Egy leszerelt Fidesz-pártkatona gondolatai és tervei egy racionálisan működő országról

Tomanovics Gergely

Tomanovics Gergely

Azt mondta a tévé...

2017. március 12. - Tomanovics Gergely

Ahogy nekem az Index, valakinek pedig a kurucinfó, másoknak a tévé jelenti a hitelesnek tűnő hírforrást.

Ezt lehet utálni, és lehet lenézni a világ dolgairól kizárólag a tévén keresztül értesülő állampolgárt, csakhogy ez nem vezet célra.

A lakáshiteltől a migránsokig

Ha az ember a tévében lát valamit, ami neki nem adatott meg, vágyni fog rá. Ha azt látja, hogy a szomszédnak is van már, irigyelni fogja érte. Az is lehet, hogy csak olyasmit lát, amit addig nem, és kíváncsi lesz - kisebb-nagyobb mértékben mindenkiben megvan ezen tulajdonságok valamelyike. Egész addig nincs gond, amíg csak annyi történik, hogy a McDonald's reklámoz egy új szendvicset, és a néző kíváncsisága arra sarkallja, hogy a Burger King helyett aznap a Mekibe menjen. Ha kipróbálja, ízlik neki, akkor tulajdonképpen még hálás is lehet a reklámnak, és abszolút jól járt mindenki: a vásárló jóllakik, a Meki bevételhez jut amiből a dolgozó fizetést kap, a reklámon dolgozó marketingesek pedig prémiumot - a gazdaság pörög, az állam és a helyi önkormányzat adóbevételhez jut, amikből felújítják az utat és az iskolát. Ideális esetben persze, mert Magyarország egy kicsit messze van az ideálistól.

Lássunk egy másik példát!

Ha a tévéreklám hatására nem csak egy hamburgert kíván meg az éhes tévénéző, hanem például a reményt arra, hogy a lepukkant albérletből saját otthonba költözhet egy kedvezményes lakáshitel segítségével, könnyen irracionális döntést hozhat - pláne, ha erre valaki még tudatosan rá is erősít. Bemegy a bankfiókba érdeklődni, ahol az erre alaposan kiképzett kedves és mosolygós ügyintéző segít megtalálni "az ügyfél számára legmegfelelőbb" konstrukciót, ő pedig boldogan költözik be az új lakásba, a kedvezményes hitelen megspórolt pénzből még egy új tévét is vesz.

Ha a hitel törlesztése nem okoz neki aránytalan terhet, akkor még 20 év múlva is minden oka megvan azt gondolni, hogy jó döntést hozott. Ha viszont már az első fél évben a duplájára nő a törlesztőrészlet, pár évvel később pedig konkrétan nehézséget okoz kifizetni, akkor elkeseredik, és nem tudja, ki babrált így ki vele. Hiszen ő nem valami útszéli uzsorástól vett fel hitelt, hanem egy jó nevű banktól, ahol az ügyintéző is olyan kedvesen mosolyog mindig, még a tévében is mutatják.

Bemegy a bankba, hogy ezt mégis hogyan képzelik. A korábban mosolygós ügyintéző most egy kicsit komorabb arckifejezéssel kezeit széttárva közli: nagyon sajnálja. Mutatja a szerződést, tényleg ott van benne, a 32. oldal közepén. "Ezt így meg lehet csinálni büntetés nélkül? Felháborító" - gondolja magában dühösen. Az ügyintéző kicsit talán szégyelli magát, amiért nem az ügyfélnek kedvezőbb hitelt ajánlotta, de hát a csoportvezető kirúgja, ha nem teljesíti az elvárt értékesítési számokat, neki pedig a gyereke fontosabb, mint egy random ügyfél. "Maradt volna albérletben az is, mint én, miért nyújtózkodik valaki a takarón túl, így járt" - hárítja magáról teljes mértékben a felelősséget, majd nyugodt lelkiismerettel végzi tovább a munkáját. 

A rászedett ügyfélnek a tévé aztán "segít" rájönni: ezek a bankok sajnos ilyenek, és tényleg komoly az ügy, már a miniszterelnök is erről beszél. "Tolvaj geci ez az Orbán is, de most igaza van" - mondja magában, miközben hallgatja Orbánt: ahogy rezsicégeket is megszabályozták, most a bankok ellen is határozottan fellépnek, mert ők a magyar kisemberek oldalán állnak. A rezsicsökkentést senki nem vonhatja kétségbe, és a bankok után logikusan azt sem fogja, hogy Brüsszel rosszat akar magyaroknak, mert ő a gonosz bankok oldalán áll, ahogy Gyurcsány is és mindenki más. Tényleg lehet valami abban a fészbúkos cikkben, amit átküldött a múltkor a Béla, és az volt benne, hogy ez az egész a zsidók műve. Akkor túlzásnak gondolta, de talán csak van benne valami...

Így lehet szép lassan terelgetni egy valós egyéni sérelem miatt nehéz helyzetben levő, egyébként becsületesen dolgozó és nem feltétlenül rasszista vagy akár jobboldali gondolkodású állampolgárt a gyűlölet irányába. Helyes őt lenácizni vagy kirekesztőnek nevezni ezért? Nem, foglalkozni kell a problémájával, mert a Fidesz épp ezt teszi, ezzel építgeti szép lassan a hitelesség illúzióját, és tereli az embereket a meggyőződés csapdájába.

Ebből a csapdából kiutat kell nyújtani neki, ez a Közéleti Felvilágosodás Programjának egyik fontos célkitűzése.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tomanovicsgergely.blog.hu/api/trackback/id/tr1312309751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása