI. századba: MÁV-START vonatinfó exkluzív bétateszt

2018. február 01. - Tomanovics Gergely

Az Elvirát bizonyára nem kell bemutatni annak, aki az elmúlt kb 20 évben utazott vonattal, és online szeretett volna a menetrendről tájékozódni, esetleg vonatjegyet venni.

Az oldal valamikor a 90-es évek végén indult (2000 tavaszán már biztosan használtam) és azóta kisebb-nagyobb ráncfelvarrásokat leszámítva nem sokat változott, ezáltal egy igazi állatorvosi lóvá vált UX-körökben. Ez, vagyis a "user experience" (felhasználói élmény) területe az, ami az interneten az egyik leglátványosabb fejlődést produkálta az elmúlt években, köszönhetően főként a sávszélesség növekedésének és a különféle érintőképernyős okos eszközök megjelenésének és mindennapossá válásának -  és ez az, ami látványosan hidegen hagyta a MÁV (Start)-ot egészen 2017-ig.

Aztán valami megváltozott...

Tovább

Tulajdonképpen miért "fizet" adót az, aki a közszférában dolgozik?

Arról már írtam, hogy másfél évig dolgoztam a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumban 2011 végéig, és ebből a másfélből volt egy nagyjából fél éves időszak, amikor rendesen be is voltam jelentve (méghozzá oda, ahol ténylegesen dolgoztam - ezekről a könyvemben részletesen írtam, most nem térnék ki rá)

 

e810_cover.png

 

Tovább

TESZT: mit tud a kínai Lego-klón harmadáron? (Spoiler: például függőséget okozni azt nagyon)

Röviden arról, hogy miért kezdett el érdekelni ez a téma: Nagyjából egy éve kezdtem el Python programozást tanulni egy nagyszabású projekt miatt, és gyakorlásként vettem egy Raspberry Pi 3-at is, hiszen ezen az olcsó miniszámítógép gyárilag képes Python programok futtatására, és a GPIO porton keresztül mindenféle eszközöket vezérelni. Vettem is egy kis léptetőmotort vezérlővel, és sikerült is Pythonnal meghajtani, jópofa dolog, ahogy a gép kapcsolatba lép a külvilággal, és a kód fizikai formában testesül meg.

Van is már pár ötletem, hogy miket fogok építeni, szeretnék például egy motoros kameraslidert a vloghoz, úgyhogy elkezdtem ötletelni és YouTube videókat nézegetni, hogy hogyan lehetne megcsinálni - így bukkantam rá erre a videóra, és ekkor hasított belém az ihlet: nekem Technic Legót kell vennem ezekre a célokra.

Igenám, de a Legót sajnos aranyáron mérik, körbenéztem hát, hogy van-e valami alternatívája, és meglepetésemre (bár manapság ezen nem kéne meglepődni) a kínaiak egy az egyben lekoppintották, és az eredetihez képest 25-40 százalékkal alacsonyabb áron adják...

Tovább

Az elmúltnyolcév és a száraznovember

Van az elmúltnyolc(tíz, most már tizenegy)év történetében néhány olyan szál, amiről eddig csak érintőlegesen beszéltem. A könyvben szándékosan kerültem a magánéleti és hasonló témákat, hiszen úgy gondoltam, majd írok ezekről, ha megoldottam őket, addig teljesen fölösleges, a könyv legfontosabb része egyébként sem a múlt, hanem inkább a jövő, és egyébként is kit érdekelnek más emberek magánéleti problémái, mindenkinek van sajátja elég.

Nagy vonalakban említettem ugyan, hogy 2011-től kezdve, a Fidesszel való szakításom után szép lassan sikerült magam egyre mélyülő egzisztenciális-, szociális-, magánéleti-, önértékelési- és világnézeti válságba sodornom. 2014-ben egy csúfos pofáraesés után valamelyest feltápászkodtam, hogy aztán 2016 elejére megismétlődjön ez az egész és a padló felnyalása után a padló alá is benézzek... Ezzel együtt a korábban heti átlag 1-2 sörözős estéből heti átlag 5-6 lett (de olykor sikerül a 7 is) a napi mennyiség pedig a kezdeti 1-5 környékéről szintén felkúszott 4-10 közé.

A 2016-os töréspont és az utána következő "hard reset" történetét "Je suis migráns" című januári bejegyzésemben bővebben is kifejtettem. A lényeg röviden az, hogy eldöntöttem: változtatok nem csak a saját életemen, de azon is, ahogy Magyarországon történnek a dolgok - az juttatott ugyanis a mélypontra, és Magyarországon nincs esélyem normális életet élni változás nélkül, elmenni pedig (ahogy ott rájöttem) nem szeretnék, ha csak nem muszáj. Adtam magamnak még két évet.

Tovább

Egy dolog miatt gyűlöltem eddig a Pride-ot

Hogy egyszer csak hirtelen vége, és közvetlenül utána sokkal rosszabb, mint előtte.

Miután beleélted magad a hangulatba és 3-4 órára megfeledkeztél a magyar hétköznapok szürke és nyomasztó valóságáról, egyszercsak visszazökkensz oda. Mint amikor a legszebb álmodba hasít bele a telefonod kegyetlen ébresztőhangja.

Végtelenül szomorú az a pillanat, amikor a rendezvény végén elindulsz a busz/villamos felé, és előtte a menetkísérők rád szólnak, hogy tedd el a szivárványos zászlót, mert nem biztonságos az utcán azzal továbbmenni.

Nem elég, hogy újra vár az a posvány, ami a hétköznapokat jellemzi, de még félj is a saját városodban fényes nappal az utcán.

A kormány folyamatosan azt hangoztatja, hogy féljek a migráncsoktól, a terroristáktól, a más vallásúaktól (ilyen alapon a KDNP-től is félhetnék) meg a Soros György-féle libsiktől, akiktől soha, semmilyen formában nem éreztem magam veszélyben. Érdekes módon, amikor ténylegesen olyan helyzetbe kerülök, hogy félnem kell, arról a magát keresztény-konzervatívnak tekintők mélyen kussolnak. Amikor olyan idiótáktól kell rettegnem, akiket felháborít egy nyomorult szivárványos zászló, akkor hol van a magyar emberek biztonsága, ami a kormány állítólagos elsődleges célkitűzése?

Tovább

Melegfelvonulás hideg fejjel, 3. rész: provokáció-e a Budapest Pride?

A régi blogomon nagy sikert arattak a Melegfelvonulás "hideg fejjel" című bejegyzéseim, melyekben arról írtam, hogyan lettem masszív Pride-ellenzőből a rendezvény elkötelezett támogatója és rendszeres látogatója.

2008-ban voltam először a Pride-on, nem másért, mint hogy leleplezzem a sok "mocskos buzit", ami "sikerült" is, hiszen nagy nehezen sikerült találnom két szerencsétlent, akik valamiféle tudatmódosító szer hatása alatt produkálták magukat a kamera előtt, ezzel pedig sikerült több százezres nézettséget bezsebelni a YouTube-on. Ez volt egyébként az első vlog-jellegű anyagom évekkel azelőtt, hogy a műfaj mainstreammé vált volna.

2009-ben (még Fideszesként) írtam az első "Melegfelvonulás, hideg fejjel" bejegyzést. Még nem voltam teljesen tisztában azzal, hogy mit is gondoljak az egészről, és zavart okozott az erőben, hogy alapvetően tetszik a Pride, de szégyelltem volna bevallani, és továbbra is öncélú magamutogatásnak, fölösleges provokációnak tartottam, ahogy a környezetemben gondolni illett.

Tovább

El tudod képzelni, mennyi pénz egy-, tíz-, vagy százmilliárd Forint?

Elég régóta érdekel az adatvizualizáció-téma, főleg azután, hogy 2010-ben egészen váratlan bombasiker lett "A mi éveink - Magyarország számokban 2002-2010" című videó.

Ezt az összeállítást, amiben 10 percen át csak statisztikák vannak, csak a YouTube-on közel 700 ezren látták néhány hét alatt, és már akkor tudtam, hogy ez a módja annak, hogy a széles tömegek számára is érthetővé tegyük a számokon keresztül, hogy mi is történik az országban. 

Az adatok csodálatosak tudnak lenni, ha szépen vannak tálalva, és nem csak szebbek egy hatalmas táblázatnál, hanem, ami a lényeg: érthetőek is.

Azóta kísérletezgetek, hogyan lehetne a technikát a következő szintre emelni, mert vizualizálni való számok mostanában is bőven akadnak, például egészen elképesztő pénzösszegek kerülnek mostanában NER-barát oligarchák és kitartott csicskáik zsebébe.

Tavaly például 250 milliárd (250 000 000 000) Forint vesztette el közvagyon jellegét a Matolcsy-féle alapítványok környékén, folyamatosan kapnak többszáz milliós állami támogatásokat olyan jelentéktelen, magukat újságírónak képzelő hülyegyerekek, mint a Pesti Srácok vagy épp a 888.hu, és ez még csak a jéghegy csúcsa.

Mészáros Lőrinc egymaga keres napi(!) 274 millió Forintot, vagyis másodpercenként 3 ezret: ha talál egy ötezrest az utcán, nem éri meg lehajolnia érte, hiszen időarányosan rosszabbul jár, mint ha csak simán tolja a kormány szekerét. Döbbenetes számok ezek, az átlagember számára már a nagyságrend is felfoghatatlan, bőven kimeríti a "Big Data" fogalmát a korrupció mértéke Magyarországon, jó lenne tehát valami kifejezetten erre a célra kifejlesztett adatvizualizációs eszköz, ami segít feldolgozni és felfoghatóvá tenni a különféle adatokat.

Ez lesz a Greyhound KADAVIS, vagyis Kick-Ass Data Visualization System munkacímen futó, mindeddig (és a lényegi részt illetően jelenleg és elkészültéig továbbra is) szigorúan titkos projekt.

2014-ben már tettem egy kísérletet: az amerikai demonocracy.info ötlete alapján próbáltam húszezres-kötegekkel ábrázolni nagyobb összegeket, de hamar beletört a bicskám, ehhez már komolyabb technika kell, mint amit akkor használtam. Mostanra viszont sikerült kidolgozni a technikát, így mostantól semmi akadálya akármennyi jellegét vesztett közvagyon ábrázolása úgy, hogy valamennyire felfogható legyen.

Ez például félmilliárd, kattintva brutál nagy méretben (8K) is megtekinthető:

 

Ha érdekelnek a technikai részletek, és hogy mi is lesz ebből később:

Tovább

Évértékelő, az eddigi hosszú írások (viszonylag) rövid összefoglalója

2016. február 9. volt a nap, amikor azt mondtam: elegem van, betelt a pohár, el innen.

Mondhatjuk úgy is, hogy ez a nap volt a “Grexit” vagy inkább "Grexodus" amikor úgy szálltam fel a legközelebbi nyugatra tartó vonatra, hogy nem érdekel, milyen országban ébredek másnap reggel, és ott mi vár rám: akármi is lesz, az biztosan jobb lesz, mint Magyarországon bármi.

Aztán persze lehiggadtam egy kicsit, és gondolkodtam. 

Tovább

A Harmadik Felvilágosodás Programja - konkrét gyakorlati példákkal és ötletekkel

Ebben az írásban az egyelőre képzeletbeli Racionalista Párt egyik legfontosabb konkrét programjának működési elvéről és gyakorlati megvalósításáról lesz szó, valamint arról, hogy miért fog tudni működni. Ez a program az, ami a leginkább megkülönbözteti a Racionalista Pártot a többitől, ezért kiemelt prioritással kezelem, és komolyan hiszek abban, hogy működhet. Ha csak egy hosszú posztot olvasol el a blogomon, ez legyen az! :)

Egész röviden összefoglalva: a populisták arra építenek, hogy a hétköznapi emberek kevésbé tájékozottak, nehezen látnak át bonyolult összefüggéseket, emiatt bizonytalanságban élnek. A világ felgyorsult és sokak számára egyre bonyolultabb, nem tudnak lépést tartani a fejlődés őrült ütemével, ezért zavarosnak tűnik minden, nem értik hogy mi miért történik, ezért a mostanihoz képest biztonságosnak és nyugodtnak tűnő múltba kapaszkodnak, a konzervatív populisták pedig az emberek sokszor valós félelmeinek igazolásával és felerősítésével használják ezt ki - a program pedig ezen fog változtatni.

Hogy miért állítom ezt ilyen magabiztosan? Azért, mert ez az egész nem spanyolviasz, hanem a felvilágosodás (vagy ahogy én nevezem: az első felvilágosodás) történetének megismétlése, csak most kihagyjuk a folyamatból az olyan fölösleges kitérőket, mint a 30 éves háború. Saját tapasztalataimra is épül az egész, erről külön "Nem középiskolás fokon", avagy saját felvilágosodásom története röviden című posztomban írtam, mondhatni én voltam a kísérleti nyúl. Könnyebb lesz azoknak, akiknek már nem kell elkövetnie azokat a hibákat és elszenvedni azokat a pofonokat, amik nekem jutottak a hosszú út során :)

 

Tovább

Miért hitelesebb számomra az Index, mint a kuruc.info?

Kitérő A Közéleti Felvilágosodás Programja - konkrét gyakorlati példákkal és ötletekkel című poszthoz.

Hogyan lehetséges, hogy a homeopátiáról szóló egyetlen index-cikk olvasása után magabiztosan hülyézem le azokat, akik elhiszik a homeopátiát? Úgy, hogy a szememben az index hitelesnek tűnik, és nem hiszem, hogy át akar verni. Egy egyetemi professzorról szintén nem feltételezek semmi ilyesmit.

Érdekes belegondolni, hogy ez milyen apróságokon múlhat. Miért tartom hitelesebbnek az Indexet a Kurucinfónál? Megpróbálom összeszedni pro és kontra.

Az első: logikusnak tűnő érvek. 

Tovább