Egy leszerelt Fidesz-pártkatona gondolatai és tervei egy racionálisan működő országról

Tomanovics Gergely

Tomanovics Gergely

ElmúltNYOLC(tíz)ÉV: egy leszerelt Fidesz-pártkatona őszinte vallomása

2016. szeptember 29. - Tomanovics Gergely

 

 


 

Frissítés, 2019. szeptember 3.

R.I.P. blog.hu ->> tomanovicsgergely.hu

Meguntam, hogy az utóbbi időben egyre többet vacakol ez a vacak, ráadásul már Index-címlapra se lehet kerülni érdemi tartalommal, úgyhogy 10 évnyi blog.hu pályafutás után búcsúzom. A saját oldal még félkész, de mostantól minden új saját tartalom ott lesz (a 10+ év alatt különböző felületeken felhalmozott kontent is szép lassan átköltözik oda) itt ez az utolsó szerkesztés.

 


 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tomanovicsgergely.blog.hu/api/trackback/id/tr7911717685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagybátyád 2016.09.17. 22:32:27

ha lejössz Szőlősre, kapsz sört is, meg meggypálinkát is. :D :D

Bolyai Pedagógiai Alapítvány 2016.09.18. 12:06:46

Már annak idején a Pnnóniában azt mondta a lélekbúvár szakember, hogy a Tomanicics gyermekeket békén kell hagyni. Ne követeljünk tőlük füzetet, adjuk meg a feladatot és a többit bízzuk rájuk. És akkor jött a TEKNŐC GRAFIKA- a LOGO. Azokat a munkákat használtam az államvizsga dolgozatomban, amiket te csináltál. Az éneklő MAGGI kakas, és a sajtot átrágó kis kukac. 11 évesen programoztál. És én békén hagytalak. A könyvbemutatódat megszervezem ha akarod, a várban a LITEA Könyvesboltban, csak írd meg. A jó öreg Anna néni.

Bolyai Pedagógiai Alapítvány 2016.09.18. 12:08:36

olahannamari@t-online
ide írhatsz közvetlenül. Kb. Mikorra várod a kiadást?

graphite 2016.09.18. 18:48:50

"A könyv itt a blogon is elolvasható az alábbi linkekre kattintva"

Melyik linkre?

graphite 2016.09.21. 20:37:00

Aki azt írta, lesz link, az egy link.

tnsnames.ora 2016.10.02. 00:17:15

Nem bírtam "letenni" a könyvet, olvastam volna 2x ekkora terjedelemben is, gratulálok hozzá, meg köszönöm is persze a lehetőséget az elolvasásra. Nem is emlékszem, mikor olvastam el monitoron egyben ~230 oldalnyi betűt.

Nyilván több mindenben nem értek veled egyet, de érzékelhetően az a srác vagy, akivel egy menetben kétszámjegyű órát végig lehet beszélgetni jóízűen, sör mellett vagy sör nélkül is. Jóindulatú konstruktivitásod percig nem lehet kérdéses a tárgyilagos szemlélőnek, szvsz.

Elkezdtem ugyan jegyzetelgetni, de túl nagy az anyag, ami reflexiót kívánna (főleg a 12.fejezet kapcsán), így lemondtam róla, mégha alapjában szeretek is hosszú maileket, blogposztokat írni. Azért egy reflexiót csak írok, hogy ne maradjak teljes homályban: azt vélelmezem az már - esélyesen több szempontból is - valamiféle "végstádium" kezdete lesz, ha eljön a pillanat és végérvényesnek szánva meg sem állsz pl.: Hollandiáig. (Ezt a sejtést nyilván csak az tudja értelmezni érdemben, aki értés szándékával közeledett a könyvedhez).

Lenne egy perszonális - könyved fősodrát nem érintő - kérdésem is: mit értesz a könyvedben említett "közepes" angol tudáson, hogy tudnád röviden leírni érzékelhetően, hogy mi tartozik bele és mi nem?
Kérdésemhez magyarázatként: engem mostanság nagyon izgat a nyelvtanulás társadalmi kontextusa, sokat számolgattam, gondolkodtam azon, miért ennyire kudarcos az egész itthon, lásd idevágóan legfrissebben akár a diplomamentés két évének 10%-nyi sikeres 5.000 főjét / 2.4-3.6 milliárd forintból (a pár évvel korábbi EU-s csupán 5%-os önrészű 100.000 fő / 12.5 milliárdos, azóta teljes kussba torkolló projektje után).

BonFire 2016.10.14. 20:49:46

Két nap alatt elolvastam, mert kíváncsi voltam. Az utolsó emlékem rólad még 2010-ből való, a mi éveink videóból, ami technikailag nagy hatást tett rám, bár a mondanivalójával nem értettem egyet. Aztán az a hír járta, eladtad magad egy tál lencséért a gonosznak. Kíváncsi voltam a motivációkra, hogy akkor mit miért csináltál, és hogy jutottál idáig. Furcsa módon én a könyvet kissé összecsapottnak találtam. Egy rakás dolgot leírtál benne, de pont szerintem a lényeg maradt ki. Nekem olyan vázlatosnak tűnik, és több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.

A vége egészen jó volt. Az a bekezdés, amikor a gnosziokrata gondolkodású emberről írtál, egy rácsodálkozás volt: Jé! Ezt mintha csak én írtam volna. A kreatív munkásságod előtt emelem a kalapom, de nekem még mindig úgy tűnik a könyv után, mintha sumákolnál. Azzal együtt, hogy magamról tudom, hogy tíz év alatt teljesen képes megváltozni egy ember, átértékelni a régi gondolkodását, véleményét, ideológiáját. Énvelem is megtörtént, bár nekem nem a politika volt a kenyerem. Mindazonáltal én a teljes „beismerő vallomást” feltettem a YouTube-ra vlog formájában. Elmondtam a poklot, amit megjártam, és bevallottam, hol hibáztam el. Ez a felismerés hiányzik nekem a könyvből. Ha lehet ilyet mondani, a virtuális második kiadás lehetne jóval bővebb, bővített, összeszedettebb.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2016.10.14. 23:02:13

@BonFire: igen, rémlik a neved valami Photoshop és/vagy After Effects fórumról (SG?) és lehet, hogy tudtodon kívül is segítettél egy-egy olyan kérdésben, ami a mi éveink készítése során merült fel problémaként :)

Nem te vagy az egyetlen, aki ilyesmit ír, de én továbbra sem érzem, hogy hibáztam volna. A következő hónapindító live-ban (most 2-án a népszazavás kapcsán csináltam először ilyet, megpróbálom hagyománnyá tenni a facebook.com/TomanovicsGergely oldalamon) erre direkt és külön ki is fogok térni. Adódott egy lehetőség, én pedig éltem vele. Nem valami sátánista szektának kezdtem dolgozni (még csak nem is a katolikus egyháznak, ami a szememben kb egyenértékű vele) hanem a Fidesznek, ami 1998-2002 közötti kormányzati teljesítménye alapján a 2006-ban regnáló hatalomhoz képest vállalható alternatívának tűnt. Utólag persze könnyű okosnak lenni, főleg azoknak, akiknek személyes emlékeik voltak az 1998-2002 közötti időszakból (ahogy a könyvben is írtam, nekem nem volt ilyenem, nem tudtam, hogy a Fidesz milyen valójában) de én 2006-2010 között tényleg hittem bennük. Lehet, hogy naiv voltam, de hogy ez életreszóló bűn lenne, azt nem hiszem. Gyerek voltam, aztán felnőttem, én örülök neki, hogy sikerült, mert valaki eddig sem jut el... Nem sumákolok semmit, leírtam mindent, hogy mit gondolok. Egyébként meg ha olvastad a könyvet, akkor talán átjön belőle az, hogy 2011-14 között bőven megbűnhődtem, és egyáltalán nem érzem úgy, hogy ezek után bárki felé, bármiért bocsánatkéréssel tartoznék. Persze ha van konkrét kérdés, örömmel válaszolok.

@tnsnames.ora: most látom, hogy itt még van egy megválaszolatlan komment, bocsánat, azon a hétvégén kicsit elsodortak az események, és annyi helyen, annyiféle platformon jöttek visszajelzések, hogy biztosan kimaradt néhány...

A sört is szeretem, meg az értelmes, építő vitát is (ami Magyarországon sajnos ritkaságszámba megy) úgyhogy ha gondolod, megvitathatjuk, hogy mi az, amit máshogy látsz. Érdekel a véleményed, és logikus érvekkel bármiről meggyőzhető vagyok, erre a könyvben is találhatsz példákat.

Végstádium: szerintem Hollandia nem az, hanem ha az ember leugrik a hídról, vagy vonat alá fekszik. Bennem túl erős az élni akarás, és ha azt érzem, hogy vidéken nem megy, akkor elindulok Pestre, ha ott se jön össze, akkor Hollandiába, és ha még ott sem sikerül megtalálnom a helyem, átúszom az óceánt, majd ha minden kötél szakad, elsétálok Houstonba a NASA-központba, és jelentkezem önkéntesnek a Mars-programba. Na, az már végstádium, Hollandia ehhez képest csak egy hétvégi kiruccanás (a mai fapados-repülőjegyárak mellett tényleg az, mint ha csak elutaznék Debrecenbe, vagy leugranék a Balcsira csobbanni egyet) ahonnan bármikor vissza lehet jönni. Egyébként kifejezetten jót tett az az egy hét, beleértve a 20+ órás vonazotást internet+okosteló nélkül, ahol volt egy kis időm átgondolni pár dolgot.

By "mediocre english skills" I mean that I can easily understand everyday English used in - for example - a written news article or a YouTube-video on a topic I'm into (video editing tutorials, etc) but it's almost impossible for me to enjoy an english movie I never seen before, or to understand a lyrics of a song (even if I heard it many times) without seeing the text itself written down. It's no problem for me to arrange a hotel room or flight ticket booking on the internet, search for answers to my questions, or ask for informations from a random stranger on the street or at a hotel's reception. But when deeper feelings and thoughts come in to place, I fail. I could never translate my book to English... But I can easily write a comment like this.

BTW I can't imagine how people can survive on this planet without at least a very basic knowledge of English.

tnsnames.ora 2016.10.15. 05:09:05

Kedves Gergely,
Köszönöm a részletes reakciódat.
(1) Azóta már pörgött az élet, hiszen feltettél egy Schobert Norbis videóval kapcsolatos blogposztot is ide. Mivel az egy egyszerűbb, rövidebb, megfoghatóbb szöveg/"scope" volt, így ott próbáltam ellenvéleményt megfogalmazni.
tomanovicsgergely.blog.hu/2016/10/02/nyilt_level_schobert_update_norbinak_a_nepszavazasra_buzdito_videoja_kapcsan/full_commentlist/1#c31377701
(2) Köszönöm az angolos kérdésemre a tényleg kifejezetten elegáns válaszodat. El sem hiszed mekkora örömet szereztél vele nekem.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2016.10.15. 11:42:11

@tnsnames.ora: you're welcome :) Fogok majd a norbis poszt 100+ kommentjére is válaszolni, ha majd végre tudok rá szánni 1-2 órát.

BonFire 2016.10.15. 23:28:48

Ja. Voltam az SG-n, a Tutorial.hu-n, és még egyéb helyenek még YouTube-korszak előtt. Azóta én is elég nagy utat tettem meg, tehát tejlesen meg tudlak érteni. Úgy látszik, el kell érni egy bizonyos életkort, hogy az ember felismerje, a változásra való képesség az, ami végül is reményt keltő lehet. Az, hogy ki milyen politikai oldal mellé áll, majdhogynem lényegtelen. Főleg ha kreatív szakemberről van szó. Most ha engem felkér a Fidesz, hogy csináljak nekik egy vadiúj logót, biztos megcsinálom, mert a kreatív munka a lényeg, nem pedig az, hogy egyetértek-e velük. Igazság szerint még a Jobbiknak is szívesen terveznék új logót, annyira szar az övéké, pedig velük aztán végképp nem tudok azonosulni. :) De a szakmai dolgokat én teljesen el tudom választani az ideológiától. Csinálnék nekik logót pénzért, de biztos, nem szavaznék rájuk.

Én abba a csoportba tartozom, akiknek nincs képviseletük ebben az országban. És tudom, látom, hogy bizony, még a Fidesz végig fog csinálni még egy ciklust (2018–2022), egész egyszerűen mert nincs kit a helyére állítani. Általában optimista vagyok, de ettől a gondolattól eléggé kiráz a hideg.

Viszont a politikába nem ártom magam. Volt jó pár ember, aki egyébként közismert és sikeres ember volt civilként, aztán belekeveredett ebbe a világba, és bemocskolták, földbe tiporták. Csak azért, mert ez egy mocskos játék, és nincs olyan ember, akinek ne lenne valami szégyellnivalója (hát hiszen mind emberek vagyunk). Akinek nincs, az pszichopata, és nem érdeklik a következmények, de az meg jobb, ha nem kerül a hatalom közelébe.

A könyvvel kapcsolatban nekem olyan elvárásaim voltak, hogy most jó nagy kulisszatitkok derülnek ki, hogyan is működik ez a Fidesznek hívott vízfej, és nagy leleplezéseknek leszek tanúja, de ehelyett csak egy ide-oda csapongó történetet kaptam. Szinte majdnem minden megkezdett gondolatnak az volt a vége, hogy „erről majd később ebben és ebben a fejezetben/részben…” – mintha össze lett volna dobálva, és nem lett volna kidolgozva. Elhiszem, hogy évekig tartott megírni, és hogy már épp itt volt az ideje kiadni. De talán majd a következő. Mindenesetre kíváncsian vetettem rá magam, és két nap alatt végigolvastam, ami nagy szó, mert mostanában nem engedek meg magamnak olyan fényűzéseket, hogy szórakozásból olvasgassak. Tehát ez valójában egy dicséret tőlem.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.10.22. 23:45:17

Na most végeztem. Több a közös a gondolkodásunkban (most már), mint hittem. Az, hogy én már korábban kiábrándultam a Fideszből, talán csak azért lehetett, mert idősebb vagyok, és már felnőtt fejjel éltem végig az első kormányzásukat.

Ja, és az általad elképzelt Racionális Párt amúgy már létezik: egyuttpart.hu/rolunk/javaslataink/

Aranka lovas 2018.05.09. 22:02:37

Érdemes elolvasni a könyvet gratulálok hozzá tanulságos is nagyon érdekes
süti beállítások módosítása