Egy leszerelt Fidesz-pártkatona gondolatai és tervei egy racionálisan működő országról

Tomanovics Gergely

Tomanovics Gergely

Miért hitelesebb számomra az Index, mint a kuruc.info?

2017. március 12. - Tomanovics Gergely

Kitérő A Közéleti Felvilágosodás Programja - konkrét gyakorlati példákkal és ötletekkel című poszthoz.

Hogyan lehetséges, hogy a homeopátiáról szóló egyetlen index-cikk olvasása után magabiztosan hülyézem le azokat, akik elhiszik a homeopátiát? Úgy, hogy a szememben az index hitelesnek tűnik, és nem hiszem, hogy át akar verni. Egy egyetemi professzorról szintén nem feltételezek semmi ilyesmit.

Érdekes belegondolni, hogy ez milyen apróságokon múlhat. Miért tartom hitelesebbnek az Indexet a Kurucinfónál? Megpróbálom összeszedni pro és kontra.

Az első: logikusnak tűnő érvek. 

Talán ezek azok, amikből az Indexen több van, a Kurucinfón pedig kevesebb. Ráadásul az Index elég régóta jelen van a magyar piacon, talán már csak emiatt nem akarnak átverni, hogy ezzel lerombolják az évek alatt felépített hitelességüket. Megírják azt is, amit az ellenzék csinál rosszul, és azt is, amit a kormány - talán ez a legfontosabb, nem egyoldalú. A kurucinfó is régóta létezik, de egyoldalúnak tűnik, állandóan csak a cigányok, meg a migráncsok, és persze a zsidók, néha a változatosság kedvéért a buzik. Viszont ha ennyit írnak ezekről, elképzelhető, hogy náluk az igazság: mivel az Index elhallgatja a fontos híreket, ők kötelességüknek érzik, hogy ellenpólusként többet foglalkozzanak velük. Végülis nagyon sokaknak a zsidó összeesküvés is logikusnak tűnő érvekkel alátámasztható, tehát eddig 1:1

Akkor a második: a stílus?

Az Index higgadtan és látszólag objektíven ír, a személyes vélemények jól elkülönülnek a tényközléstől. A kurucinfó alpári kocsmai stílusban fröcsög mocskos buzeránsokról és hazaáruló migránssimogatókról még egy sima MTI-től átvett hírben is, mint ha muszáj lenne. Viszont míg én személyiségemből fakadóan a békésebb és nyugodtabb hangnemet kedvelem, mások meg pont a határozott kiállást és az erős beszédet tartják célravezetőnek: amikor Gyurcsány volt hatalmon, egy időben még hozzám is közelebb állt a Jobbik határozott és kemény fellépése, mint a Fidesz lagymatagsága, szóval 2:2

A harmadik: a megjelenés?

Az Index kb egyidős a magyar internettel, láthatóan érzi és követi (időnként diktálja) a trendeket, folyamatosan új funkciókkal bővítik az oldalt, egyértelmű, hogy komolyan gondolják. A Kuruc elrendezése kaotikus, igénytelen bannerekkel van tele, zsúfolt, csúnya az egész. Persze logikus magyarázatnak tűnik, hogy az Indexet támogatja a Soros, a kurucot meg nem, így nekik nincs pénzünk profi dizájnercsapatra, és egyébként sem a külsőségek a lényegesek, vagyis eddig 3:3 az állás.

A negyedik: a komoly-komolytalan arány?

A Kuruc "antimagyarizmus" rovata már önmagában egy vicc, a "humor" rovat viszont kifejezetten alpári, tahó, móricka-színvonalú proli humor. Néha ugyan az Indexen is megjelennek észveszejtő baromságok, mint a rezsicsökkentésre is használható drónra szerelhető chemtrail, de mint ha még ezek sem öncélú kattintásvadászat céljából jelennének meg, mert hozzáadott értékként ebben is benne van pár komolyabb hangvételű kapcsolódó cikk linkje, például a már említett homeopátiás is. Kattintásra csábít, megnevettet, de ad is valami pluszt - és ez az, ami miatt újra és újra visszajárok az Indexre, ezért indul velük a nap a reggeli kávé mellett. A Kuruc cikkeit egy jól programozott generátor is meg tudná írni, anyagaik 90 százaléka máshonnan átvett és kiszínezett tartalom, semmi eredetiség, semmi szemléletformáló, komolyabb írás - ha van is ilyen, az általában zavaros összeesküvés-elmélet, ami a célközönséget megerősíti, hogy jól gondolkodik a világról. Valakinek ugyanis pont erre van szüksége, a Mórickát megvették annak idején az újságosnál, vagyis ezek létező igényt elégítenek ki. 4:4

Sajnos több szempont nem jut eszembe. :( De talán ennyi is elég érzékeltetni: vékony a jég, és ugyanannyi érvet lehet bármi mellett felhozni, mint ellene, és a maguk módján, a maguk célközönsége számára mindkettő logikusnak tűnik. És ez a kulcs: annak tűnik. 

Nem csak a kuruc.info, de még a legabszurbann összeesküvés-elmélet is annak tűnhet.

Ezzel kapcsolatban frissebb poszt: Mi az az 5 dolog, ami miatt "most vasárnap" biztosan nem szavaznék a Momentum Mozgalomra?

Ebben a posztban egy kicsit játszottam: két vad, mégis hitelesnek és logikusnak tűnő összeesküvés-elméletet is felállítottam a Momentum Mozgalomról, méghozzá annak illusztrálásaként, hogy egy félreérthető és meg nem magyarázott apróságból hogyan jöhet létre egy dezinformációs célú hülye álhír. Az egyikben Kubatovot és a Fideszt sejtem a Momentum mögött, a másikban egy médiafigyeléssel foglalkozó haver cégét, aki a közel milliós megrendelésért cserébe beizzítja sajtókapcsolatait, hogy a Momentum címlapon legyen mindenhol. Persze mindkettő hülyeség, én találtam ki, de nem lepődnék meg, ha megjelennének valahol lejárató céllal tényként tálalva, hiszen mindkét konteó hitelesnek tűnhet, amíg valaki meg nem cáfolja őket érvekkel - így működik ez, nem rakétatudomány, a Közéleti Felvilágosodás Programja pedig pontosan erről szól, ezért kapcsolódik ide ez a momentumos poszt.

A bejegyzés trackback címe:

https://tomanovicsgergely.blog.hu/api/trackback/id/tr6412309643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása